Car

Car

POSTman
4. avg 2007
8.840
2.941
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
Fotr prebolel raka ze leta nazaj, pa vseeno letos vzel klasicno protezo, ene 3 jurje za eno celjust, na drugi ne rabi. Seveda samoplacnisko
To je popolnoma druga stvar! Jaz imam zelo oslabljen imunski sistem in vsak poseg je potencialna nevarnost ( brušenje zob). In vsaka okužba pod mostičkom bi se mnogo kasneje odkrila in bi za sabo potegnilo potencialno zelo težak potek.
Mostiček na kaj, če praviš da so večino zob izpulili?
To tudi mene bega. Na stomatološki so pred časom rekli, da mostiček ne pride v poštev zaradi premalo zob, moral bi dati implatante(kar ne pride v poštev), en drug zobozdravnik je to potrdil, moja zobarca po enominutnem pregledu pa pravi, da ni ovir... Samo€€€ naj pripravim.
Proteza ima en velik hendikep in sicer je snemljiva in s tem pride dolocena stigma. Star, skrbast ipd itn...ljudi zmrazi ideja o zobeh v kozarcu... Ce to odmislis, pa je zadeva precej hvalezna za nosit, sploh, ce so se kaki preostali zobje, na katere se lahko zapne in predvsem je lazje vzdrzevati higieno preostalih zob in proteze same. Ce gre kdaj kaki zob se naceloma lahko v protezo ta doštuka, torej se zadeva lahko precej enostavno popravlja. V mosticu, ce gre zob, zadeva lahko potegne precej sitnosti za seboj in seveda s tem ponovnih stroskov.

Sama estetika je precej odvisna tudi od tega, kako je tehnicno izvedena in pa, ce manjkajo prednji zobje, obstajajo opcije kako protezo vpeti, da se ne vidi tistih motecih kovinskih kljukic... To nekaj stane, ampak be dosti v primerjavi z nesnemljivo alternativo.
Ja, drži, stigma igra precej veliko vlogo. Ko sem bil mlajši, sem točno o tem razmišljal "ko bom star in brez zob" bom za odpis.... Ok, star še nisem toliko, brez zob pa pač sem zaradi bolezni... Sedaj se nagibam k snemljivi protezi predvsem zaradi zdravja, če se bom dokončno odločil, pa sem pripravljen doplačati, da dobim boljšo, kakovostnejšo izvedbo.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija in Matey

sousis

Guru
16. nov 2019
1.816
1.220
113
Lahko pa govoriš okoli, da si bivši hokejist :fredi: Kakorkoli, če ne poveš ljudem, da gre za protezo, ne bodo niti vedeli. Doma boš "zobe v kozarcu" samo ti gledal - no, in tvoji bližnji, ki jih to verjetno ne bo motilo, dokler imajo tebe živega in zdravega zraven. Znanka ima protezo, pa se spomnim na to dejstvo samo, ko ga sama omeni.

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.930
10.949
113
To je popolnoma druga stvar! Jaz imam zelo oslabljen imunski sistem in vsak poseg je potencialna nevarnost ( brušenje zob). In vsaka okužba pod mostičkom bi se mnogo kasneje odkrila in bi za sabo potegnilo potencialno zelo težak potek.

To tudi mene bega. Na stomatološki so pred časom rekli, da mostiček ne pride v poštev zaradi premalo zob, moral bi dati implatante(kar ne pride v poštev), en drug zobozdravnik je to potrdil, moja zobarca po enominutnem pregledu pa pravi, da ni ovir... Samo€€€ naj pripravim.

Ja, drži, stigma igra precej veliko vlogo. Ko sem bil mlajši, sem točno o tem razmišljal "ko bom star in brez zob" bom za odpis.... Ok, star še nisem toliko, brez zob pa pač sem zaradi bolezni... Sedaj se nagibam k snemljivi protezi predvsem zaradi zdravja, če se bom dokončno odločil, pa sem pripravljen doplačati, da dobim boljšo, kakovostnejšo izvedbo.
Jebeš stigmo in ta razmišljanja. Star nisi, za odpis še manj, eni zobje v kozarcu so pa p dim proti temu kar si dal skozi, da zdaj živiš. Tudi proteze danes so nekaj čisto drugega kot tiste od naših babic.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.097
1.574
113
Titograd
Jaz sodelujem sicer v pripravi protokolov za presaditev ledvic, pri izdaji mnenja in zdravljenjih je glavni stomatolog, ki tudi predlaga rešitev problema, ki je kompatibilna z bodočo transplantacijo. Zobozdravniki zadeve samo izvedejo. Prvi korak zate je v ambulanti za transplantacijo, tam bi moral najprej vprašati, oni bi te morali napotiti tukaj na pravi naslov... ker kot si pravilno že sam ugotovil, pravilno zdravljenje zobovja je izjemno pomembno, zate po tranplantaciji pa sploh, nepravilen izbor zdravljenja zob je eden najpogostejših vzrokov za dodatne zaplete pri transplantiranih bolnikih, ki ste imunsko pomanjkljivi. Ne hodi sam na blef naokoli.

