Odvisno od tvojega budžeta.... Imaš hotel Kempinski v centru Budimpešte, Hotel Budapest ipd., od koder se lahko peš sprehodiš praktično do vseh večjih znamenitosti v širšem centru mesta, nekoliko vstran sta še dva ali trije hoteli s pogledom na Donavo...
Je pa v samem središču mesta še veliko hotelov, kjer te nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi za dve osebi pride manj kot 50 € (hoteli z 3* ali več).
Mi2 z mojo sma pa večkrat prespala v hotelu Mediterran, Hotelu Buda ali pa v hotelu Bara. Je sicer nekaj malega vstran od strogega centra, ampak so vrhunsko urejeni javni prevozi (avtobus, trolejbus, tramvaj, metro...), tako da sploh nimaš občutka, da nisi v strogem centru. Nič pa ni narobe, če se od tod podaš preko Margaretinega, Petofijevega ali katerega drugega mostu v Pešto.
Kaj ogledat... Mhm, bazilika Sv. Štefana (največja v Evropi), ogromno raznoraznih muzejev, potem na desni strani Donave (Budim) Grajski hrib, Citadella, na levi strani Donave (Pešta) Parlament, pa obvezno je treba it v Mestni park, kjer je ogromno prostora in poti za pohajkovanje (posedanje v kavarnicah ali gostilnah, ogled živalskega vrtu z rastavo in parkom rastlin, zabaviščni park, cirkus...).
Obvezno se sprehodit na Margaretin otok, kjer je prav tako ogromno poti za sprehode, ob obali imajo več kilometrov dolgo tekaško stezo, kopališče...
Skratka, kamorkoli se boš v mestu podal, povsod te bodo čakale znamenitosti, stare zgodovinske stavbe, trgovine, loakli ipd. Ulice so lepo urejene in tlakovane, le kak klošar preveč se najde...
Meni osebno je Budimpešta eno najlepših mest, kar sem jih obiskal.