CB POSTAJA

mobilni

Pripravnik
14. jan 2009
367
0
16
Ribnica
Pozdravljeni!

Potrebujem vašo pomoč.

Imam cb postajo MIDLANT ALAN 78+ /http://www.bolha.com/oglas383191444/cb-postaja-midland-alan-78-

In imam sledeči problem:

Po cb postaji sogovornika slišim poplno, vendar ko karkoli rečem se zadeva ustavi. Ko kaj rečem me sogovornik sploh ne sliši.

Kaj bi torej lahko bilo, lahko tudi slikam vezje. Se komu sanja kaj je narobe?

Na servis jo nebi nosil (enkrat je že bila zaradi enakega problema) In bi mi serviser sigurno vzelvsaj 40 €

Kaj bi torej bilo?

Hvala vsem za vse odgovore:
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
Citat:
Uporabnik mobilni pravi:
Pozdravljeni!

Potrebujem vašo pomoč.

Imam cb postajo MIDLANT ALAN 78+ /http://www.bolha.com/oglas383191444/cb-postaja-midland-alan-78-

In imam sledeči problem:

Po cb postaji sogovornika slišim poplno, vendar ko karkoli rečem se zadeva ustavi. Ko kaj rečem me sogovornik sploh ne sliši.

Kaj bi torej lahko bilo, lahko tudi slikam vezje. Se komu sanja kaj je narobe?

Na servis jo nebi nosil (enkrat je že bila zaradi enakega problema) In bi mi serviser sigurno vzelvsaj 40 €

Kaj bi torej bilo?

Hvala vsem za vse odgovore:
smile-1.gif

Ne dela oddaja torej .. postaja je v vozilu? antena ok? si kdaj oddajal brez antene? Drugače imajo te postaje en tipičen problem, da po določnem času crknejo!
evil.gif
Kaj bi lahko bilo narobe .. hm, 100 in ena stvar, verjetno je kak mrzli lot ali pa kar skurjen oddajnik. Če nočeš nosit na servis kupi novo; v rangu do 100 EUR jih že dobiš par solidnih, če pa hočeš dobro se izogni midlandu!

mobilni

Pripravnik
14. jan 2009
367
0
16
Ribnica
Bila je v tovornem vozilu, sedaj sem jo jaz dobil vendar ne odaja, antena je bila nova od presistenta mislim da dolga 1.5 m

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
Če ok sprejema potem antena ni kriva, zna pa bit da se je s postajo oddajalo, ko ni bila prikjučena na anteno; če se to naredi ponavadi skuri oddajnik.

Skratka ker je oddajni del postaje čisto ločen od sprejemnega je zmotno razmišljati da gre za "manjšo" napako če ena od funkcij dela druga pa ne. Sprejemnik redko crkne oz. če ne deluje sprejem je ponavadi kriva antena, za oddajo je pa možnih precej težav.

Čisto tako na hitro eliminirajva še možnost okvare na mikrofonu (tipka) .. a postaja gre v oddajo (če stisneš tipko se kaj zgodi)?

mobilni

Pripravnik
14. jan 2009
367
0
16
Ribnica
Ja, takole je, če stisnem tipko se včasih pokaže tisti meter večkrat pa ne.

Res pa je da se se je nekajkrat odajalo brez antene, torej kako se opazi da je skurjen odajnik?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
Iz slik se ne bo nič videlo .. multimeter v roke pa preverjat vezje.

Za začetek najprej preverit signal na izhodu in potem postopoma nazaj oz. iz obratne smeri dokler se ne odkrije napake (okvarjen element).

Tako izgleda vezje (sicer slaba slika ampak prvo kar najde google):
slika

Zdej če ne veš kaj iščeš ti to ne bo nič pomagalo, vsakemu električarju pa bi s pomočjo sheme vezja moralo ratat odkrit vzrok napake.

Aja še to, a oddaja sploh nič ne deluje? .. si probal s kakšno CBjko v neposredni bližini? Zna biti tudi napačna nastavitev če je postaja multinorm, namesto na 4W ti dela na manj (se mi zdi da 1W). Kako nastaviš na 4W si pa preberi v navodilih, mislim pa je nekaj v stilu "am/fm + scan + vklop postaje" in potem izbereš kodo po državi (poglej katere države podpirajo 4W AM/FM).

