Brusilec nož

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pred kakim letom sem kupil v Hoferju električnega z diamantnimi brusi za približno 20€. Odlična zadeva.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Da malo pokomentiram...po preburšenih cca. 50 nožih.

Stvar nabrusi zadovoljivo. Ni to top profi brušenje, a za domačo uporabo je več kot OK. Obvezno je treba imeti pri sebi list papirja, da potestiraš kdaj je nož dovolj nabrušen (ko z lahkoto odreže list).
Nekateri noži se nabrusijo odlično, z nekaterimi so problemi (ne me vprašat zakaj...enega matkinega nikakor nisem uspel spravit k sebi).

Je pa vseeno še dobro imeti zraven kamen za brušenje nožev, kjer po tretjem prehodu (polirni kamen) še dodatno potegneš z nožem - sem naročil 1500 in 2000 zrnatost, da dobiš tisto piko na i.

Malo več zajebancije je s temi malimi nožički (npr. za sadje), ker so enostavno pretanki, a se jih vseeno da nabrusit.

Sem pa praktično vse nože (če odmislim te male fržeke za sadje) brusil preko vseh treh stopenj (prva je načeloma samo za zelo tope nože). Da sem jim naredil osnovo. Kaseje zadošča 2 in 3 stopnja.

A kot rečeno...tisti maks. dobiš s poliranjem, ki ga bo treba izvest ročno (par potegov po kamnu...ta del še javim).

Načeloma se lepo in hitro nabrusi nož. Brusi res minimalni del, tako da ne odžira veliko materiala.

Žena je že porezana
evil.gif
. Je opazna očitna razlika med prej in potem.

(Če te bo mika nakup..prinesi par nožev,jih nabrusiva, pa vidiš a se splača ali ne).
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Dokaj realen test - po vaski fazi naredi pogled pod mikroskopom....(pri njem sem videl da bo treba potegnit še po kamnu)

 

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Hvala ze review.
smile-1.gif
.
Če sem odkrit mi je cca. 160Eurov dosti, za neprofesionalno nabrušen nož.
Hvala še enkrat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Na dan z besedo in konkretnimi predlogi kaj nabavit za brusit nože - kuhinjske.

Najrajši bi kaj električnega...da daš not, potegneš in...si chef
grims-1.gif


Lahko tudi ročno...pojma nimam.

Kotni brusdilnik imam a to ni to (in jaz nisem to
evil.gif
).

(Čang šlang ne bi).

Nekaj sem brskal:
http://slovarms.si/si/lovska-o...-50163-771.html

Pozna, ima kdo?

Aveš kaj. Sem pred časom naredil celo doktorsko dizertacijo okol tega, ker sovražim neostre nože. Če hočeš orenk nabrušeno rabiš vsaj pet brusov in precej časa in grifa. Sam uporabljam enega klasičnega iz umetnega kamna, na eni strani je rdeč, na drugi zelen, za silo je. Tole, kar si pripel je pa absolutno predrago.
Pol sem pa nesel enmu tule v LJ v Trnovem. 20 EUR za pet nožev, rezilo je blo spolirano in vsak nož je šel skozi limono z lastno težo, ostro ko skalpel. Dve leti po tem so tisti, ki jih moja žena ni dobila v roke še vedno solidno ostri in če je zame solidno verjemi, da so OK, seveda je pa treba ostrino vzdrževat, beri ravnat po vsaki uporabi. Če vse nože, kar jih imam na dve leti nosim k temu stricu, imam za 200 EUR 20 let nože ko britvice. En set profi brusnih kamnov pa tud pod 100 EUR ne prideš skozi.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj to je vedno tisti in isti štos...ali nekam neseš, čakaš, greš iskat, plačaš (sigurno ti ne nabrusi takoj, torej se rabiš odpeljat tja 2 x, vmes ti babnica *****, da ni nožev zato pustiš kakega doma, da si vsaj kruh narežeš, ki zato ostane nenebrušen..
wink-1.gif
)...ali pa brušenje opraviš sam.

Pri nas je nožev, ki se jih brusi blizu 30 (recimo 20 velikih). Zdaj če vsake dve leti neseš na brušenje se v roku 10 let nabere tudi tu konkreten znesek. Zato sem siguren da čakaš z naostritvijo do zadnjega in močno dvomim da bo nož tipi topi te dve leti uporabe.

Zato sem želel ta del opravit sam. Z nabavljenim strojčkom se da nož povsem korektno nabrusit (več ali manj je zmagovalec na vseh testih med brusilniki za domačo uporabo), imam pa zdaj možnost da kakor hitro ugotovim da kater nož ni več oster, ga nabrusit v 2 minutah in gremo dalje. Tudi če jih bom 2 x letno ostril, ne bo nobenega problema.

Nimam pa nekega veselja, da bi se jih loteval z ročnim ostrenjem...kjer spet, če želiš imeti dobro orodje zadeva stane (pa še časa ti gre nebroj).
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz sem prepričan, da je tista tvoja napravica vrhunska zadeva - že zato, ker ti na skrajno enostaven in priročen način zagotovi kot brušenja. Če brusiš na roko, je treba za to ogromno prakse in treninga.
Pri tej tvoji mašinci manjka samo še polirni filc, kjer klino "abcigaš", torej odvzameš iglo in zapoliraš rezilno površino. Seveda s polirno pasto. Pri tem je treba zelo paziti, da se nož preveč ne segreje
rolleyes-1.gif
- zelo previdno!

Rezultat je britev, zaradi zagotovljenega kota brušenja pa nož ostrino tudi drži.
smirk-1.gif
 

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Moram mal pokomentirat tole: ali bo nož ostrino "držal" ali ne je odvisno samo od materiala iz katerega je izdelana klina. Kot brušenja določa samo to ali bo nož britev (ostroko hudič, a se hitro skrha) ali sekira( ni hudo ostro, drži pa dolgo in prenese tudi trše materiale).
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Na dan z besedo in konkretnimi predlogi kaj nabavit za brusit nože - kuhinjske.

