OK Probaj dobit grobo mleti zenf z gorčičnimi semeni, rabil jo boš ko boš kos opekel na vroči maščobi.
Plučno očisti predvsem zunaj, če še ni sfrizirana, tako da imaš čim manj blega ovoja. Ko si to naredil, popopraj dodaj malo ostalih začimb, da se ti ne bodo osmodile ko jo boš popekel. Posoli ne preveč, sam zenf je močno slan - vsaj ponavadi.
Od začimb rabiš malo timjana, šeraja, po možnosti baziliko, tudi kakšen list sveže za zosek z jurčki ne bo škodoval.
Ponev dobro zagrej, in začinjeno pljučno na brzino opeci z vseh strani tako da dobi malo barve. Odstavi jo in jo namaži z gorčico. Lahko jo preden jo vtakneš v pečico nalahno premažeš še z beljakom, ki si ga vmešal ne stepel.
Peči jo odvisno od želje po prepečenosti nekje 20 minut pri 170 stopinj za vsake pol kile, predvsem pa če je manj debela ne preveč, da je ne izsušiš. Če je tanjša je dovolj za pol ure v ror.
V maščobo v kateri si pražil meso natresi drobno sesekjlano čebulo in nanjo vrzi jurčke. Če so zmrznjeni ji daj kar take, če so suhi jih prej nekaj ur namakaj v hladni vodi. Ko gobe izpustijo vodo in ta delno izpari, jim lako dodaš po želji smetano creme frieche ali pa jih malo zalij z jušnim fondom ali pa vinom. Od začimb pa notr daj malo majarona in timjana. Sam omak ne gostim z moko, da se mi ne riga
, povsem na koncu dodaj en strok česna, ki ga stisneš v omako.
Omako postrezi k na tanko narezani pečeni pljučni, ki bi po nekje 25 minutkah že imela skorijco. Zraven se podajo rezanci, lahko tudi popečena zelenjava.
Druga opcija kot priloga samo ti bo vzela precej več časa, pa je alpe adria rižotka.
Zanjo pa rabiš en paket škampov, jurčke čebulo, peteršilj in pest riža po glavi.
Škampom potrgaš glave, jih vržeš na čebulo v ponev z olivnim oljem, glave streš dodaš paradižnike - pelate v konzervi zaliješ z vinom in vodo začiniš sol in poper ter gneteš in mešaš, tako da dobiš juho, ki jo na koncu precediš in z njo zalivaš rižoto, ki jo boš pripravil takole.
Na mast vržeš čebulo ko je dobro vroča in čebula začne stekleneti vrzi repe škampov not toliko, da se popečejo. Vzemi jih ven in jih oplupi. Na mast dodaj jurčke, lahko že takrat ko so v ponvi, kastroli še škampi in jih praži. Ko si pobral vn iz te mešanice repke, dodaj pest riža po glavi jedcev in še eno za povrh. Najprej zalij z belimvinom pusti da ta povre, skozi mešaj da se ne prime na podn. Potem v občasnih intervalih in po potrbi zalivaj z fondom iz škampovih glav. Če ti ga zmanjka lahko zaliješ tudi z vodo. Rižota je pocasta ampak dobra. Na koncu primešaj repke škampkov, Čisto za konec dodaš v rižotko malo masla in nariban parmezan.
To je to nahitro.
lp D