Boot windowsa

Strijc

Pripravnik
10. sep 2007
270
0
16
Pred kratkim sem se igral z namestitvijo windows 7... Namestitev se ni končala in zdaj mi pri vklopu računalnika vedno da možnost ali nadaljujem z namestitvijo ali pa grem v prejšnjo verzijo windowsa (xp)... Windows 7 sem hotel inštalirati na prazno particijo, tako, da mi glaven sistem (XP) še vedno ostane. Mogoče kdo ve kako se znebiti zdaj tiste izbire pri bootu? Sprobal sem tudi repair in pobrisal vse, kar se je skopiralo na čisto particijo pri installu windows 7. Še vedno pa ostaja izbira win XP in nadaljuj z installom win 7. Še posebej me moti to, da ko pride do tega boot menija zablokira tipkovnica in jo moram priklopiti na PS2, šele takrat lahko izbiram...
Mogoče kdo ve rešitev?

Lp

luka51

Guru
16. avg 2007
14.496
5.790
113
msconfig napiši v run/zaženi

in maš boot.ini pa je not to napisano, kaj se dogaja b bootu.
lahko pa tut direkt v boot.ini fajlu na c disku to urediš. če neveš kak. pa potegni en boot. ini iz neta in bi moglo delat.

Strijc

Pripravnik
10. sep 2007
270
0
16
Že probal, ja vse isto kot na kakem drugem računalniku... Problem je samo v tem, da se inštalacija win 7 ni končala (blue screen), pa me še vedno sprašuje če nadaljujem inštalacijo, čeprav imam boot device nastavljen HD.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
FIXBOOT

Z Windowx XP CD jem : boot , bla bla , "Recovery Console" (ne repair)
boot. ini nemoj pokvariti, no
wink-1.gif

zakon

Guru
16. maj 2008
8.813
840
113
toti Maribor
Shranjevanje varnostne kopije datoteke Boot.ini

1. Z desno tipko miške kliknite Moj računalnik in nato kliknite Lastnosti.
– ali –
Kliknite Start, Zaženi, vnesite sysdm.cpl in kliknite V redu.
2. Na kartici Dodatno, v razdelku Zagon in obnovitev kliknite Nastavitve.
3. V razdelku Zagon sistema kliknite Urejanje. S tem odprete datoteko v beležnici za urejanje.
4. V beležnici, v menijski vrstici kliknite Datoteka in nato še Shrani kot.
5. Z desno tipko miške kliknite prazno območje v pogovornem oknu Shrani kot, v priročnem meniju pokažite na Novo in kliknite Mapa.
6. Vnesite ime nove mape, na primer Začasna, in pritisnite tipko ENTER, da ustvarite mapo, imenovano »Začasna«.
7. Dvokliknite novo mapo, imenovano »Začasna«, in nato kliknite gumb Shrani, da shranite varnostno kopijo datoteke Boot.ini.

Urejanje datoteke Boot.ini
Če si želite ogledati in urediti datoteko Boot.ini:

1. Z desno tipko miške kliknite Moj računalnik in nato kliknite Lastnosti.
– ali –
Kliknite Start, Zaženi, vnesite sysdm.cpl in kliknite V redu.
2. Na kartici Dodatno, v razdelku Zagon in obnovitev kliknite Nastavitve.
3. V razdelku Zagon sistema kliknite Urejanje.

Vzorčna datoteka Boot.ini

To je vzorec privzete datoteke Boot.ini iz računalnika, v katerem je nameščen operacijski sistem Windows XP Professional.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

To pa je vzorec zgornje datoteke Boot.ini, pri čemer je na ločeni particiji že bil nameščen operacijski sistem Windows 2000.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 2000 Professional" /fastdetect

Spreminjanje datoteke Boot.ini
Medtem ko v pogovornem oknu za zagon in obnovitev lahko spremenite datoteko Boot.ini, kjer lahko izberete privzeti operacijski sistem, spremenite vrednost časovne omejitve ali ročno uredite datoteko, naslednji način uporablja pripomoček ukatnega poziva, in sicer datoteko Bootcfg.exe.

1. Kliknite Start in nato še Zaženi.
2. V polje Odpri vnesite cmd.
3. V ukazni poziv vnesite bootcfg /?.
4. Prikažejo se pomoč in parametri datoteke BOOTCFG.exe.