Boot XP s SATA CD ROM ali USB flash drive

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Imam samo SATA CD ROM Samsung. Kako usposobim Windows XP, da bi lahko bootal sistem s tega CD ROMa?
Kako pa naredim USB ključek bootable? To je sicer veliko počasnejše, ampak ni problema.

Moj sistemski disk je v zadnjih vzdihljajih. IBM Deskstar 40G mi je zvesto služil dolga leta, sedaj ga bom moral zamenjati.
Obstaja še kakšen postopek za zamenjavo sistemskega diska? Res pa je, da sem kot prvo hotel narediti samo "repair" XP, pa videti, kaj bo.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
XP-ji navadno ne podpirajo live cd/usb, vendar obstajajo razne verzije, ki omogočajo boot iz CD/USB! Večinoma so pre-tweaked ipd. Poskusi kakšno najti!

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Florjan pravi:
Kar oboje, ampak za začetek bo dovolj inštalacija!
In trenutno ti instalacija ne deluje ?

Ne, takoj po začetku, ko ponovno zažene sistem, mi pravi, da mu manjka neka datoteka (a5cvb2mr.sys). Smatram, da je to driver za SATA CD ROM enoto. Pri Samsungu ni najti prav ničesar, Ne vem, če bi kaj našel pri Toshibi, ker verjetno oni izdelujejo te enote.

Zadevo bom rešil verjetno po "kmečko". V računalnik bom montiral enoto IDE pekača, ki sem jo dal prej ven in v ženin računalnik. Potem bom dal zraven še 80G disk, ki bo zamenjal starega. Z Acronis True Image bom nanj prepisal sedanji C disk, nato ju bom zamenjal. Seveda bi zadeva delovala brez pekača, ampak za vsak slučaj, če bo treba vse od začetka (z Windowsi XP).

Zanimivo pa je, da razni "diagnostični" programi pravijo, da je stari disk popolnoma v redu. Je pa iz tiste dobe, ko so bili 40G diski po 35.000 tolarjev, dobili so se že 80G diski, še večji so bili pa luksuzna in draga roba.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Florjan pravi:
Ne, takoj po začetku, ko ponovno zažene sistem, mi pravi, da mu manjka neka datoteka (a5cvb2mr.sys). Smatram, da je to driver za SATA CD ROM enoto.
Dvomim.
To imaš kaki "domači" CD za Windows ?

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.319
146
63
Citat:
Uporabnik Florjan pravi:
Imam samo SATA CD ROM Samsung. Kako usposobim Windows XP, da bi lahko bootal sistem s tega CD ROMa?
Kako pa naredim USB ključek bootable? To je sicer veliko počasnejše, ampak ni problema.

Moj sistemski disk je v zadnjih vzdihljajih. IBM Deskstar 40G mi je zvesto služil dolga leta, sedaj ga bom moral zamenjati.
Obstaja še kakšen postopek za zamenjavo sistemskega diska? Res pa je, da sem kot prvo hotel narediti samo "repair" XP, pa videti, kaj bo.

Za boot s ključka je afaik en siten postopek, ki potrebuje kakšen dan časa. Tako na hitro sem nekaj mesecev nazaj že pobrskal in je potrebno zbrati nekaj datotek iz različnih vetrov in pri instalaciji na ključ podtakniti na XP-je... Če ima pa kdo na kupu celoten postopek, se pa tudi jaz priporočam
smile-1.gif
.

Google pa predlaga tole:

http://www.ngine.de/index.jsp?pageid=4176

Jernej