carina v primeru rabljene stvari

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Recimo,da ti nekdo poslj rabljen telefon, uro, navigacijo ipd. Skratka neko manjso stvar.
Racuna ni zraven. Vrednost napise pod 100usd.

Kako se taka stvar obravnava na carini? Je lahko kaksna komplikacija? Namrec pricakujem en paketek, ki mi ga bo poslal kolega iz avstralije. Neke baterije ipd. Ampak itak ne bo nobenih papirjev zraven...
Kaj se zgodi v takem primeru?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Če se carinikom da, potem paket odprejo. Če ne najdejo računa ali če računu ne verjamejo, potem po netu (bolha, ebay itd.)poiščejo vrednost artikla in carino ter ddv zaračunajo glede na omenjeno vrednost. Tista fora z darilom pa že zelo dolgo ne pali več.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hm, potem zna bit problem,ker je to sestavljena stvar iz vec kosov. Baterija,oddajnik in se neko vezje...
Tako da ne vem,kako bi sploh lahko tako stvar ovrednotili.

Pac neka home made zadevca.
Kaksni predlogi,kaj je za naredit?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Če je očitno doma narejeno in rabljeno, verjetno ne bojo komplicirali. Lahko si sprintaš komunikacijo na temo tega artikla in potem s tem zagovarjaš svoje pravice. Če ne boš aroganten, se da ponavadi čisto normalno vse dogovoriti.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hvala lepa za odgovor. Upam, da ne bo komplikacij. Bom sporocil,ko zadeva pride.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Plačaš v vsakem primeru, če vrednost presega cenzus, ki je carinskega postopka opravičen.

Ti mu plačaj toliko, kolikor prodajalec zahteva, preko paypala pa naj ti pošlje invoice kakih 5 EUR več od cenzusa, da vseeno plačaš tisti drobiž carine. Ostalo mu nakažeš ročno.

Jaz sem trenutno v fazi, da sem prikazal 3x nižji znesek od dejanskega, plačam tistih 10 EUR davka samo zato, da me ne jebejo in da sebi naredim uslugo in ne plačam davka še 3x več ...

Pa na carini ne delajo butlji ... zato niti ne probaj s kakimi bedariji, da je stuff sestavljen iz večih komponent itd. Oni gledajo na izdelek kot celoto in ti ga boš najbrž uporabljal vred z baterijo, oddajnikom.

Jaz sem govoril z enim tipom s carine o tej stvari, pa mi reče, da to vsi delajo, tudi oni osebno. Pač prikaži nek smiseln znesek. Če je vredno toliko, da se pod vsakim pogojem carini, prikaži toliko, kolikor si po kalkulaciji še pripravljen plačati carine.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Mesečno dobim na hišo med 5 in 10 paketov kupljenih preko ebaya, če izdelek ni v škatli, tut če je nov, carine ne plačaš.
En prodajalec z honkonga mi polek tenisk brez škatle priloži še z roko napisano čestitko hepi brzdej Luka
smile-1.gif

Nebo carine, tut če je v škatli in se vidi da je rabljeno.

Sicer pa plačaj vnaprej, pa je to to.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
ksz

Nisem omenil,da je meni v bistvu vseeno,ali placam carino ali ne.
Mene bolj skrbi v smislu,da se zadeve kot take ne da cariniti in da na koncu sploh ne bom dobil te stvari... Skrbijo me take komplikacije,ces, kaj pa je to? Nikjer ni nobenega papirja. Kako naj to sploh ocenimo ipd...

