Ene par dni se že odločam ali bi zapisal svojo izkušnjo ali ne. Pa sem se odločil, da jo vseeno, ti pa to vzami kakor želiš, mišljeno je dobro.
Naj pa na začetku povem, da so tvoji znaki malo hujši od mojih, in če še nisi šel dohtarju (slikanje in take vaje) to stori čimprej. Vmes in tudi potem pa lahko delaš to kar ti bom predlagal, škodilo ti zagotovo ne bo. (mislim da sem o tem že pisal tule, se pa ne spomnim zagotovo)
Torej, stvar je taka - moja malenkost je konkreten kos primerka moškega spola človeške vrste. To pomeni skoraj dva metra in krepko (krepko) čez sto kil. Od malega delam na kmetiji in ker imam kar nekja zaloge mišic, sem te vedno uporabil prej kot glavo. To se seveda zdaj v zrelejših leti pozna tam v križnem delu. Bil je tudi čas, ko mi je zaradi postov teža precej nihala (par deset kil gor/dol). S tem hecom sem sedaj zaključil, je pa ta podatek važen zaradi jačanja znakov ko sem presegel 120 kil. Znaki so pa bili naslednji: če sem stal ali hodil več kot 10 minut v kosu, mi je leva naga postala mravljinčasta in to se je stopnjevalo do točke, ko sem začel izgubljati občutek v nogi (kot da je noga "zaspala"). Ponoči sem večinoma slabo spal, zjutraj sem bil ves razlomljen, po navadi sem moral na robu postelje odsedeti minuto, da sem se poravnal, preden sem vstal. To je trajalo par let in kot rečeno, znaki so z zmanjšanjem teže pojenjali ali pa skoraj izginili (ne čisto), ko sem težo pridobival so se stopnjevali. Ali pa če sem kaj težjega delal, recimo nalaganje drv v gozdu (to pomeni ročno nalaganje večmetrskih kosov premera tam okrog 20 - 30 cm, kdor je to že počel ve kaj to pomeni).
Zdaj pa rešitev teh težav. Gre za preprosto vajo, do katere sem prišel sam, vsaj spomnim se ne da bi jo kdaj videl v tej obliki za ta namen. Torej, gre takole; postaviš se (zravnano) na eno ravno podlago, noge rahlo narazen (širina ramen), roke iz spuščenega položaja z dlanmi skleneš v višini trebuha (prsti so zravnani, ne prepleteni)usmerjene navzgor, v tem sklenjenem položaju roke počasi dviguješ nad glavo in obenem vdihuješ (s trebuhom), ko so roke nad glavo mehko iztegnjene je tudi vdih zaključen, ob izdihu pa roke razkleneš in jih zravnane spuščaš ob telesu. Cela vaja izgleda kot da bi plaval delfinčka na suhem v pokončnem položaju. Glavo ob gibanju rok premikaš (gor/dol) samo toliko kolikor je potrebno, da ne zateguješ mišic. Gibanje mora biti tekoče in mehko, brez napenjanja mišic. Vajo ponoviš ene trikrat do petkrat, ne več. Kar je več je že telovadba in to mišice zateguje.
Ne vem zares kaj ta vaja naredi, ampak od kar jo delam (vsak dan zjutraj in zvečer) praktično nimam več simptomov. Vajo naredim tudi po težkem fizičnem delu. Če bi ugibal, bi rekel da vaja sprosti ramenski obroč in mišice okrog celotne hrbtenice, z vratom in križem ved. Pomaga tudi, če se med vajo koncentriraš na gibanje in ne razmišljaš o drugih stvareh.
Kar se spanja tiče pa sem si tudi omislill višji vzglavnik in sedaj teža telesa ne pritiska več toliko na ramena, roke mi ne "zaspijo" med spanjem. Oboje me je pri tej večji kilaži zbujalo ponoči. Tega sedaj ni več.
Verjetno boš ti potreboval kakšno hujšo terapijo, ampak kot rečeno, tale vaja ti ne more škoditi, poleg tega si hitro gotov z njo.