bolečine v trebuhu

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
že cca. pol leta me muči bolečina v trebuhu. včasih spodaj levo, včasih nad popkom, včasih cel trebuh, včasih samo špikne vsake toliko časa. Bil na kolonoskopiji, vse ok. Bil na ultrazvoku, vse ok. Kri ok. Včasih se bolečina prenese še na hrbet kjer me začne bolet v križu na levi strani.

ne pade mi nič drugega več na misel kot da mi mogoče ne paše kakšna hrana. Kakšno imate kaj mnenje o testih intolerance na hrano? Kar nekaj "laboratorijev" ponuja DNK analize. ki naj bi pokazale kaj telesu ne odgovarja. Testirali pa naj bi tudi na UKC in je samoplačniško 185€.

ima kdo izkušnje s tem?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Test na intoleranco deluje, če si v zadnjih dneh jedel hrano, s katero bi naj imel težave. V DNK analizo pa nisem najbolj prepričan.

Ampak lahko se tega lotiš sam, pač opazuješ kdaj se pojavijo težave, in pogledaš kaj si jedel pred nekaj urami, potem poskusiš brez tega, potem spet z, etc...

Kako pa prebava?

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
tudi prebava tudi slučajno ni taka kot je bila prej. prej sem normalno šel na blato 2-3 dnevno. Sedaj pa kakšnen dan sploh ne. So obdobja zaprtosti in so obdobja driske
frown-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
No ja, 2-3x na dan ne vem če je normalno, to bi moral res nenormalne količine hrane pojest, predvsem vlaknin.

Nisem mislil rednost, ampak "strukturo", če je tekoče, driska, ipd, da se vidi da se ni v redu prebavila zadeva.

V lekarni se dobi en test intolerance, ki ga lahko narediš doma sam, mislim da je okoli 70 ali 80 eur cena, testira pa 20 najpogostejših živil. Mogoče za začetek.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
ali pa dieta za začetek. Začneš jesti samo riž, potem pa dodajaš počasi ostale stvari in vidiš kje se pojavijo težave

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Mogoče pa je problem v pretekli prehrani, ki je negativno vplivala na prebavo in malo zajebala črevesno ravnovesje. Ker iti na veliko potrebo 2-3x dnevno mislim da res ni normalno.

Kakšna je bila prej prehrana, zdravila, dodatki, etc?

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
kaj pa če ni prebavni trakt ?
Ledvice, jetra, žolčno kamenje - verjetno so to (na hitro) pregledali z UV.
Mogoče celo hrbtenica, samo bolečino ne čutiš malo drugje ....

Sicer pa mogoče poskusiš ugotovit pa kateri hrani imaš probleme. Mastna, zelenjava, ...

Mogoče je kakšna alergija. A so ti vzeli vzorec v črevesu in pregledali?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
2-3x na dan it srat je mogoče res mal čudno. Sem pa opazil, da smo ljudje kar se tega "obeda" tiče zelo različni. Eni grejo vsako jutro ob isti uri, eni recimo če so kje na obisku, dopustu tudi par dni ne grejo, ene potera že, če mal drugač pojejo... Bolj kot kolkrat greš, je po moje važno, da greš kvalitetno:)

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
tudi hrbtenico so mi že slikali, ker naj bi tam mimo potekali živci in tudi naj ne bi bilo nič narobe. Do pred kratkim sem na blato skoraj vedno hodil 2x dnevno, zjutraj po kavi in popoldne po kosilu.občasno 3x. Pri hrani nisem zbirčen, ne jem svinjine in paradižnika, ostalo mi pa kar gre. Pojem veliko piščančjega mesa, riža in testenin, občasno ribe. Mleka skoraj ne pijem, pojem pa veliko skute in kefirja. Za vikend pade tudi kakšna pregreha (pizza, pivo). Visok sem 187cm, teža 80kg, rekreativni gorski kolesar cca. 200km tedensko.
Tako, da bo res zgleda popazit na prehrano. Nekaj mi očitno ne paše.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
V tej dieti ni videt nič narobe ali potentnega...kaj pa dodatki?

Blato je drugače kompaktno ali je bolj v smeri driske/tekoče?

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Trenutno so dodatki edino izotonična pijača in občasno energijske ploščice in geli med kolesarjenjem. S tem da ko sem na kolesu me težave z želodcem sploh ne motijo, tudi rezultati zaradi tega niso nič slabši.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
Mogoce pogostost izlocanja niti ni povezana z bolecinami. 2x na dan ni nic zaskrbljujocega, odvisno od prebavnega sistema, hrane in terminov hranjenja. Glede na to da so ti delali kolonoskopijo, ni na crevesju nic. Mogoce ne bi bilo slabo narediti UZ ledvic, glede na sprednjo/zadnjo bolecino na levi strani, lahko gre za manjse kamne, ali infekcijo urinarnega trakta, ki se potem tako manifestira.
Ce se ti mudi, pomoje samoplacnisko ne bi smelo biti vec kot 50-100eur.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Teste alergije na hrano (tipični znaki so driska in srbenje zadnjične odprtine (čeprav so to lahko tudi gliste, hemeroidi in morda še kaj) se ne dela z DNK testi (to sploh ne vem kaj zaboga naj bi bilo), pač pa tako, s kontaktnimi testi na koži podlahti / hrbta, kjer se nanese morebitne alergene.

(Mimogrede, današnja populacija v srednjih letih je v precejšnjem delu alergična vsaj na kakšno živilo. Ne vemo zakaj.)

Če bi imel laktozno intoleranco, bi te po hrani z laktozo takoj napenjalo v trebuhu (kar lahko zdravnik takoj fizično potipa), v hujših primerih bi imel drisko / vetrove in še v hujših bi takoj kozlal.

Kakšni so simptomi celiakije nimam pojma, so mi pa v podobnem primeru delali teste zanjo (daš kri in to je vse).

B81

22. jul 2007
36.888
10.455
113
So mi rekli, da je gastroskopija, kjer vzame bris iz zacetka tankega crevesa, najboljsi nacin za ugotavljanje celiakije.

Sicer pa FOOD DETECTIVE najde prek 50 zadev, kapljico krvi zmesamo z reagentom in vlijemo v posodico...sem kupil to pred menda dvema letoma, stane pa malo prek 50 eur...(pri nas).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
To je to, kar sem jaz omenil ja. Food detective, točno
smile-1.gif

Ampak, kot rečeno, to deluje, če si jedel hrano, katero testiraš, max nekaj dni nazaj.

Če recimo testira za paradajz in ga nisi jedel že nekaj tednov, potem ta test ne bo pokazal realnega stanja.

Mogoče bi bila ena strategija, da poješ vso to hrano, na katero se testiraš, potem pa narediš test naslednji dan
smile-1.gif

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Meni je pri težavah s prebavo in želodcem zelo pomagal e.d. olivno olje. Vsako jutro ena velika žlica na tešče in od takrat nimam več težav.