Citat:
Uporabnik gs1422 pravi:
A je še koga volja napisat, kako se očisti riba skozi škrge? Si ne znam predstavljat.
Namen je, da je riba po čiščenju čim manj razmesarjena. Za nekatere zaradi estetike, pri kakšnem načinu priprave pa tudi zaradi manjše prepustnosti za vlago in okuse skozi zaprto kožo.
Tisto, kar želiš očistit, je v ribinem trebuhu. Če nimaš zelo tankega prsta ali zeeelo velike ribe, ne boš mogel tega narediti skozi robjo rit. Zato pri riti samo znotraj odrežeš čreva - tam, kjer so pripeta na kožo. Če si jih lepo odrezal, je zdaj vsa vsebina do ribje glave sproščena (pri glavi pa je spet pripeta na nekaj koncih) in zdaj je na tebi, da spretno potegneš to vsebino ven pri škržnih poklopcih. Olajšalo ti bo, če boš iztrgal še škrge. Eni jih, eni jih ne. Med opravkom si ne želiš stisnit žolča!
Če nisi urar ali zlatar, se boš tega opravka loteval pri malo večjih ribah, malim pa razmesariš trebuh in ob tem sočutno zavzdihneš.