Brus za nože

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
3
Vse o brušenu noža, kratko jedrnato
EDIT: Pa še o razlinih sistemih brušenja nožev.
 
Nazadnje urejeno:

trbowc

Pripravnik
15. jun 2008
136
1
18

Pa ob brušenju oddaja tisto neprijetno "cviljenje", da se ti vse dlake pokonci postavijo? Ker jaz imam nekaj podobnega doma in zaradi tistega "cviljenja" sploh ne morem brusiti

[/QUOTE]

Cvili pa res ampak služi namenu.
 

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.129
92
48
Brus ni na ročaju, na ročaju je ostrilo (takozvani "štrajher"), s katerim se samo vmes, med uporabo poravna zapognjeno ostrino noža.
Za nabrusit nož pa še vedno rabiš brusni kamen
 

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
@tesfalar
za nabrusit nož rabiš brusilno palco ktero uporabljajo kuharji po celem svetu
celo on


seveda lahko tut kamen ampak rabiš več cajta in znanja
pol še obstajajo različne granulacije itd.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
S strajharjem res bolj ostris kot brusis, vendar to kljub temu pomeni da lahko celo leto ostris in nic ne brusis. Ko pa je noz "debel" ga je treba pa zbrusit-koso pa poklepat.
Pa ne s kaksnimi fleksarcami, ker ga material "zazgal"
 

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.129
92
48
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:
@tesfalar
za nabrusit nož rabiš brusilno palco ktero uporabljajo kuharji po celem svetu
celo on
seveda lahko tut kamen ampak rabiš več cajta in znanja
pol še obstajajo različne granulacije itd.
Kaj ti ni jasno? Ramsay noža ne brusi, ampak ostri, t.j. nabrušen nož potegne po štrajerju, da ga poravna.
V roki nima "brusilne palice" (ker kaj takega ne obstaja), ampak ostrilo ali po domače štrajher, ki je kovinski in mora biti iz tršega materiala, kot je nož - zato so krhki in radi počijo oz. se zlomijo.
In za top nož nabrusti RABIŠ brusni kamen in to vzame MANJ časa kot opletanje po štrajherju.

Kar si ti prlilepil ni brušenje noža, ampak afnanje Gordona, kako oster nož narediti še malo bolj oster.
Na YT imaš zilijon videov howtosharpenaknife, poišči kakega japonskega, ne bo ti žal, ali pa nesi k lokalcu, ki dela ključe.
 

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:
@tesfalar
za nabrusit nož rabiš brusilno palco ktero uporabljajo kuharji po celem svetu
celo on
seveda lahko tut kamen ampak rabiš več cajta in znanja
pol še obstajajo različne granulacije itd.
Kaj ti ni jasno? Ramsay noža ne brusi, ampak ostri, t.j. nabrušen nož potegne po štrajerju, da ga poravna.
V roki nima "brusilne palice" (ker kaj takega ne obstaja), ampak ostrilo ali po domače štrajher, ki je kovinski in mora biti iz tršega materiala, kot je nož - zato so krhki in radi počijo oz. se zlomijo.
In za top nož nabrusti RABIŠ brusni kamen in to vzame MANJ časa kot opletanje po štrajherju.

Kar si ti prlilepil ni brušenje noža, ampak afnanje Gordona, kako oster nož narediti še malo bolj oster.
Na YT imaš zilijon videov howtosharpenaknife, poišči kakega japonskega, ne bo ti žal, ali pa nesi k lokalcu, ki dela ključe.

priznam napako očitno, če tolk folka pravi je res
js pa vseeno s štrajherjem "ostrim" nože že leta in vsi lepo režejo
kot palico sem pa mislu zaradi oblike a ni logično
 

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.129
92
48
Citat:
Uporabnik softi pravi: a se da v trgovini kupit nenabrušen nož? za kuhinjo seveda, ne une army zadeve, pa mačete
Še nisem videl. Lahko pa kupiš ostrega, pa ti jaz potem naredim ne-ostrega, da vadiš brušenje...