Brezplačen internet za vse

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
http://24ur.com/novice/slovenija/brezplacen-dostop-za-vse.html

Sem se razveselil naslova (tak kot verjetno zdaj vi
grin1.gif
), potem pa same gluposti v prispevku... Imaš dostopne točke, prideš tja z laptopom, ki ima wireless. To gradijo po celi Sloveniji, še jaz doma lovim eno tako omrežje. Pa se mogoče tem občinskim veljakom ne zdi, da če ima nekdo denar za laptop, bo dal magari 15€ na mesec za najcenejši ADSL/kabel in ne bo dežural zunaj na klopci?

Oz. če pogledamo iz druge strani - 60% ljudi uporablja internet, ker jih to zanima. Nekak si ne predstavljam, da bo ostalih 40% kupilo laptopa in šlo sedet na klopco ter da bomo s tem dvignili uporabo interneta, ker če nimajo interneta to pomeni, da jih sploh ne zanima (ali pa so spet tak revni, da za laptop seveda nimajo).

Po moje je rešitev v subvencioniranih računalnikih / laptopih, pač osnovni modeli (ne kaki modeli, da bodo otroci igrice nažigali gor), znižani za polovico, in subvencioniran dostop do interneta (recimo 5€).

BTW: Primerjava z Estonijo - njihovo prebivalstvo je precej mlajše kot naše, pri nas je teh 40% upokojencev, ki nimajo nobenega interesa za internet, ker ga ne potrebujejo.

romci

Pripravnik
21. sep 2007
143
0
16
Karneki...če bi hoteli res pokriti še teh 40 % prebivalcev, naj raje investirajo v tehnologijo, ki bo pokrila tudi kake oddaljene kraje. Ker še vedno je več kot pol podeželja brez možnosti širokopasovnega dostopa. DialUp pa vemo koliko je danes uporabna zadeva.
Druga stvar pa kot si rekel, subvencionirani računalniki za nižji sloj prebivalcev, kateri pa sicer imajo dostop, vendar si ne morejo privoščit mašine za dostopanje.
LP

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Pa to mislijo kar unsecured točke narediti ali kako ?
crazy1.gif

Že vidim kako se bo veselo sniffalo za raznimi gesli. Še dobro da so vse "kritične" stvari (banke, trgovine ...) dodatno zaščitene.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Niso unsecured, dobiš geslo. Ne vem pa al vsak dan spremenijo geslo al kak. Bi moral vprašat v sosednji bajti, ko je ta info točka, ker kolikor vem imajo 20 mega linijo, pa se nebi branil
wink-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ja če bodo ravno v sosednji bajti nardili to točko, potem lahko komaj čakaš, ker uporabljajo čisto navadne wireless routerje. Meni čez pol bajte vleče, čez pol bajte pa ne.

RedBaron

Zelenc'
6. jun 2008
19
0
1
Se strinjam! Take "info točke" so metanje denarja skozi okno (moje mnenje).

Denar naj se raje nameni posodobitvi omrežja, da bo vsak interesent lahko dobil širokopasovni dostop, pa bo tudi uporaba inteneta narastla - pa niti ne bo potrebno, da ga ponujajo zastonj!

Ker trenutno stanje je katastrofalno (če nisi ravno v mestu)! Če si rojen pod srečno zvezdo si na svoji parici in nimaš problemov (tudi če nimaš centrale ravno pred pragom), v nasprotnem primeru si pa na koncentratorju in tam ADSL no go
frown-1.gif
Razen ponekod, kjer so zmogli uvest EMX, pa še tam gre (v najboljšem primeru) le do 800m oddaljenosti

WiMax bojo pa (verjetno) spet najprej postavili v mestih (da čimprej pokrijejo zahtevani % prebivalstva), ostali pa (ki jim že zdaj niso v stanju zagotovit širokopasovnega dostopa) "ko jih =be"

romci

Pripravnik
21. sep 2007
143
0
16
Ja WiMax kolikor se spomnem, naj bi bil pogoj da se pokrije določen procent ozemlja, ne prebivalcev. Ravno s tem namenom, da bo internet dostopen tudi podeželjskemu prebivalstvu. Vendar po prvih testih je itak neuporaben, saj deluje BP le nekja m, pa še to bolj ali manj v optični vidljivosti antene. To pa je za podeželje zopet neuporabno (hribovje).

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Čudi me, da mularija (in folk, ki dnevno dela z novimi tehnologijami) ne vidi uporabnosti tega sistema.

Poglejte okoli sebe!
Polovica ljudi (torej tudi vas) zboli, če vsakih 30 min ne čekira/te klicev, e-pošte,... TUDI ČE SO/STE NA WCju!
(Gre mlada družina v ZOO - starša polovico časa pevisita kokodakajoča na telefonu, otrok je pa prepuščen sam sebi!
bonk.gif
)

Take točke še veliko bolj omogočajo futranje te (vaše) tehnološke odvisnosti (biti online 24/7, tudi če kidaš štalo, seksaš, si na operaciji,...)!
Odvisnost (povpraševanje) je tako moæna, da se to preprosto splača, četudi "je zastonj".

Se pa strinjam z opombo, da nekak ni pa nobenega interesa pokriti s kabli oddaljenih vasi, ki tudi zato umirajo.
(a je.bi ga, tam je ta odvisnost manjša in se seveda zato ne splača)

(PS: Ampak resno me zanima, kaj hudiča delate, da se ne morete organizirati tako, da bi vsaj par ur na dan preživeli BREZ telefona?)

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Če sem pred kompom, sem online.
Če me ni, me ni - se ne sekiram.
Ne odpiram kompa, če tega šiht ne zahteva (danes npr. šele ob 12h).

Mobi telefon (star 7 let - zna samo telefonirat) imajo 4 (štirje) ljudje - trije so z mano v žlahti.
Med njimi ni šefov ali kolegov - z njimi komuniciram preko službenega (šnur) telefona ali neta.
Glede na ferkvenco klicev se mi najbolj splača predplačniški paket (cca 10 evričev na mesec, če res veliko čvekam).

Prenosnik imam, a je stacioniran na mizo. Na teren ga ne nosim.

Zdaj pa sam izračunaj, kam pašem.