Brazilija 2009

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Krožno turo po polovici Brazilije sva naredila v februarju in marcu 2009.

brasil1.jpg

Pot je potekala nekako takole: Sao Paulo - Curitiba - Foz di Iguaçu - Campo Grande - Pantanal - Bonito - Olinda - Pipa - Genipabu - Salvador - Rio de Janeiro - Paraty - Sao Paulo. Letela sva iz Münchna z brazilskim prevoznikom TAM.

map-brazil-9small.jpg

S polno rdečo črto je označena pot, narejena po tleh (avtobusi, kombiji, taksiji), črtkano so označeni leti.

V Sao Paulu se nisva ustavljala, ampak sva šla takoj naprej do Serra Verde Expressa. Ta je speljan do Morretesa skozi deževni gozd preko 67 mostov in viaduktov ter skozi 13 tunelov.

brasil2.jpg

brasil3.jpg

Morretes

brasil4.jpg

Od tam sva šla naprej v Itaipu.

Slapovi iz brazilske strani:

brasil5.jpg

Gargantua del Diablo:

brasil6.jpg

Slapovi iz argentinske strani:

brasil7.jpg

Itaipu:

brasil8.jpg

Jezero na drugi strani jezu:

brasil9.jpg

Od tukaj sva šla naprej v Passo do Lontra, ki je dobrih 300 km oddaljen od Campo Granda. Komarjev je bilo noro veliko, hvala bogu kake malarije ne prenašajo. Problem je edino rumena mrzlica, za katero je potrebno cepljenje.

brasil16.jpg

Mladi kajman:

brasil10.jpg

Capibara:

brasil11.jpg

Nič ne gre v nič.

brasil13.jpg

Sončni zahod na reki Mirandi .

brasil12.jpg

Lovili smo piranje...

brasil14.jpg

ki so kmalu postale okusen brazilski "suši".

brasil15.jpg

Nato je prišel čas za karneval. Pred tem sva se za en dan ustavila še v Olindo. Karneval se je ravno začenjal.

brasil17.jpg

Karnevalsko vzdušje na ulicah Olinde.

brasil18.jpg

Ko se je karneval počasi zaključeval, sva se premaknila na "počitek" v bližnjo Pipo.

Pipa, Dolphin bay

brasil19.jpg

Pipa, Praia do Amor

brasil20.jpg

Iz Pipe sva se premaknila na naslednji "počitek" v Genipabu, ki je sicer precej zaspana vasica, edina dejavnost je vožnja z buggyji po peščenih sipinah.

brasil21.jpg

brasil22.jpg

brasil23.jpg

brasil24.jpg

Od tam sva letela na jug v Salvador, ki je eno od zanimivejših kolonialnih mest. Znano je tudi po tem, da je najbolj "črno" brazilsko mesto kar se prebivalstva tiče, velja tudi za eno od bolj nevarnih brazilskih mest.

brasil25.jpg

brasil27.jpg

brasil26.jpg

Lacerda Elevator, Salvador, mojstrovina iz leta 1873, ki povezuje zgornji in spodnji del mesta.

brasil28.jpg

Farol do Barra, Salvador, najstarejši svetilnik v J Ameriki.

brasil29.jpg

Potem pa je že bil na vrsti Rio.

Cristo Redentor na Corcovadu nad Riom.

brasil30.jpg

Copacabana.

brasil31.jpg

brasil32.jpg

Pão de Açúcar

brasil33.jpg

Pogled na Pão de Açúcar iz Corcovada

brasil34.jpg

Maracana, ki sprejme približno 100.000 ljudi.

brasil35.jpg

Tudi Pele je pustil svoj odtis v "muzejskem" delu Maracane.

brasil36.jpg

Zadnji del ture je bil "oddih" v Paratyju in njegovi bližini nekaj ur južno od Ria. Gre za pravi biser med starimi kolonialnimi mesti.

brasil37.jpg

brasil38.jpg

Praia do Cepilho, Trinidade, blizu Paratyja.

brasil39.jpg

Praia do Caixadaco, Trinidade, prav tako blizu Paratyja.

brasil40.jpg

Sledil je le še let nazaj domov v mrzlo Evropo...

