Bolečine v križu

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Zaradi bolečin v križu trenutno zelo težko hodim, boli me leva noga. Če ležim na hrbtu, noge sploh ne morem dvigniti, tudi hoja po stopnicah je zelo boleča in počasna. Še najbolj pa me skrbi, ker mi celo nogo mravljinči, vse od mišic na stegnu, koleno, zgornji del stopala.
crazy1.gif
Kaj hudiča naj naredim?

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
O teh težavah smo že veliko pisali, preberi poste (predvsem uporabnika blackjack)...

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Ni nujno da je kvaliteta tudi primerna zate. Sam sem zaradi ležišč menjal tri in na koncu spim na najcenejšem Hoferjevem kot dojenček, pa je bil vmes še eden po naročilu narejen in sploh ne poceni.
Je pa res, da ni šlo samo za konkretne bolečine, na koncu sem se zbujal tudi že neprespan.
Tudi telovadba zelo pomaga.

B81

22. jul 2007
36.898
10.467
113
Zgleda ti postelja ali drža (ali kaj drugega) vklešča živec...naredi RTG cele hrbtenice in idi k Rugoletu v Rogaško ali v Radeče.
Pa verjetno tudi že kdo drug dela enako...
Najprej pa idi k zdravniku. Boš dobil injekcijo proti bolečinam. Ko bo popustila, boš dobil novo. Morda niti ne boš rabil k rugoletu.

22. jul 2007
13.410
1.660
113
124
Niti ni nujno da je kriva hrbtenica, če te matra samo ena noga je lahko še kaj drugega narobe v telesu, ker se bolečina po telesu prenaša diagonalno, se pravi leva noga vs zgornja desna stran telesa.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Zaradi bolečin v križu trenutno zelo težko hodim, boli me leva noga. Če ležim na hrbtu, noge sploh ne morem dvigniti, tudi hoja po stopnicah je zelo boleča in počasna. Še najbolj pa me skrbi, ker mi celo nogo mravljinči, vse od mišic na stegnu, koleno, zgornji del stopala.
crazy1.gif
Kaj hudiča naj naredim?

Kako pa se je vse to začelo sploh?

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
imaš ukleščen živec ali išijas,simptom krči in mravljinčenje do pete,bolečine so lahko neznosne,ponavadi mine samo od sebe s pomočjo analgetikov,če se stvar ne bo izboljšala rtg ledvene hrbtenice,če bo slika bp,brez izrastkov in obrabe in se težave nadlajuje še MRI ledvene hrbtenice da pogledajo ali gre morda za zožana vretenca

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik shift pravi:
imaš ukleščen živec ali išijas,simptom krči in mravljinčenje do pete,bolečine so lahko neznosne,ponavadi mine samo od sebe s pomočjo analgetikov,če se stvar ne bo izboljšala rtg ledvene hrbtenice,če bo slika bp,brez izrastkov in obrabe in se težave nadlajuje še MRI ledvene hrbtenice da pogledajo ali gre morda za zožana vretenca

Točno tole so za podoben primer rekli moji mami. Le da je njo tak zagrabilo, da par dni iz postelje ni mogla vstat!

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.141
355
83
Ene par dni se že odločam ali bi zapisal svojo izkušnjo ali ne. Pa sem se odločil, da jo vseeno, ti pa to vzami kakor želiš, mišljeno je dobro.
Naj pa na začetku povem, da so tvoji znaki malo hujši od mojih, in če še nisi šel dohtarju (slikanje in take vaje) to stori čimprej. Vmes in tudi potem pa lahko delaš to kar ti bom predlagal, škodilo ti zagotovo ne bo. (mislim da sem o tem že pisal tule, se pa ne spomnim zagotovo)

Torej, stvar je taka - moja malenkost je konkreten kos primerka moškega spola človeške vrste. To pomeni skoraj dva metra in krepko (krepko) čez sto kil. Od malega delam na kmetiji in ker imam kar nekja zaloge mišic, sem te vedno uporabil prej kot glavo. To se seveda zdaj v zrelejših leti pozna tam v križnem delu. Bil je tudi čas, ko mi je zaradi postov teža precej nihala (par deset kil gor/dol). S tem hecom sem sedaj zaključil, je pa ta podatek važen zaradi jačanja znakov ko sem presegel 120 kil. Znaki so pa bili naslednji: če sem stal ali hodil več kot 10 minut v kosu, mi je leva naga postala mravljinčasta in to se je stopnjevalo do točke, ko sem začel izgubljati občutek v nogi (kot da je noga "zaspala"). Ponoči sem večinoma slabo spal, zjutraj sem bil ves razlomljen, po navadi sem moral na robu postelje odsedeti minuto, da sem se poravnal, preden sem vstal. To je trajalo par let in kot rečeno, znaki so z zmanjšanjem teže pojenjali ali pa skoraj izginili (ne čisto), ko sem težo pridobival so se stopnjevali. Ali pa če sem kaj težjega delal, recimo nalaganje drv v gozdu (to pomeni ročno nalaganje večmetrskih kosov premera tam okrog 20 - 30 cm, kdor je to že počel ve kaj to pomeni).

