Brusilec nožev

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Kako pa se sploh pravilno brusi nože?

Odgovor na tole vprašanje je lahko čist enostaven: ni važno kako, važno je, da na koncu nož reže. Drugače je pa odvisno kar od nekaj faktorjev: čemu je nož namenjen, iz kakšnega materiala je in koliko le "zmahan", nazadnje pa tudi od vrste razpoložljivih brusnih aparatov in brusov.
Splošno pravilo pa je, da se nož nabrusi tako, da je kot na rezilu med 30 in 40 sopinj - velja za kuhinjske nože....

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
kakšno granulacijo vodobrusnega paprija predlagaš?

Isto kot kamen 400/800/1000?

Sprašujem za kuhinjske nože

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Za kuhinjske nože bi jaz štartal nekje z granulacijo 120, ker so nekateri noži res obupni in jim je treba na novo "ustvariti" primarni kot in na koncu stanjšati rezilo. Potem pa sledijo 240, 400, 1000 in po možnostih še bolj fini, ki pa se jih dobi malo težje. Za normalno rabo, brez potrebe po "britju kocin", je 1000 za konec čisto v redu, le na koncu je potrebno odstranit "iglo" iz rezila bodisi z usnjem, lesom ali jeansom.

steiner

Pripravnik
2. sep 2007
74
2
8
Tale iz IKEE tudi v redu nabrusi. So pa koluti (neka keramika) zamakneni pod kotom, kot je omenjeno zgoraj in pa vodno hlajeni
cheer.gif
.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Če koga zanima. Nabavil sem tole: http://www.amazon.co.uk/gp/product/B003ASDAGU/ref=oh_details_o00_s00_i00?ie=UTF8&psc=1

Stestiral na einem 5 let starem (topem) nožu in je nabrusilo RES dobro!

a še poleg tega potrebuješ kaj, al je to to? Rabil bi brus za kuhinjske nože

To je to. Namočiš kamen v vodo, počakaš 3 minute in nabrusiš. Glej ta filmček na kakšen način: http://video.about.com/culinaryarts/Sharpen-Knives-With-a-Whetston.htm

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.128
91
48
Nisem niti gledal cen, priznam.
Jaz sem svoj kamen (zgleda enak, edino ni na podstavku iz korenine vietnamskega bambusa, izkopane ob prvem pomladanskem ščipu) kupil za par € v Merkurju in mi odlično služi že kakih 5 let. Pa še naslednjih 15 bo.