Proteza ima en velik hendikep in sicer je snemljiva in s tem pride dolocena stigma. Star, skrbast ipd itn...ljudi zmrazi ideja o zobeh v kozarcu... Ce to odmislis, pa je zadeva precej hvalezna za nosit, sploh, ce so se kaki preostali zobje, na katere se lahko zapne in predvsem je lazje vzdrzevati higieno preostalih zob in proteze same. Ce gre kdaj kaki zob se naceloma lahko v protezo ta doštuka, torej se zadeva lahko precej enostavno popravlja. V mosticu, ce gre zob, zadeva lahko potegne precej sitnosti za seboj in seveda s tem ponovnih stroskov.

Sama estetika je precej odvisna tudi od tega, kako je tehnicno izvedena in pa, ce manjkajo prednji zobje, obstajajo opcije kako protezo vpeti, da se ne vidi tistih motecih kovinskih kljukic... To nekaj stane, ampak be dosti v primerjavi z nesnemljivo alternativo.

Torej, ce se lahko pomiris z idejo o snemljivih zobeh, se daj in se enkrat pretehtaj s tega vidika. Seveda ce je mostic se vedno želena opcija, se stegni. Nosil bos ti in ce bos izbral iz bilokaterega razloga opcijo, s katero nisi pomirjen danes, bos nezadovoljen tudi jutri. Skos bo nekaj narobe in motece...
roko na srce to je tudi ena izmed prednosti, sploh ko je govora o čiščenju. mela pokojna nona, zvečer splaknila pod vodo corega tableto za čiščenje in gasa

igi

Guru
13. okt 2007
5.808
1.359
113
Celje
Jaz sodelujem sicer v pripravi protokolov za presaditev ledvic, pri izdaji mnenja in zdravljenjih je glavni stomatolog, ki tudi predlaga rešitev problema, ki je kompatibilna z bodočo transplantacijo. Zobozdravniki zadeve samo izvedejo. Prvi korak zate je v ambulanti za transplantacijo, tam bi moral najprej vprašati, oni bi te morali napotiti tukaj na pravi naslov... ker kot si pravilno že sam ugotovil, pravilno zdravljenje zobovja je izjemno pomembno, zate po tranplantaciji pa sploh, nepravilen izbor zdravljenja zob je eden najpogostejših vzrokov za dodatne zaplete pri transplantiranih bolnikih, ki ste imunsko pomanjkljivi. Ne hodi sam na blef naokoli.
Temu bi se reklo “celostna obravnava”. Tu pa naše zdravstvo precej šepa. Vsak vidi samo svoj del, ni pa enega, ki bi peljal celo zgodbo. Mora pacient sam raziskovati in če ima srečo pride do pravih ljudi. Ce ne…

Car

POSTman
4. avg 2007
8.840
2.941
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
Temu bi se reklo “celostna obravnava”. Tu pa naše zdravstvo precej šepa. Vsak vidi samo svoj del, ni pa enega, ki bi peljal celo zgodbo. Mora pacient sam raziskovati in če ima srečo pride do pravih ljudi. Ce ne…
"Celostna obravnava" je odlična do same transplantacije. Kasneje si, razen samega rednega spremljanja stanja, prepuščen sistemu. Ni mi jasno, da država oz. zdravstvo v tebe "vloži" nekaj sto tisočakov, potem pa se znajdi. Eden od primerov je ravno zobozdravstvo, pa tudi drugod ni nič bolje. Postaneš samo številka, nikogar več ne zanima nič. Vsak gleda samo svoje, ne pogleda pa širše slike.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in igi

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.097
1.574
113
Titograd
Jaz povem kaj mislim da je prava pot, transplantacijski center je v KC LJ, v okviru centra deluje tudi posvetovalna ambulanta, kjer pacientu odgovorijo na vse to in še več in prav zaradi tega obstaja, teži se k temu da pred začetkom opravljanja preiskav v okviru priprave pride do tja čimveč pacientov, ni pa to neka obveza ali standard. Tudi če pacienta napotimo tja, je čakalna doba v nekaj letih iz 3 tednov zrasla na +1 leto :bonk: govorim za svoj del dela, ki se ne nanaša na presaditev jeter, je pa verjetno zadeva v nekaj stvareh, po kakih korakih prideš do presaditve, verjetno kar podobna. Koliko so pacienti obveščeni, je res preveč odvisno od tega koliko so sami motivirani za to, plus na kakšnega koordinatorja v svoji ustanovi naletijo.... pri nas je to še dokaj v povojih, v veliko bolnicah tega niti ni, k meni hodijo iz cele Sv Slo ter tudi nekaj iz Koroške.

Se pa da z njimi preko maila, telefona, tak mimogrede, kar ok sodelovati, mi povedo pacienti da so marsikaj rešili in reševali izven svojega običajnega termina za kontrolo.

Se pa zadeve tudi v smislu takšne edukacije pacientov počasi premikajo na bolje, enotni protokoli edukacij so v pripravi....

• Všeč mi je
Reactions: igi in nacek

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.677
2.518
113
Sam posredno imam z Japljevo dobre izkušnje glede celostne obravnave (Chron). Verjetno je pa razlika ali gre za kronično bolezen ali "enkratne" posege.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.481
586
113
45
Še vedno Rdeči revirji
Ne bom ti svetoval glede izbire katero rešitev vzet. Nimam pojma o tem. Se pa neki piše o tem, da bo enkrat, žal naj bi to bilo šele okrog 2030, na voljo injekcija ali pa neki obliži, ki bodo sprožili rast tretjih zob. Jaz bi na tvojem mestu razmišljal tudi o tem.
Link 1
Link 2

• Wow
Reactions: AndrejEnej