Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ok, ne bit hudi, ampak... v primerjavi z "navadnim" kuhanjem v piskru, kaj je glavna prednost, da se "splača" domačemu hobi proizvajalcu kupit mašino za jurja in pol? Kaj je toliko boljše narejeno, da si ne moreš pripraviti/izdelati "doma"?
Največja prednost je v mash-u in sparge-u. Dobra temperaturna kontrola in čimbolj konstantna temperatura kaše.
Ko merim temperaturo v mash-u vidim, da ima kaša v sredini v primerjavi z kašo ob steni lonca razliko temperature med 2-3C, potem je še razlika zgoraj-spodaj, ki zna biti še večja. Vsakič ko odpreš-premešaš nekaj energije izgubiš, posledično temp. masha ni konstantna. Temu se v sistemu izogneš, ker se kaša meša,prečrpava, dogreva ves čas...
Kasneje, med boilom in hlajenjem, pa kakšne večje prednosti ne vidim. Časovno ti vse skupaj vzame enako časa, znanje in izkušnje rabiš v obeh primerih...
Moje mnenje je, da je kontrolirana temp. fermentacija bolj pomembna, tako da bi več pozornost posvečal temu...
Seveda lahko sistem narediš doma, če imaš znanje in orodje, če ga nimaš to daš naredit komu drugemu, pa kmalu prideš na tisto ceno katero si omenjal...
Sem spoznal nekaj "homebrewerjev", ki pobirajo medalje na home brew tekmovanjih po celi evropi in kuhajo res odlična piva, kuhajo pa doma na štedilniku na vrečo (biab), imajo pa vsi po vrsti hlajene fermentorje!
Če razumeš in veš kaj počneš je oprema bolj ali manj postranskega pomena...