canon eos 550D

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
je doma, (18-55 objektiv)
cheer.gif

zaenkrat cist navdusen, bolsi kot sem pricakoval, ne pogresam niti tilt lcdja (600D). ni profi, ampak tud jaz nisem. bi pa vseeno rad kaksno dobro fotko naredu in se kaj naucil. rad bi fotkal na M, napotki dobrodosli. je smiselno uporabljati tudi prednastavljene programe?

aja, se nekaj, ce je tukaj kak lastnik 550D. navodila v skatli so bila od 500D, me zanima, ce je pri vseh to, da se jim ocitno ni ljubilo na novo tiskat
smile-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Zakaj s ene bi kdaj poslužil tudi avtomatike? Dokler ne obvladaš ročnih nastavitev v vseh svetlobnih pogojih, je boljše za 100% uspel posnetek uporabit avtomatiko. Potem pa počasi prehajaš na ročne nastavitve. Sam sem veliko uporabljal Av, čas pa prepustil avtomatiki. Če pa rabim hitro škljocnit kakšno fotko, pa pustim na polni avtomatiki.

Počasi se daleč pride. Pojdi ven in experimentiraj in se uči...
zmaga.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Se strinjam z nasvetom, ki ga je dal 'Zgaga'
Za začetek na avtomatiko, čim večkrat pogledat na ekrančku, kako si je aparat nastavil parametre, nato pa postopoma najprej na prioriteto zaslonke, nato pa morda tudi na M.
Sicer se hitro lahko zgodi, da se boš zgubil v nastavitvah in ne bo nič tako, kakor bi hotel imeti.

Plavati smo se učili v nizki vodi
wink-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Navodila bi morala biti prav za 550. Kar zahtevaj jih ker so odlično napisana.

Kar se tiče fotografiranja na "M": naj te ne bo sram začeti z "Auto" in opazovati kakšne nastavitve izbira aparat in nato počasi preiti na Av ali Tv. Saj če je osvetlitev dobra in če nočeš kakšnih dodatnih efektov naredi avtomatika čisto ok sliko. Če rabiš čimveč svetloba daš na Av in najnižjo zaslonko in gledaš da časi niso predolgi, če rabiš čimkrajše čase (recimo za daljšo goriščnico ali kakšno akcijo) daš pač na Tv in potem loviš zaslonko, za zamegljeno ozadje daš spet na Av in čim nižjo zalsonko, za večjo ostrino obratno.

Av in Tv nastavitve so fajn ker ti nastavljaš parameter ki ga želiš, ostalo pa naredi avtomatika. Dobro je še omejiti ISO na recimo 160 ali nižje da ne bodo preveč zrnate slike (če ga imaš na auto). Če daš že na začetku na P ga lahko fajn polomiš ker ne bo prava kombinacija osvetlitve in časa in bo lahko slika preteman ali preosvetljena in to potem težko popraviš, pa če bo čas predolg ne bo ostra (tega na zaslončku ne opaziš razen če orenk povečaš). Ena "past" pri tem fotoaparatu je tudi "Auto lighting optimizer), ki ti sliko programsko posvetli ali potemni. To je sicer ok, a če si falil pri osvetlitvi se slika hitro pokvari (poleg tega lahko to narediš potem sam na računalniku)

Eno stopnjo nad Auto je tudi način P, ki je v bistvu avtomatika, s tem da z vrtenjem kolesca odločaš ali naj se usmeri bolj v nizko zalonko ali nizek čas. Ta aparat ima sicer tudi "creative auto" način, ki dela v bistvu podobno kot P, s tem da ti namesto številk (ki marsikomu ne pomenijo nič) kaže bolj razumljiva drsnika "blurred-sharp background" in mislim da še "light-dark picture" (ne vem točno ker tega načina ne uporabljam.

Načeloma slikaj z časi nad 1/30 sekunde in čim nižjo zaslonko, če ti čas pade pod to mejo pa zvišaj ISO (velja za kit objetkiv z stabilizatorjem), pa bo večina slik uspela.

