Canon 30D vs. Canon 40D

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Kolega, lastnik 40-ice mi je enkrat omenil, da naj bi to bil nek "šparoven" RAW format. Šparoven v smislu velikosti datoteke.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Če je to tó, koliko potem slika izgubi na kvaliteti. Nekje se najbrž mora poznati.
a015.gif

lp
Dolfe

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Hm, nekaj sem brskal po netu.
Kot kaže je ta format malo manjši, namenjen bolj za časopisno fotografijo. Torej je za hobijaše, kot za profi uporabnike nepomemben dodatek. Odločiš se za full JPG ali pa za RAW. Kaj ti če nekaj vmes.
wink-1.gif

Hvala za namig. Če pa izveš kaj bolj konkretnega pa kar napiši.
k010.gif

lp
Dolfe

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pri sRawu gre za to, da vzame namesto 10 mpx-ov le polovico, če ne še manj le-teh. pride pa predvsem v poštev za internetno fotografijo, kjer ne rabiš pikslov, ampak zgolj možnost dobre postprodukcije. poleg tega je sRAW še vedno dovolj velik za kakšen A4 print... moje razmišljanje pač...

mii

Pripravnik
29. sep 2007
126
8
18
sRaw je nažalost samo 1936 x 1288 (2.5 mpix), škoda, da nima še mRAW, ker včasih pa 10 mpix res ne rabiš in bi bilo dobrih 5 čisto dovolj. Mogoče pa v naslednjem modelu
smile-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
sRAW ni prav uporaben, je premajhen. Jaz uporabljam RAW, če se grem samo fotkanje, na kakšnem družinskem izletu pa RAW+JPEG (eden izmed pomembnejšh razlogov za nakup 40D), ker:
-se mi ne ljubi vseh brezveznih slik mularije razvijat iz RAW
-nočem izgubljat motivov na račun Canonovih jpeg mojstrovin.
Ta kombinacija precej zasede - na 2 Gb kartico gre cca. 100 posnetkov.
Pri 40D me je jpeg precej razočaral. Če ne drugega WBja res ne obvlada!
jezen.gif

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
imam ga. Canona 40D namreč.
grin1.gif

sem potem malo testiral objektive z njim, pa me nekaj zanima - kit, je okej - ostrina se res pozna, napram 350D recimo, ampak 50 mm f/1,8, ki je imel na 350-ki normalno ostrino oz. občasno mal frontfocusa, ima tudi na 40D frontfocus, ki zaenkrat sicer ni moteč - bo treba več testnih akcijskih fotk narediti, da bom to lahk konkretno rekel, ampak bolj me skrbi sigma (70 - 200 mm f/2,8), ki je na 350D fokusirala kot mora, na 40D pa ima kar precej frontfocusa.

se bo to še kaj "uleglo" ali bi bilo fino objektiv nesti malo na "centriranje"? ali je lahko problem v fotiču? dejansko sem ugotovil, da bolj ko se približuješ 200 mm, močnejši frontfocus je...

mii

Pripravnik
29. sep 2007
126
8
18
Ja bo treba ugotovit kaj je krivo. Jaz sem imel na začetku, ko sem kupil 30D in par objektivov kar precej problemov, eni so ostrili preveč spredaj, drugi zadaj, eni kar malo po svoje, cela štala s Canonom, sploh v kombinaciji s Sigmami. Glede te Sigme, sem jo ravno včeraj testiral, pri 200 mm in malo navzdol mi je na bluzu delala front fokus, na daleč pa ne, drgač je bla pa precej nezanesljiva. Čist možno, da je Sigma kriva, najbolje, da jo probaš še na kakem drugem aparatu.
Predvidevam, da maš oboje še v garanciji. Canona nastavijo v 3A, Sigmo pa najbolje, da neseš v Trzin, ima uvoznik mašino za kalibracijo.