Nazadnje urejeno:

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.049
119
63
Doma
Pri moji je bil zanič mike za govort, lahko pa je tudi antena predolga, ker pr men je ble, pa je dober oddajal sprejemal pa zlo slabo (50m radij).Poklič Us com na tržaški v lj, so skor na izvozu za brezovico).

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
99% imaš slab spoj pod tistim zavoskanim delom (na sedmi sliki). Obrni postajo okrog, odstrani pravokotno kovinsko ploščico, ki je prilotana na tisti del vezja s spodnje strani. Nato vkiključi postajo, priključi anteno, stisni mikrofon in z neprevodnim telesom (plastika, lahko tudi paličica za ušesa brez vate ali kaj podobnega) pritiskaj spoj po spoj, ter opazuj skalo. Ko bo skalo "zabilo" oz ko bo padla na "0" si blizu spoja, ki je slab. Lahko pa preventivno prelotaš cel del vezja pod to ploščico, vendar moraš biti hiter, ker ti bo z druge strani pričelo vleči vosek, ki je lahko vzrok novim slabim spojem. Prav tako pazi na kratke stike.

Praktično vse postaje tega tipa (alan 28,48, 48 plus, 78, 78 plus) imajo težave na zgoraj opisanem mestu. Zakaj še nisem uspel ugotoviti.

Če te zanima še kaj vprašaj. Lahko tule ali pa ZS.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.571
4.491
113
49
Na sončni strani ALP
Sliši se, kot da je odletela končna stopnja.
17758-icon_confused.gif

Preveri tranzistor, ki je prišraufan na ohišje (pod njem je veliko toplotno prevodne paste).
Tranzistor je na sliki v zgornjem desnem kotu v bližini napajalnega kabla.

Tu je v zgornjem levem kotu:

Tranzistor odlotaj in ga preveri zunaj vezja.

Ko sem bil še sam aktiven na CBju, so bili ti tranzistorji "dodatna oprema" vsakega CBjaša...
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Tudi to je verjetnost, a glede na opise simptoma (včasih se ob oddaji skala pobere, včasih ne) majhna. Opisani del je namreč mikser pred končno stopnjo.

mobilni

Pripravnik
14. jan 2009
367
0
16
Ribnica
Žal nimam pištole za lotat, A TISTI VOSEK TUDI DOL ODSTRANIM?

Drugače pa tranzistor zgleda okoli malce rjav

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Kar se tiče rjave barve tranzistorja naj te ne skrbi. Vz rok za to je kombinacija segrevanja in toplotno prevodne paste na hrbtni strani.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Če boš našel nekoga s spajkalnikom, odstranita zaščito, ki je označena z rdečo. V modro označenem delu išči napako. Lahko pa mojo domnevo potrdiš tudi tako, da pri prižgani postaji,priključeni anteni in stisnjenem tasterju mikrofona z neprevodnim predmetom previdno pritiskaš okrog modro označenega dela. Skala bi moral ob pritisku na pravo mesto "iti" do konca.
768334-img1483_alan_popr2.JPG

Priponke

• 768334-img1483_alan_popr2.JPG
    768334-img1483_alan_popr2.JPG
    37,2 KB · Ogledi: 348

mobilni

Pripravnik
14. jan 2009
367
0
16
Ribnica
Sem odlotal, tisto malce rjavo na sliki je od lota. Drugače pa je videti vse kot novo nevem kaj naj iščem. Scala še vedno ne premakne, PRITISKAL SEM SEVEDA PO ZAŠČITI

Nazadnje urejeno:

mobilni

Pripravnik
14. jan 2009
367
0
16
Ribnica
FANTJE!!! Deluje scala gre do konca!!

Ali bi to moralo biti to? Ali mislite da me sedaj lahko slišijo ostali, bom čimprej preveril.

Verjetno je res 800 mpA malo premalo za to cb, ker ko govorim na AM Ga scala rahlo utripne, to pa zato ker je premalo toka, aja pa še to , stiskal sem kar z dlanjo oz. prsti.

Na fm deluje čisto normalno. Grem po anteno v garažo in stestirat kako deluje z polnilcem akumulatorjev.

Torej po vaše bi to moralo delovati?