Citat:
Uporabnik alinko pravi:
Uspelo mi je povezati oba routerja vendar ne morem spremljati ip kamere preko teh dveh routerjev pa me zanima če je še kakšna druga nastavitev da tisti vmesni router pusti oziroma pojača signal do prvega kateri je povezan na net. Hvala.
Tole je bolj počasen ping pong
, ki bo težko pripeljal do rešitve...
1. Če delaš WDS, potem začni takole:
- originalni router pusti na IP naslovu, kjer je (ponavadi je 192.168.1.1)
- drugi router daj na naslov v istem omrežju, po možnosti izven dosega DHCPja. Če imaš dd-wrt, potem daš nekje spodaj, npr. 192.168.1.11
- na drugem routerju izklopi DHCP
- na obeh routerjih izklopi wireless zaščito, izberi isti kanal, isti SSID in isti način
- v prvi router v Wireless/WDS v prvi vrstici izberi LAN, vpiši MAC naslov wireless dela drugega routerja
- v drugi router v Wireless/WDS v prvi vrstici izberi LAN, vpiši MAC naslov wireless dela prvega routerja (vidiš v status-u)
delaš pa enostavno tako, da imaš PC ožičen s prvim routerjem, drugega pa s kablom povezanega na prvega (recimo luknja 4 na 4) in ko se ti zdi, da že lahko dela brezžično, prekineš povezavo in "popingaš" drugi router. Če že vse dela, ugasneš obe škatli in prižgeš nazaj. Če po dobri minuti ping spet dela, si na dobri poti in se lahko začneš igrati z nastavitvami WEP, WPA ali WPA2
Ko ti začne delati, se vsa mreža obnaša kot ena in morajo vse naprave biti vidne enako, kot da so fizično priključene na prvi router. Zato moraš izključiti DHCP na drugem, ker vse nadzoruje prvi. V tem primeru daš kamero na npr. 192.168.1.49 ali jo pustiš na avtomatiki in poskeniraš naslov, ki ga dobi.
2. Če se greš pa Wireless repeater mode, potem mora pa drugi router imeti svoje omrežje in ima seveda lahko tudi svoj DHCP. Ampak v tem primeru moraš pa narediti še port forwarding na IP kamero, ker je po teh shemi za svojim požarnim zidom.
Da bo bolj razumljivo: v tem načinu se drugi router obnaša kot škatlica, ki se priklaplja na eno brezžično omrežje (ki je na 192.168.1.xx), svojo lokalno mrežo pa daje na drugem naslovu in drugem wireless-u, npr. 192.168.2.xx. Zato mora tudi drugi router imeti IP naslov npr. 192.168.2.1, sam pa se kot DHCP klient priklopi na prvi router. Če torej pustiš vse tako kot je, bo drugi router na prvem routerju viden verjetno nekje blizu 192.168.1.110 (se mi zdi, da dd-wrt po defaultu meče IP tukaj okoli), vsi PCji, ki jih boš dal pa na drugi router žično ali brezžično, bodo pa na npr. 192.168.2.101, 102, ... Kar pomeni, da moraš na drugem routerju odpreti port 80, 554 in še kaj, da boš videl kamero iz prvega.
Se pravi v tem primeru daš kamero na 192.168.2.49 in odpreš porte na ta IP, iz ostale mreže je pa potem vidna na IP naslovu routerja, torej 192.168.1.113 v mojem primeru.
Pa spet začni brez zaščit in šele ko stvari delajo, začni zapirati nazaj...
Za eno IP kamero bi te hitrosti vsekakor morale zadoščati...
Jernej