Nazadnje urejeno:

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
jaz sem bil konec leta 08

Pivo je en euro v diskaču na copacabani.
Apartma na copacabani je bil velik 40m2, imel je tv, klimo, kuhinjo, hladilnik, 4 postelje. cena 25 eur na noč

letalska karta: brnik-munchen-sao paolo-rio-sao paolo-munchen-ljubljana

700 eur (konec novembra-začetek decembra)

pijača je ceneje kot v slo, hrana (mleko in mlečni izdelki, meso, kruh) pa občutno dražje

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Odlicno. Sem slucajno tudi kliknil na link od Salvadorja kjer sem videl da letna T skoraj ne niha! Med 30-35°C! Kako ste imeli vreme? Verjetno precej vlažno? Kako ste potovali? Samo z vlakom ali tudi z notranji leti?

5*

LP

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
V originalni post sem nalimal še sliko "trase". Potovanje je bilo cestno (avtobusi), imela sva tudi 3 (4, če upoštevam pristanek v Brasilii) notranje lete. Avtobus iz Campo Granda v Natal (to pot sva opravila z letalom) vozi namreč okrog 50 ur. V tolikem času mene (predvsem zaradi velikosti) na busu direkt pobere.
uf-1.gif

Cene, kar se jih spomnim:
- letalska karta München - Sao Paulo - München: 480 EUR po osebi
- 3 notranji leti: skupaj 600 EUR
- spanje v povprečju okrog 30 EUR na noč za dva
- pivo na ulici 2-3 reale, takrat je bil menjalni tečaj 1:3, se pravi 0,66-1 EUR, v lokalih nekoliko dražje
- hrana na ulici relativno ugodna, v restavracijah "por quillo" tudi, sicer podobno kot pri nas
Vse skupaj je prišlo cca. 2.800 EUR po osebi za 26 dni, od tega je precejšen del odpadel na transport.

Vreme je bilo vrhunsko, pod 30 pomoje ni nikoli padlo, ponoči je bilo okrog 25. Deževalo je le eno noč v Olindi, sicer je bilo večinoma sončno, le sem in tja se je malo pooblačilo. Najhuje je bilo v Pantanalu, kjer je bilo vroče in vlažno, zaradi komarjev sem bil oblečen v dolge hlače, dvoje dolge rokave, obut pa v zaprte treking čevlje. Kljub temu imam na ta del najlepše spomine. Sicer se navadiš, da so oblačila zaradi potenja stalno vlažna. Vlaga se bolj občuti na celini, ob obali ostane samo še vročina.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
A to si s punco/ženo bil?
evil.gif

Ja. Hvala bogu je tolk fajn, da sva skupaj opazovala in komentirala Brazilke (no, ona pa še Brazilce zraven).
cheer.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
En kratek pozdrav iz Ria de Janeira. No bolj natancno sem ta trenutek na otoku Ilha Grande - res je lepo!

Ze cel teden imamo vrocinski val, ponoci 25 stopinj, podnevi 35-40, odvisno kje v mestu se nahajas. Sej se navadis na vse skupaj.

Zaenkrat thumbs up
zmaga.gif

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Come on, nehi jamrat, privošč si kak Skol al pa dva. Sej bo še prehitro vsega konec.
frown-1.gif

Takoj zamenjam s tabo za tole ljubljansko plundro, mraz in meglo...

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Glede na to, da je iz mojega foha - kakšen je občutek ob jezu Itaipu.

Sem bil na Boulder Damu (Hoover Damu) - fascinantno.

Kako je šele na Itaipu ?

LP

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Ob jezu (oz. pod njim) je bilo mene kar malo strah oz. sem imel nek tak čuden neprijeten občutek. Zadeva je ogromna, vidiš tudi dejansko višinsko razliko od starega rečnega dna do vrha jezu. Vse skupaj pa vibrira. Čuden filing. In pol dobiš za kao "security" plastično čelado.
hysterical-1.gif

Na vrhu pa samo gledaš - na eni strani teče ven "drobcena" reka, da drugi strani je pa "morje".
shocked-1.gif

Priporočam vsakemu, ki bo kdaj hodil tam okrog.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Hehe, jaz sem bil razočaran.
Glede na to, da "originalnih" Brazilcev praktično ni, saj so sedanji Brazilci (in Brazilke) potomci evropskih priseljencev in afriških sužnjev, imaš vse možno. V povprečju pa so nekoliko manjše, nekoliko bolj temnopolte in nekoliko bolj obilne. Nič posebnega. Seveda sem in tja najdeš kako res hudo, še posebej v Riu na Copacabani in Ipanemi, kamor se folk hodi razkazovat.