Braumeister

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
malo prelistaj forum, pa boš videl kdaj smo jih že delali,
no pa napiši tvojo izkušnjo z BM
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Ja, a ne? Sem si vzel dihalno pavzo, da ne napišem prehitro kaj grdega/grobega/nekulturnega.....




Moja izkušnja? Ni poceni, dela pa ko šus.

Vse ostalo pa odgovarjam na konkretna vprašanja.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
he, he,
odgovor je tak kot je trenutno stanje v naši državi
evil.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
dobro, da si vzel sapo,
mislim, da v mojem odgovoru ni bilo kaj nekulturnega, samo sem hotel povedati, da smo že kar nekaj na to temo napisali in poslikali, pa dajmo pol še enkrat.
Pa nekaj vprašanj?
1. Ali imaš original BM, ali diy? ker praviš da je dragi
2. imaš 50 l ali 25l ?
3. Koliko batchov si že skuhal z BM?
4. Kako imaš rešeno zaščito pump proti vdoru morebitnih zrnc slada ?
Ne pozabi na sapo
nahrung002.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Kot si videl, je forum preurejen, zato se je zaradi preglednosti odprla tema o Braumeistru. Glede na to, da se sam (tudi tebi) odgovoril že na marsikaj, kar je bilo že napisano x strani nazaj, tvoje pametovanje ni na mestu. Ne vem, kakšen smisel ima, da bi zdaj nekdo odgovarjal na tvoja vprašanja. Da se ga oceni kot pravo referenco, al kaj imaš v mislih?

Ja vsi vemo, da si naredil klon. Priden in bravo.
 
Nazadnje urejeno:

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
dobro, da si vzel sapo,
mislim, da v mojem odgovoru ni bilo kaj nekulturnega, samo sem hotel povedati, da smo že kar nekaj na to temo napisali in poslikali, pa dajmo pol še enkrat.
Pa nekaj vprašanj?
1. Ali imaš original BM, ali diy? ker praviš da je dragi
2. imaš 50 l ali 25l ?
3. Koliko batchov si že skuhal z BM?
4. Kako imaš rešeno zaščito pump proti vdoru morebitnih zrnc slada ?
Ne pozabi na sapo
nahrung002.gif

Sapa zajeta....
10.gif


1. original
2. 50 litrov
3. N/A
4. tovarniška zaščita je dvojna mreža na dnu drozgalnega lonca in na vrhu. In deluje BP. Če slučajno kakšen delec prileze mimo je tako majhen, da ga pumpa zlahka potisne skozi. Edino težavo, ki sem jo imel je bil witbier, ko sem dodal pregrobo sesekljano limonsko travo in jo je na ustju zaustavilo in potem pumpa pač ni vlekla.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
tnx,
4. tovarniška zaščita je itak jasna, ampak meni se dogaja, da mi zna pritisk zgornjo mrežo po robovih dvigniti glih toliko, da lahko gre kakšno zrno mimo in pol lahko štopa pumpo. Torej pri original BM nimaš teh težav.
Zdaj za količino koliko batchov si že skuhal, te nisem vprašal brezveze, ampak če ne šteješ pol verjetno imaš izkušnje in me zanima, ali bi ti kaj na mašini izboljšal.
 
Nazadnje urejeno:

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Štejem, štejem.... samo ne objavljam ;-)

Pomemben kos dodatne opreme, ki sem si ga moral v DIY omisliti je dvigalo za drozgalni lonec. Na roke to ne gre. Sploh!! Velika nevarnost poškodb sebe in opreme.
Potem je računalnik malo omejen s časovniki. Da ti štiri možnosti za alarm za dodatke, ko bi jih včasih potreboval več.
Nadalje ni možnosti poimenovanja receptov. Je samo Recept 1, Recept 2 itd.
Čiščenje bi bilo lažje, če bi bila spirala še vsaj za pol centimetra bolj oddaljena od stene lonca.

Toliko se ta trenutek spomnim.

Drugače pa je to zverina. Res, da ne moreš brez obvoznic narediti prav visoko OG pivo ampak, sam nimam potrebe po tem.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ok, ne bit hudi, ampak... v primerjavi z "navadnim" kuhanjem v piskru, kaj je glavna prednost, da se "splača" domačemu hobi proizvajalcu kupit mašino za jurja in pol? Kaj je toliko boljše narejeno, da si ne moreš pripraviti/izdelati "doma"?
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
cena 20 l BM je jurja in pol, cena 50l pa kar dva in pol, zdaj kaj je boljše od klasične metode je za debatirat, v bistvu imaš samo en pisker v katerem izvajaš segrevanje vode, drozganje in kuhanje, torej odpade kakšno pretakanje in nekaj posode, ter verjetno manjša možnost okužbe, druga stvar je efikastnost drozganja - pumpe ti tuširajo konstantno slad, tretja stvar pa je elektronsko krmiljenje, sprogramiraš temperature in čas ter, si tako bolj komot, vendar moraš biti vseeno prisoten, kajti tudi elektronika lahko zataji. zdaj če se to splača ali ne je odvisno od človeka. BM je narejen iz rostfraja in to je drago, če se lotiš izdelave sam, nekaj prišparaš, ni pa tudi tako poceni.
 
