Car

Car

POSTman
4. avg 2007
8.611
2.320
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Če rabiš glede stabilizacije sladkorja kak nasvet, kar napiši.
Ja, sladkorčki....
Na dan odhoda domov je sladkor podivjal (pričakovano), bilo je stresno in adrenalinsko, šlo je do 20. Sedaj se umirja, seveda z 3x dnevno NR skupaj 40 enot in IT 4 enote zvečer. Včeraj aparat kaže povprečje 9,2mg, v ciljnem območju 54%. Najvišje včeraj je šlo do 13.
teoretično sem kar precej podkovan, že prej sem imel sladkorno s tabletami, zelo lepo urejeno, z mnogimi kršitvami v prehrani normalne vrednosti, tako da bi z držanjem diete in več gibanja po mojem mnenju lahko tablete opustil. Sedaj je problem hud poseg v telo(transplantacija) in zdravila, predvsem Medrol 16mg in Advagraf 8mg.
Drugače pa znanja in nasvetov ni nikoli preveč, se priporočam za kakšne male skrivnosti izkušenih fantov! Glede sheme dajanja inzulina sem še hud amater....:cool:

mistique

Guru
16. jun 2009
14.466
2.252
113
Emona / Carnium
Po takem posegu, kjer si soočen z mnogimi spremembami, je dodatno spreminjanje prehranjevalnih navad lahko le še dodaten stres. Zato delim izkušnje, ki bodo tebi morda že znane. Če pa ne, pa ti bo morda koristilo enkrat, ko se boš počutil pripravljenega in ti ne bo predstavljalo dodatnega bremena.

Raven glukoze v krvi v jutranjih urah praviloma narašča, zato k stabilizaciji zelo pripomorejo beljakovinski zajtrki brez sladkorja in OH.
Npr: če zajtrkuješ sladko (nekaj z veliko OH ali cukra) povzročiš hiter in visok porast krvnega sladkorja, kar se ponavadi pozna skozi celoten dan. Še posebej, če potem pri visoki vrednosti našopaš več inzulina, je to po nekaj urah lahko tudi hipa oz. hipoglikemija in si v začaranem krogu teh amplitud. Po jutru se dan pozna pravilo :nazdravje:

Preprostih OH naj bo čim manj (posplošeno je to procesirana hrana, sladke pijače, izdelki iz bele moke itd.). Če pa že morajo biti, pa jih kombiniraj z vlakninami (veliko zelenjave, stročnice,...) in/ali beljakovinami ali zdravimi maščobami, da tako upočasniš absorpcijo glukoze in zato nimaš peak-ov.

Sprehod po (glavnem) obroku zelo dobro vpliva na raven glukoze. Tako, kot redno jéš, se redno gibaj. Zelo pomembno in obenem zelo enostavno.

Če si inzulin dodajaš tudi podkožno, ti mora postati preštevanje OH v obroku mačji kašelj. Verjetno imaš samo en inzulin (bolusni), za pokrivanje obrokov? Glej, da si ga daš pravočasno (cca. 10 min pred obrokom) oz. tako, kot ti je svetoval diabetolog. Menjaj mesto vboda (trebuh levo, trebuh desno) itd.

Nič revolucionarnega, ampak ravno to je super. Te zadeve so pri nas močno stabilizirale ravni sladkorja. Če se še kaj spomnim, napišem.