Znesek je pa napisan cca 50aud.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Morda imaš samo ti tako srečo, sicer pa ne pali. Paketi se odpirajo, tudi če niso v original embalaži.
wink-1.gif

Se bo en uporabnik s foruma tukaj oglasil in potrdil da ne plačujema carine. Če se bo razkril ali ne pa je od njega odvisno,
kratka to kaj meni prihaja s kitajske in podobno, še nisme plačal niti centa carine. Pa imam doma vsaj 30 manšetnih gumbov,
3 sakoje, kup čevljev, xy torbic za sestro in od moje, skratka cel tkaninski arzenal pa še nismo nič potrošli na državi.
Vedno pa dobimo zraven listek oz. nalepko da je bil opravljen carinski postopek,...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Kot sem že prej rekel, očitno v tem primeru carinik, ki je vodil postopek, ni videl potrebe po natančnejšem postopku. Poskusi naročiti kakšno elektroniko iz Kitajske, pa boš opazil razliko.

@upiwaly: ni razloga, da robe ne bi dobil.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Tista fora z darilom pa že zelo dolgo ne pali več.

Pali pali! Vsaj pri meni. Sicer pa če ni v škatli, tut če je novo da je še etiketa gor, ni carine.

Da in ne. Takole iz glave - navadne pošiljke se carinijo od 40 EUR navzgor, "gifts" pa nad 60 EUR. Tako mi je bilo povedano kakšno leto in pol nazaj, zdaj je mogoče drugače. Na carini so že zdavnaj pogruntali, kaj je z "gifted goods" paketi.
(Ne me držat za besedo glede vrednosti pošiljk; govorim tudi iz primera USA-SLO.)

Ti si mel pač to srečo, ker ti na carinski pošti paketa niso odprli ali podrobneje obravnavali in so ga preposlali direktno na tvoj naslov. Drugače pa gre pošta z dokazili naprej na carinsko upravo, kjer se odločijo, če dokazila ustrezajo ali ne in te skladno s tem tudi carinijo.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Kot sem že prej rekel, očitno v tem primeru carinik, ki je vodil postopek, ni videl potrebe po natančnejšem postopku. Poskusi naročiti kakšno elektroniko iz Kitajske, pa boš opazil razliko.

@upiwaly: ni razloga, da robe ne bi dobil.

Azijski trg je čisto druga pesem. Mene so brezpogojno ocarinili za drobiž, ker sem iz Hongkonga kupil en USB-hub, plačal sem pa $6 (1 hub, 5 poštnina).

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Verjetno, ampak je dejstvo, da se da za hub precej lažje preveriti specifikacije in okvirne cene kot za oblačila, sploh, če so fake in brez računa. Potem je pa spet od osebja odvisno, koliko se jim da s tem ukvarjat.

Srotko_Bos

Pripravnik
13. nov 2008
144
0
16
Laško
www.pivo-lasko.si
Citat:
Če je očitno doma narejeno in rabljeno, verjetno ne bojo komplicirali. Lahko si sprintaš komunikacijo na temo tega artikla in potem s tem zagovarjaš svoje pravice. Če ne boš aroganten, se da ponavadi čisto normalno vse dogovoriti.

Ponavadi te Carina celo sama pozove, da jim dostaviš kak dodaten dokazni materijal, če obstaja dvom o pravi vrednosti pošiljke.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Eno kratko pojasnilo:
Oprostitev carine velja do 175 EVROV, ne velja pa oprostitev za DDV. Običajno je tista "carina" samo znesek DDV-ja in pa stroški, ki vam jih zaračuna špediter. Carine so od 2004 tako mizerne (2 - 5%), da skoraj niso omembe vredne.

Od sedaj pričakujem, da boste okrog prinašali davkarijo, ne več carine. Hvala.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik bula pravi:
Eno kratko pojasnilo:
Oprostitev carine velja do 175 EVROV, ne velja pa oprostitev za DDV. Običajno je tista "carina" samo znesek DDV-ja in pa stroški, ki vam jih zaračuna špediter. Carine so od 2004 tako mizerne (2 - 5%), da skoraj niso omembe vredne.

Od sedaj pričakujem, da boste okrog prinašali davkarijo, ne več carine. Hvala.

Zastonj praviš, enim se enostavno ne da dopovedati.