Canon SX200is in CHDK in možnost RAW

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.658
5.845
113
Ne vem, če se je tukaj na forumu že kaj pisalo o omenjeni zadevi. Gre za heckane canonove firmware, ki omogočajo kar ogromno ročnih nastavitev, tudi za kompaktne fotoaparate. :: Tukaj :: je bljižnica do njihove strani, oziroma do strani ki pač omenja moj fotoaprat.

No da se nebo kdo bal kako bo potem za garancijo, okvarami itd. Ni strahu! Firmware se naloži na kartico in se iz nje tudi boota. Edina škoda je da se mora kartica formatirat v fat 16. Kar pomeni da je max particija lahko 2G (oziroma tudi 4G). Če je kartica večja, priporočajo da narediš dve particiji, eno zelo majhno (par mega) v fat16 in drugo veliko. Težava pa je v tem da windowsi ne podpirajo več particij na remuvable drajvih in se je potrebno poslužit linux toolov. Seveda, če se kartica odstrani se fotoaparat bootne z originalnim firmwarom.

In kaj so prednosti?
Za moj fotoaparat je sigurno možnost snemanja v RAW, in baje optično zumiranje pri snemanju videa, ki pa ga še nisem sprobal. Omenjene zadeve tako naredijo tudi kompaktne fotoaparate bolj zanimive in uporabne.

No jaz sem se vsekakor odločil, da kupim še eno majhno kartico in jo uporabljam za svoje kreativno ustvarjanje, za mojo punco bom pa uporabljal staro 8G kartico, saj ona tako ne zna uporabit druga kot AVTO funkcijo.

Nazadnje urejeno:

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Za Canon so kar pogosto na voljo razni hacki.
Koliko vem je tale CHDK povsem v redu. Vsaj slišal nisem za nikogar, da bi imel težave. Ima pa res malo morje funkcij - tudi DOF calculator, razne igrice ...
zmaga.gif

Sam sem pred leti na 300D uporabljal tisti ruski hack, ki je tudi deloval odlično.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.658
5.845
113
Evo glede zoomiranja med video snemanjem. Deluje. Samo je brnenje motorčka močno slišno. Verjetno je to vzrok zakaj se je Canon odločil samo za digitalni zoom.

Drugače je pa ta chdk fina zadeva. Moram rečt da se iz RAW formata da izstisnit lepšo sliko, kot jo fotoaparat sam premelje. Seveda s pomočjo Photoshopa.