Brezžično proženje fleša

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Ker bi rad moj fleš uporabljal tudi ko ni natanknjen na fotoaparat, sem se odločil, da si bom kupil kabl. Razmišljal sem o nakupu kabla SC-28, ampak zdaj sem na internetu zasledil sledečo zadevo: Nikon SU-4
Imam Nikona d40x in fleš sb-600. Koliko sem prebral ta SU-4 omogoča brezžično proženje z slave bliskavico (tudi z vgrajeno). Zdaj pa me zanima ali bo moj Nikon d40x "zmožen" sprožiti z vgrajenim flešem.
Gledal pa sem tudi cenejšo varianto in sicer kabl. Našel sem kabl SC-17 in me zanima če bo preko tega kabla tudi delovalo tako kot je treba?

stilo

Fizikalc
19. jul 2007
599
133
43
Tole piše na nikoninas.org

Citat:
It also works triggered by any Nikon camera's built-in flash.

LINK

piše da ga predbliski zmedejo, kar verjetno pomeni da ne podpira i-ttl

Nazadnje urejeno:

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Mah tale SU-4 mora biti ena čudna reč. Če na primer primerjam s sigmo 500 super - le-ta omogoča optično proženje fleša - se pravi blisk z vgrajenim flešem ali katerikoli blisk sproži sigmo. Seveda je potrebno sigmo ročno nastaviti kako močan blisk naj spravi iz sebe, logično. TTL v kakršnikoli verziji namreč pomeni, da se merjenje opravi skozi objektiv aparata, ampak tu tega ni. Pravi wireless način bi bil seveda tak, da predblisk vseh flešev v skupini služi meritvi, glavni blisk pa je potem na podlagi tega ravno prav močan (bolj ali manj). In seveda glavni fleš (tisti na aparatu) poda ustrezne parametre vsem ostalim.
V tvojem primeru pa mora biti zadeva samo optični senzor bliska, ki ga SB 600 nima, SB 800 pa kolikor vem ga že ima. Vse ostalo pa je potem ročno delo. Tako da za kakršnokoli resno delo priporočam nakup kateregakoli wireless sistema, na ebayu se je dosti te kitajske robe prodajalo za relativno male denarje.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
verjetno si bom kupil kar kabl sc-28, pa si gor zalotal malo daljši kabl. za to kaj jaz rabim bo čisto dovolj
smile-1.gif
. bi pa tudi mel kaki wireless sistem. omeno si da je na e-bayu dosti tega. bi mi lahko mogoče dal kakšne linke ker se na to ne spoznam in v bistvu sploh nevem kaj gledat.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Ma, zadeva je celo cenejša kot se mi je v preteklosti zdela, recimo TULE pa še zadeve, ki jih nudi phphoto, samo tako za primerjavo kaj vse se da dobiti. Je pa seveda verjetno nekaj zadev težje dobavljivih v evropi, pri teh cenah pa tudi že poštnina igra visoko vlogo.

Je pa dosti te kitajske robe, večinoma je vsa ista, imena pač različna. Uporabniki seveda opozarjajo, da zadeva ne deluje 100% (kaj pa je dandanašnji še 100%
grin1.gif
), pač to vzameš v zakup in te tista razlika do profi zadev verjetno ne moti več.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Ammmmmm, ne, ti tam piše da rabiš 2 enoti za delovanje - eno namontiraš na hot shoe aparata ali pa postaviš na stojalo in jo z aparatom povežeš s kablom, drugo na stojalo fleša in potem s kablom priklopiš fleš nanjo.
Zadeve uporabljajo pač svoje kodiranje signala, nisem še našel prožilca (triggerja), ki bi ga namontiral na aparat in bi potem brezžično prožil oddaljeni fleš brez sprejemnika na drugi strani. No, razen pri metzu imajo tudi te variante, ampak potem spet rabiš njihov fleš itd. Pri canonu isto - imaš ST-E2 transmitter, ki spet deluje samo z 580 in 430 fleši, pri nikonu SU-800, ki spet deluje samo z 600 in 800 fleši. Za velike denarje seveda - vse okrog 200 evrov. Zato je seveda mnogo boljša odločitev nakup kitajskega kompleta triggerja in receiverja, princip je isti kot pri pocket wizard, le da je tam zadeva bolj izpopolnjena, in sta trigger in receiver ista, se pravi lahko združuješ naprave itd., pri kitajcih pač trigger ne more biti receiver, lahko pa nabaviš več receiverjev. Ceno si pa tudi videl - za pocket wizard kit daš 250 evrov, za kitajca pa 17 evrov za kit komplet, nadaljni receiver pa pride 8 evrov.
smile-1.gif