Brum v aktivnem zvočniku

2. okt 2007
3.777
2.264
113
Imam aktivni zvočnik Ibiza port 12, ki ima tudi akumulatorsko napajanje.
Preko akumulatorja deluje vse O.K., ko pa vklopim 220V pa se v zvočniku pavi nadležen "brum", ki je slišem
tudi, če je glasnost na minimumu.

Kako lahko to rešim, obstaja kakšen filter, ki bi ga lahko vgradil?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.005
172
63
Problem je v električni napeljavi. To boš rešil tako, da v vtičnici, kamor vštekaš ta zvočnik, odklopiš ozemljitveni kabel.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
685
39
28
Tak kot je predlagal scorpion, lahko sicer probaš tudi obrnit euro šteker v 220V ker lahko sta se pač menjata faza in nula, ampak je malo verjetno drugače pa odklop ozemljitve. Jaz sem si v bajti potegnil svojo napeljavo samo za HIFI v dnevni od glavne omarce, svoja varovalka pa mi ravnotako včasih pobere kak brum, je pa včasih pomagal odklop ozemljitve včasih pa sem še dodatno ozemljil ojačevalec.

2. okt 2007
3.777
2.264
113

Sem stestiral brez ozemljitve, sploh ni razlike še vedno imam nadležni "brum", pa še brez ozemljitve mi preizkuševalec malo zasveti, če ga prislonim k ohišju... ni to dobra rešitev...
S kakšnim filtrom ali kondenzatorjem to ne bi šlo?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.005
172
63
Pusti titi preizkuševalec... zasveti zato, ker si ti "zemlja".

Si odklopil ozemljitev na zvočniku ali na tisti vtičnici, kjer imaš komponento (laptop ali kaj drugega), ki je povezana na zvočnik?

Da boš lažje sprobal.... na vtičnici odklopi ozemljitev. Vanjo vtakni podaljšek in v ta podaljšek vštekaj aktivni zvočnik in komponento, ki jo boš priklopil na zvočnik. Brnenje bi moralo izginiti.
Lahko pa tudi na podaljšku odklopiš ozemljitev.

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Imaš brum tudi, če odklopiš vse vhode?
Se glasnost brum-a dvigne, če povečaš glasnost?

2. okt 2007
3.777
2.264
113

Brum je prisoten, brez da priklopim druge komponente. Z glasnostjo se brum ne povečuje, obračanje tudi ne pomaga.

Ozemljitev sem odklopil na vtičnici.

Tudi če vklopim komponento, brum ne izgine.

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Potem se ga žal z nobenim filtrom ali odklopom ozemljitve ne boš mogel rešit.
Izhod ojačevalca ti pobira brum od napajanja (žic, transformatorja, ...). To bi rešilo le kakšna dodatna izolacija napeljave v zvočniku samem.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.752
800
113
toti Maribor
Mislil sem ali imaš coaxialni kabel za FM priključen. Meni je pred leti delal ravno on težave, ker sta se kabelska ozemljitev in električna tepli.