Nazadnje urejeno:

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Nismo hudi na tej strani ;-) Smo samo hudi pivovarji :)

Vse kar je Borut napisal.
Predvsem je bolj natančno, ker regulacija deluje na pol stopinje natančno, lahko ponoviš praktično identično postopek od kdaj prej, ko ti je ratalo reees hudo pivo.
Izkoristek bi moral biti boljši, ker je večstopenjsko drozganje z večimi temperaturami.
Bolj komot, ker določene procese opravi regulacija sama.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ok, ne bit hudi, ampak... v primerjavi z "navadnim" kuhanjem v piskru, kaj je glavna prednost, da se "splača" domačemu hobi proizvajalcu kupit mašino za jurja in pol? Kaj je toliko boljše narejeno, da si ne moreš pripraviti/izdelati "doma"?

Največja prednost je v mash-u in sparge-u. Dobra temperaturna kontrola in čimbolj konstantna temperatura kaše.
Ko merim temperaturo v mash-u vidim, da ima kaša v sredini v primerjavi z kašo ob steni lonca razliko temperature med 2-3C, potem je še razlika zgoraj-spodaj, ki zna biti še večja. Vsakič ko odpreš-premešaš nekaj energije izgubiš, posledično temp. masha ni konstantna. Temu se v sistemu izogneš, ker se kaša meša,prečrpava, dogreva ves čas...
Kasneje, med boilom in hlajenjem, pa kakšne večje prednosti ne vidim. Časovno ti vse skupaj vzame enako časa, znanje in izkušnje rabiš v obeh primerih...
Moje mnenje je, da je kontrolirana temp. fermentacija bolj pomembna, tako da bi več pozornost posvečal temu...
Seveda lahko sistem narediš doma, če imaš znanje in orodje, če ga nimaš to daš naredit komu drugemu, pa kmalu prideš na tisto ceno katero si omenjal...
Sem spoznal nekaj "homebrewerjev", ki pobirajo medalje na home brew tekmovanjih po celi evropi in kuhajo res odlična piva, kuhajo pa doma na štedilniku na vrečo (biab), imajo pa vsi po vrsti hlajene fermentorje!
Če razumeš in veš kaj počneš je oprema bolj ali manj postranskega pomena...
 
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
no, še eno vprašanje za uporabnike BM,
verjetno uporabljate BeerSmith, pa me zanima kako imate nastavljeno tip opreme v programu? recimo za 50 l BM
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hvala za komentarje
smile-1.gif

Stvar je v tem, da meni (kot elektroniku) regulacija, če je vsaj približno znan princip delovanja naprave, sploh, če nima pretirano veliko elementov, ni problem. Sama regulacija temperature in merjenje je seveda povsem izvedljivo, sploh še uspeš rešiti mešanje (to mi ni čisto jasno, dejansko prečrpava pivino in jo s tem meša? Huda ideja
smile-1.gif
komplicirana, ampak huda. Pa ne mislim zdaj delat svojega "pametnega" kuhalnika, ker v tem obsegu ekonomsko verjetno ne bi prišel skozi - da bi jim delal konkurenco, spraševal sem bolj konceptualno, da vidim kaj od funkcionalnosti bi bilo smiselno mogoče narest za domačo uporabo. (na prvo žogo vsaj, temperatura-grelec. To bi šlo...)

Ajde, mehanika za samodejno dodajanje hmelja, bi bila večji izziv
grin1.gif


Torej, bo bolj bistveno razmislit o regulaciji hlajenja fermentatorja. Imam ideje, izvedba bo pa še malo počakala, da poštudiram kje dobit food-safe termometer, da bo lahko stalno namočen v pivini
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Glede braumaistra je ena pomankljivost ta da je izpiranje slabo rešeno oz. ga sploh ni. To je pač žrtev all-in-one sistema. Nekateri rešujejo izpiranje tako da izpirajo s segreto vodo v vrču ali štedilniku dodatno čez zrnje ampak sam koš ni optimalen za tako delo oz. ročno polivanje vode na vrhu je pač najbolj neoptimalna varianta. Zaradi tega minusa nima polne efektivnosti oz. bi lahko imel še malce večjo.

Samo mešanje drozge je rešeno pretočno, torej dejansko ne mešaš vsega ampak sladico (tekoč del) prečrpavaš skozi zrnje s čimer dosegaš enakomerno temperaturo celote hkrati pa izpiraš sladkorje ves čas.

Kloniranje tega one-in-one koncepta je seveda možno (tule v tej temi se je oglasil nekdo s klonom), ampak se je potrebno zavedat da je tak sistem primarno namenjen enostavnosti uporabe in pa prihranku prostora. Za tiste ki živijo v bloku je ta opcija verjetno res "the best" oz. si sam ne predstavljam kako bi pivovaril večje količine brez enega takega sistema.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Drži. Spiranje je nujno, če želiš priti do nominalne količine (50 l), je pa zoprno in vzame kar nekaj časa. Lahko pa preskočiš in se zadovoljiš s 38 do 42 litri pivine v fermentorju.

Sam pogrejem vodo na 78 in spiram. Porabim okrog eno uro za samo spiranje, ker vse skupaj samo zliti čez nima smisla. Torej počasi in liter po liter. Še prej ves slad v zraku nad osnovnim loncem premešam, da izničim luknjo na sredini zaradi centralne osi fdrugače bi vse steklo tam čez.
Najvišji OG do sedaj je izpadel 1060, normalno pa med 1044 in 1055, odvisno od recepta
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Utiševalec drži glede izpiranja na koncu, tudi sam na koncu polivam z temperirano vodo po vrhu, sicer z minimalno količino ampak se takoj pozna na efikasnosti in še ena stvar je ko dvigneš drozgo je ta še zelo močnata in pol s kuhanco to mešaš in probaš odcediti, prava stvar bi pa bila drozgo sprešati, pa zmeraj pogruntaš kakšno novo izboljšavo.