Brusilec nožev

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Vidim, da se je ena trgovina z temi zadevami v bližini mene odprla. Bom šel mal prečekirat. Še neki me zanima. Kako je z brušenjem. sam imam Victorinox sportsman, pa vidim da je nekako enostransko brušen. Se pravi če z prstom potegnem po rezilu iz leve na desno ali obratno je z ene strani top, z druge pa oster. Ali to pomeni, da ga brusim samo enostransko ali obojestransko. Na YT vse švicarske pipca brusijo obojestransko. Kako je s tem?
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ne more bit iz ene strani top iz druge pa oster, ker rezilo je eno. Zdaj edino, če misliš, da je na eni strani brušen, kot recimo dleto? Potem ga brusiš naprej enako. Čeprav jaz še nisem videl "švicarja", ki bi bil enostransko brušen.
 

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Mogoče imaš prav. Ampak iz ene strani je bolj top kot iz druge. In to že od novega. Je sigurno nož original. Sicer je star cca. 13 let, ampak ga je takrat teta kupila v tovarniški trgovini pri ogledu tovarne. Bom nek brusilc nabavu pa obojestransko nabrusu.
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.114
10.964
113
kod Džej-Zija
Lahko, da je bil slabo nabrušen, da na eni strani ni bila pobrana "igla", kar daje občutek večje ostrine, ki pa je v resnici ni.
 

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zanimivo.
Morda pa je problem v mikro obliki ostrine, bolje povedano v načinu, kako je bil tovarniško naostren?
Pri debati o Berghoff nožih in njihovi (ne)kvaliteti, sem poslikal izgled brušenja (in poškodbe) ostrine:

nozek2.jpg


Torej: če je na samem rezilnem delu brušeno v eno stran in ne tako kakor na sliki, potem se lahko pojavi efekt žage in občutek je dejansko tak, kakršen je opisan.
 

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

Tisti brusilec od Wengerja, ki ga je nekdo nalepil ali pa victorinox.
Mamo tud pri nas v štacunci obadva. Ta od victorinoxa je v obliki kulija in ima na eni strani celo stran za brusit, na drugi pa ima tako narejeno kot wengerjev brusilec.

Sprobal obadva. Zame bolj v poštev pride wengerjev, ker samo podrgneš in čao. Je pa boljši victorinox, če je klina res porazna, da jo najprej zbrusiš, potem pa na fino...

Jaz si brusim kuhinjske in švicarje in tudi kakšne low budget nože z wengerjem. Lahko samo račem, kapo dol. So noži tako ostri, da imaš rešpekt delat z njimi, potem pa je minus to, ker dlje časa rabiš, da si kaj narežeš, ker se bojiš, da se ne boš urezal
grin1.gif


Skratka drugi noname brusi na tak način ne pridejo blizu temu brusilcu od wengerja.
 

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ja saj pravim, da jaz brusim z njim vse vrste nožev.
Je pa v originalu švicarjem namenjen. Samo meni se več kot odlično obnese za kuhinjo. Pa čisto vsem katerim sem ga priporočal ga ne morejo prehvalit.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Matr meni tile za skoz potegnt nekot niso pri srcu. Imam v spominu, da znajo zjebat rezilo. Bom verjetno naročil en brusni kamen fine granulacije, pa keramični "štrajher" že imam za ostrenje.
 

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Za brušenje nožev so še vedno najboljši brusni kamni. Za nezahtevne so čisto dobri tisti iz Merkurja, Alu-oksidni so tisti belo-roza, Si-karbid pa so sivo-sivi. Preverjeno se da z njimi kuhinjske nože čist dobro nabrusit. Za bolj zahtevne je pa tale link: http://www.rek.si/p-356-vodni-gladilni-kamni-w.aspx. Za perfekcioniste pa na istem linku dobite tudi usnje in polirno pasto.
Še ena pripomba: keramični štrajhar noža čisto nič ne nabrusi, samo rezilo poravna v pravo smer.
 

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Grit 400 in 1000 je čist OK, razen če nož ni resnično tumpast. Za take je fino met še enga tam 180/280. Drugače pa lahko uporabiš tudi vodobrusni brusni papir, ki ga daš na eno stekleno ploščo ali pa na recimo ravno ploščico (tiste, ki se jih polaga po tleh), Takle kamen maš pa verjetno za celo življenje, razen če ne brusiš nožev za vso žlaho in vse sosede.