Najrajši bi kaj električnega...da daš not, potegneš in...si chef
grims-1.gif


Lahko tudi ročno...pojma nimam.

Kotni brusdilnik imam a to ni to (in jaz nisem to
evil.gif
).

(Čang šlang ne bi).

Nekaj sem brskal:
http://slovarms.si/si/lovska-o...-50163-771.html

Pozna, ima kdo?

Aveš kaj. Sem pred časom naredil celo doktorsko dizertacijo okol tega, ker sovražim neostre nože. Če hočeš orenk nabrušeno rabiš vsaj pet brusov in precej časa in grifa. Sam uporabljam enega klasičnega iz umetnega kamna, na eni strani je rdeč, na drugi zelen, za silo je. Tole, kar si pripel je pa absolutno predrago.
Pol sem pa nesel enmu tule v LJ v Trnovem. 20 EUR za pet nožev, rezilo je blo spolirano in vsak nož je šel skozi limono z lastno težo, ostro ko skalpel.
Kateri je to v trnovem?
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik bula pravi:
Moram mal pokomentirat tole: ali bo nož ostrino "držal" ali ne je odvisno samo od materiala iz katerega je izdelana klina. Kot brušenja določa samo to ali bo nož britev (ostroko hudič, a se hitro skrha) ali sekira( ni hudo ostro, drži pa dolgo in prenese tudi trše materiale).

Seveda, 3/4 rezultata je kvaliteta materiala. Vendar brez kvalitetnega brušenja ni nič.
Na roke brusiš konveksno (trebušasto), ker roka nikoli ni stoprocentna. Ta stroj ti naredi brušenje v konkavni obliki (v sredini je stisnjena).

Ko ga narahlo zapoliraš na filcu s polirno pasto, si odnesel še vršičke na samem vrhu kline. Tu je treba biti zelo previden, da ga ne odgreješ!
Noben štrajher na koncu ti ne naredi take kline, kot jo filc s polirno pasto.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
En kuhinjski nož imam klasične kakovosti jekla, enega višje kakovosti in en everyday carry nož vrhunske kakovosti jekla (CPM S30V).

Citat:
CPM S30V is considered a premium grade knife steel. It is so expensive that it strongly affects the price of the knife, and is largely used in higher-end production and custom knives. Buck Knives calls it "the absolute best blade steel available".[5] Joe Talmadge claims it might be the ultimate high-end all-around stainless steel, due to high performance coupled with easier machinability and sharpenability than the other steels in this class.[6]

Prvega moram brusit na mesec dni, drugega na tri mesece, tretjega mi sploh še ni bilo treba brusiti (več kot pol leta), pa tudi nabrusiti ga je baje zelo težko.
 
Nazadnje urejeno:

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Bom še enkrat pojasnil, da bo laže razumljivo: dolžina "držanja ostrine" je odvisna samo od materiala kline.
Vrsta/način brušenja (kot, konveksno/konkavno/ravno) je pa odvisna od namena za katerega se uporablja rezilo.
Samo za primer: nihče normalen noče konkavno nabrušene in spolirane kline, po možnosti še zelo tanke za rezanje po kosteh, ker konkavno brušena klina ima za rezilom zelo malo opore zelo tanek vrh se pa hitro zaviha ali odkruši.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Pa to dopovej ženski če moreš, da ene nože mamo za rezat perutničke na pol in podobno, druge za krompir lupit, tretje za zelenjavo rezat in četrte za meso. Da nož ne sodi v pomivalca, da je treba nož oprat takoj in ne čez dva dni, ko je vse zasušeno gor in da mu je treba, sploh mesarskim in tavelkim kuharskim s tankimi klinami redno ravnat ostrino. Sam to počnem vsakič, ko ga pospravim v stojalo. Zato pa držijo ostrino lep čas, seveda če kaki babnici ne pride v roke.

Napaka, ki je ne ponovim nikoli več. Imam kar soliden kuhinjski nož, moja se ga izogiba, ker sem alergičen, če ga pusti zasušenega. No skličem familiarni piknik za rojstni dan, skuham pasulj zunaj v kotlu in bukselj pozabim nož skrit pred ženskim delom familije. Ja ni hudič, baba ko je treba torto razrezat prime prvi nož, ki ji pride pod roke in veselo hrc hrc po robovih krožnika, pa za privzdignit pokrov pločevinke od ananasa je ta tud pripraven. Nož po dveh potezah za v smeti, babnice, kaj češ.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Ta v trnovem je pa neko kirurgo brusilstvo, znam tja prit, nimam pa pojma kera ulica je. Pom malo pogledal.
 

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Jaz sem mojo zdresiral. Imamo strogo ločeno. noži zanjo in noži, ki niso zanjo. Tudi sama se je sedaj naučila, da ni isti nož za čebulo in za paradajz (čebula je strup za ostre nože). brusim jih seveda jaz, je pa že pogruntala, da niso enako nabrušeni..... torej se tud ženske da kej naučit.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ta v trnovem je pa neko kirurgo brusilstvo, znam tja prit, nimam pa pojma kera ulica je. Pom malo pogledal.

A je slučajno tale (daj poglej na google maps, če je to tam, kamor znaš pridet)?

Valentin Vovk s.p. brušenje rezil  
Mehanska obdelava kovin
Address: Kolezijska ulica 21, 1000 Ljubljana
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Po street pogledu zgleda da je to ja. Tam pred vhodom v delavnico je ful star napis Kirurgobrusilstvo al nekaj takega.