P.S.: profiji ne me preveč obdelat, jaz govorim iz stališča začetnika v svetu DSLR.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
tenkju all
smile-1.gif

ma saj ni take panike, da vidim ce sem skapiral. ce nastavim aperture (zaslonko) na cim manjso cifro (f) in jo odprem, dobim vec svetlobe not, hkrati pa se mi zmanjsa globinska ostrina (ozadje je zblurano). posledicno lahko shutter speed (cas osvetlitve?) zmanjsam in je posnetek oster. ce je pretemno, dvignem iso (pri 800 suma prakticno nisem opazil). in pa kontra seveda, visja je cifra zaslonke, se mi poveca globinska ostrina in hkrati pa moram povecat shutter speed. tu je problem, da se mi roka hitro zatrese. tako da zdaj ugotavljam, pri kaksni hitrosti je se uporabno iz roke (nekje 1/60). pol zvecer pa grem malo krozisce pofotkat, pa bom povecal cas osvetlitve, da bom sledi avtomobilskih luci imel not
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Enostavni izračun za objektive brez stabilizacije je goriščnica = čas, (60mm =1/60 ali manj)
Za to kar nameravaš, predlagam stojalo ali pa vsaj aparat na fiksni podlagi, časi bodo krepko preko 1/2 sekunde...

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
aha, tenx. bom uposteval tale izracun. saj pravim, nekje pri 1/60 je ze zgledalo brez tresenja pol ko sem dal fotke na racunalnik.

mam stojalo, brez skrbi, da nebi brez tega delal. zal nimam daljinca, bom mogu bit fejst nezn z gumbom. ce bo kaksna fotka uspela, jo prilepim
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Namig: 2sek proženje lahko nadomesti daljinsko, vendar pri teh dolgih časih to ni nujno.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Če boš imel na wide delu objektiva potem greš lahko tudi nižje, recimo pri 18mm je tudi slika z 1/15 še ok, tista z 1/30 pa sploh, saj stabilizacija pri teh objektivih dela res dobro..

Potem ko pa enkrat nabaviš 1,8 objektiv pa sploh "spregledaš".
cheer.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
na partisu imaš e-knjigo - perfect digital photography, jaz sem prebral prvih 120 strani, pa je že ogromno koristnih informacij (več kot preveč za en šus) in slikam v bistvu vse samo še na Manual. Imam pa isti fotič, edino kak objektiv je še treba ubost
grin1.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ql, ze vlecem dol
smile-1.gif

za zacetek bo ostal ta objektiv, ampak sigurno bo v prihodnosti tud kak 70-200mm padu. bolse tak, kot pa kupit drazji body, ker glede na funkcije, hitrost itd., je zame puna kapa. raje se spara se za kak objektiv

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ah, to ni panike, v photoshopu sem doma, zanima me pri fotkanju, ce morm kaj nastavit. ni mi cist jasno glede WB shift/bkt nastavitev, pa te AEB nastavitve...

aja, aparatu lahko skodis, ce ga recimo na on in off presaltas? pac, nekaj fotkas, izklopis, pol pa se takoj spomnis da bi se nekaj, pa ga spet vklopis itd. naj ga pustim vecinoma na on, pa da se sam ugasne...

Nazadnje urejeno:

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Barve se dajo delno korigirati že v samem aparatu z izbiro načina slikanja (to je tisto "Standard, Portait, Landscape, Natural itd...) Nekje na netu je bila primerjava in sta Standard in Natural bolj mehka in z manj izrazitimi barvami (Natural še bolj), Portrait in Landscape pa imata malo večje ostrenje in oblj žive barve. Nekaj pa se seveda pozna tudi WB.

Jest itak če se le da slikam v RAW in se potem igram v Lightroomu.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Sam imam v "custom settings" kontrast se v minus. Ga ze v postprodukciji dodajam, ce ga potrebujem. Razlog: v mocnem soncu bi sence s kontrastom v plus dobil ze skoraj crne, tako pa dobim bolj sivinske in se vedno lahko resim nekaj..

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
eno vprasanje, foter je kljub vklopljenemu AF (autofocus) rocno izostril
crazy1.gif

lahko s tem naredis kaksno skodo objektivu, motorcku za AF?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Pri L objektivih ni problema, ker ima moznost rocnega popravka fokusa. Pri ostalih pa, ja, ni ravno najboljse. Ce tega ni delal ravno pogosto, pa tudi ne bo nic narobe. Le opozori ga
wink-1.gif