Canonovi DSLRji

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Ali lahko prosim kdo napise, kako si po kvaliteti in uporabnosti (ne nujno ceni) sledijo Canonovi modeli od najboljsega navzdol. Sedaj imam osnovnega 1000d pa me zanima, kaj je en korak visje, pa dva..

Hvala!

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
xxxxD, xxxD, xxD, xD
grin1.gif

1000D je zamenjal 1100D, potem imas aktualni model 600D, 60D, 7D, 5D mk2, 1D mk4, 1Ds mk3

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Kje pa vidiš, da karkoli kupuje? Iz tega kar on sprašuje bi lahko šlo tudi za firbec ali seminarsko nalogo...
wink-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Jaz bi mogoče raje 600D, kot 1100D. Če že nov body, potem naj bo nekaj boljši od prejšnjega.

Če boš pa kdaj menjal kit objektiv, pa priporočam Tamron 17-50 2.8.

Kit objektiv je za en drek IMHO.

Lahko, pa še počakaš, kaj bo Brgo rekel.
hysterical-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Brgo bo samo vprašal, če je 1100 končno "normalen" slr ali mu mogoče spet kaj ključnega manjka, kar še kompakti premorejo. Recimo spot metering.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
me prav mika, kakšni bi bili rezultati, če bi šli na ulico, pa malo spraševali folk, če vedo, kaj je spot metering pri fotoaparatu.

entry level DSLR tega ne nuca. v tem primeru se pravi kaki Canon 1000D. ko sem sam začel fotkat, v letu in pol nisem uporabil spot meteringa.

je pa spot metering zanimiv oz. uporaben, če je vezan na AF točke, kot je to recimo samo pri Canonu 1D serije. povsod drugod je samo v centru.

bi pa rekel tako - danes je leča zelo pomembna - bolj ko se višajo megapiksli, boljše mora tudi leča risati. dobro, če se gre za amatersko uporabo, začetniško, so kit objektivi vrh glave in 600D tudi. za napredno amatersko uporabo je pa že treba mal gledat na leče, ampak ti tudi vedo, da dostikrat odlična leča na slabšem bodyjy izpade neprimerno boljše in uporabno kot šrot leča na top bodyju ...
wink-1.gif

hint: 7D
wink-1.gif
(in verjetno glede na podobno zasnovo tudi 60D)

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Ravno zadnjič so me spraševali na fotodelavnici, kateri način merjenja naj uporabijo, kdaj naj se uporabi spot metering, kaj je najboljše ...
Načeloma ima vsak svoj način dela. Sam spot meteringa ne uporabljam - to se mi je zdelo uporabno v filmskem času, danes pa - ob histogramu res ne. Ne rečem, da ga ne bom nikoli uporabil, vendar skoraj ne vidim veliko priložnosti.
Moj stari 1D ima še celo računanje povprečja kliknjenih spot točk - vendar je tudi ta funkcija že preživela svoje najboljše čase v filmskem svetu.
Z izkušnjami ti je hitro jasno kako bo aparat osvetlil situacijo - če pa slučajno ne bo v redu, pa popraviš v naslednjem posnetku (glede na to, da naredim zelo malo posnetkov, me bo kdo težko obdolžil, da sem "klikerica"
evil.gif
).

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
je pa spot metering zanimiv oz. uporaben, če je vezan na AF točke, kot je to recimo samo pri Canonu 1D serije. povsod drugod je samo v centru.

si prepričan?
tongue-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Ravno zadnjič so me spraševali na fotodelavnici, kateri način merjenja naj uporabijo, kdaj naj se uporabi spot metering, kaj je najboljše ...
Načeloma ima vsak svoj način dela. Sam spot meteringa ne uporabljam - to se mi je zdelo uporabno v filmskem času, danes pa - ob histogramu res ne. Ne rečem, da ga ne bom nikoli uporabil, vendar skoraj ne vidim veliko priložnosti.
Moj stari 1D ima še celo računanje povprečja kliknjenih spot točk - vendar je tudi ta funkcija že preživela svoje najboljše čase v filmskem svetu.
Z izkušnjami ti je hitro jasno kako bo aparat osvetlil situacijo - če pa slučajno ne bo v redu, pa popraviš v naslednjem posnetku (glede na to, da naredim zelo malo posnetkov, me bo kdo težko obdolžil, da sem "klikerica"
evil.gif
).

ja, že res da je histogram, ampak ko ugovotiš po histogramu, da to ni to, je lahko motiv že adijo in ga ne bo več. Zdej če slikaš pokrajine itak ni panike, ne rabiš spot meteringa, v bistvu ne rabiš nobenega meteringa, narediš po občutku 20 različnih ekspozicij pa ni vrag da ne bi zadel...

spot metering je čisto uporabna zadeva, ki me je že nekajkrat rešila, sicer res redko, ampak ja.
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
osebno reportaže in vse koncerte fotkam na spot. zadnje pol leta je tako. ker je včasih enostavno preveč enih dejavnikov in ti pokaže vse okej, fotka pa zmazek.

kar se tiče pa spot meteringa vezanega na različne AF točke - na D3s in D700 kolikor vem, nima, ker sem ravno zadnjič preučeval, kako to nastavit, pa mi ni uspelo. dopuščam pa možnost, da pač nisem šel dovolj globoko v meni.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
spot metering - meri na isti točki, kot jo imaš označeno za AF. Poskusi in poročaj. O čem pa to govoriš sicer zdej - da imaš AF lepo in izključno na eni sami točki? Ker bis e kar strinjal s tem, drugače je v 'čudnih' pogojih krneki...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
jaz na 1Ds uporabljam samo 11 AF točk - ker edine res konkretno lovijo dobro, in teh 11 AF točk ima vezan tudi spot metering.

načeloma je spot metering samo v centru oz. na centralni AF točki, pri 1D/1Ds pa ga lahko vežeš na teh 11 AF točk kar zna bit sploh praktično. ne vem pa, če ima Nikon D3(s)/(x) in D700 to možnost ...

v čudnih pogojih je v 80% fotk spot metering zmaga.
grin1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
[censored] ga - vsak slika po svoje. Jaz po naravi ne kompliciram in mi na misel ne pride, da bi se ukvarjal z nastavitvami aparata. Aparat je le podaljšek fotografa in naj služi za zajem motiva. Po pravici povedano, sam res prav nikoli ne pogrešam spot meteringa. Evaluative mi je več kot dovolj. Skoraj bi prej dejal, da bi ga uporabil v naravi. Pri dogodkih (poroke, gibanja ...) se mi pa sploh ne ljubi ukvarjati s pretikanjem med različnimi osvetlitvami, razmišljanjem ali sem zadel tisto točko in preračunavanjem osvetlitve. Raje fotkam
evil.gif

In nikoli nimam težav z osvetlitvijo. Seveda je nekaj več nastavljanja ob uporabi fleša, vendar si tam še težje predstavljam delo s spot meteringom (ločevanje ambientne osvetlitve, fokusne osvetlitve in pri obeh plasteh še opazovanje posameznih osvetlitev, hkrati pa rekompozicija in sledenje dogodku
ne-ne-1.gif
).

Da se razumemo - to povem tudi na tečajih - vsak naj si najde svoj način uporabe aparata. Meni ustreza tak, kot sem ga omenil in te niti najmanj ne mislim prepričevati. Le prepričan sem, da 99% ljudi spot metering ni potreben za zajem pravilno osvetljenega motiva. In to verjetno pri Canonu vedo, saj so mojstri prodaje.
cool-1.gif