Zdaj pa rešitev teh težav. Gre za preprosto vajo, do katere sem prišel sam, vsaj spomnim se ne da bi jo kdaj videl v tej obliki za ta namen. Torej, gre takole; postaviš se (zravnano) na eno ravno podlago, noge rahlo narazen (širina ramen), roke iz spuščenega položaja z dlanmi skleneš v višini trebuha (prsti so zravnani, ne prepleteni)usmerjene navzgor, v tem sklenjenem položaju roke počasi dviguješ nad glavo in obenem vdihuješ (s trebuhom), ko so roke nad glavo mehko iztegnjene je tudi vdih zaključen, ob izdihu pa roke razkleneš in jih zravnane spuščaš ob telesu. Cela vaja izgleda kot da bi plaval delfinčka na suhem v pokončnem položaju. Glavo ob gibanju rok premikaš (gor/dol) samo toliko kolikor je potrebno, da ne zateguješ mišic. Gibanje mora biti tekoče in mehko, brez napenjanja mišic. Vajo ponoviš ene trikrat do petkrat, ne več. Kar je več je že telovadba in to mišice zateguje.
Ne vem zares kaj ta vaja naredi, ampak od kar jo delam (vsak dan zjutraj in zvečer) praktično nimam več simptomov. Vajo naredim tudi po težkem fizičnem delu. Če bi ugibal, bi rekel da vaja sprosti ramenski obroč in mišice okrog celotne hrbtenice, z vratom in križem ved. Pomaga tudi, če se med vajo koncentriraš na gibanje in ne razmišljaš o drugih stvareh.
Kar se spanja tiče pa sem si tudi omislill višji vzglavnik in sedaj teža telesa ne pritiska več toliko na ramena, roke mi ne "zaspijo" med spanjem. Oboje me je pri tej večji kilaži zbujalo ponoči. Tega sedaj ni več.

Verjetno boš ti potreboval kakšno hujšo terapijo, ampak kot rečeno, tale vaja ti ne more škoditi, poleg tega si hitro gotov z njo.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
RTG, potem, če bo slika ok, se prijavi na MRI. Če bo tudi tu vse ok, imaš lahko zlepljene fascije mišic okoli križa, spredaj okoli popka.
Dnevno raztegovanje zadnjih stegenskih mišic, da boš predklon naredil vsaj tako, da se z vsemi prsti na rokah dotakneš tal, pri čemer so noge ravne in ne pokrčene.
Raztegovanje sprednjih stegenskih mišic, Quadricepsa.
Raztegovanje mečnih mišic.
Razteg stranskih mišic trupa (noge v širini ramen, eno roko na bok , drugo roko stegneš nad glavo in nato se nagneš v stran tiste roke, ki je na boku. Zadržiš nekaj sekund, narediš ponovitve.
Krepitev mišic medeničnega dna in globoke trebušne mišice s pravilno izvedenimi, ustreznimi vajami.

Pravilno dvigovanje težjih bremen. Izogibaj se rotaciji trupa in hkrati dvigu bremen. Vedno se postavi nasproti bremena v počep in s pomočjo mišic nog in ravnim hrbtom dvigneš, pri čemer zategneš mišice medeničnega dna in globoko trebušno mišico, zato sem ti prej omenil vaje krepitve teh dveh skupin mišic.

Odsvetovano je dolgotrajno sedenje, če ne moreš drugače, se na 20 do 30 minut vstajaj in se sprehodi, raztegni kolikor se lahko, cca. 5 minut.

Skratka vaje na dnevni osnovi, v kolikor nimaš vkleščenega živca ali kake druge hrbtenične anomalije (skolioze,...)

Še to: Ko se postaviš na eno nogo in stopiš samo na peto ali lahko zadržiš prste v zraku ali ti stopalo omahne dol?

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
RTG ne bo velik pokazal, ce je disk obrabljen/izbocen in pritiska na izhodne zivce bo edino CT ki pokaze tudi mehko tkivo.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Verjetno si mislil MRI? Mene so slikali samo z MRI,od tam pa čez dva dni direktno pod nož,ni bilo druge rešitve...

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
MRI sm mislu ja, le ta pokaze tud hrustanec, vnetja, radikularne lezije ipd.