Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Prednost briketov je da so lažji za rokovanje in nasploh boljši za začetnike...Ko pa enkrat obvladaš sistem mi je boljše oglje.
Sicer gre pa za isto surovino, samo oblika je drugačna....bol je vprašljiv proizvajalec, ter kak les je uporabljen
Oglje je oglje oz. v končni fazi je to ogljik in pa nekaj primesi. Razlika je v surovini (tip lesa/surovine in način "ogljenja") ampak to velja tako za navadno oglje kot tudi za brikete in pa v obdelavi (velja za brikete, oglje ni obdelano razen "drobljenja").
Na splošno imajo briketi enovito sestavo in so bolj kompresirani (lahko, ni nujno) kar pomeni da gorijo dalj in imajo lepši (bolj enakomeren) razvoj ognja po površini. Ima pa oglje po drugi strani bolj porozno strukturo kar je ok za določene stvari ... grillanje (direktna peka nad ogljem) je že ena taka stvar kjer poroznost pomaga, ker se maščoba recimo vpija v oglje in zgoreva drugače kot pri briketih.
Glede kvalitete, na splošno se pod kvaliteto šteje čimbolj čisto oglje - torej čimmanj primesi. Les ima vedno določen delež primesi in posledično oglje (pa tudi briketi iz lesnega oglja) niso nikoli vrhunske kvalitete. Briketi so lahko tudi iz drugih surovin, od slabših (premog, šota, nafta, škrob) do boljših (celuloza iz bolj čistih virov od lesa) tako da je to potrebno vzeti v zakup.
Glede gorenja bo na dobri opremi vseeno kaj uporabiš (ok lažje se nadzira gorenje briketov), bodo pa boljši briketi "greli" dalj časa. Tako da za daljša pacanja je to potrebno vkalkulirat.