Bojler na elektriko/peč

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.360
308
83
39
Ljubljana
Kdo ve, česa bi 1000L boljer za vodo več porabil, elektrike ali olja, kjer bi se poleg ogrevanja hiše še bojler ogreval?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Koliko energije rabiš, da ogreješ xx količino vode z aa na bb stopinj?
Nato pa koliko stane toliko štroma in koliko stane primerna količina olja
grin1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Kdo ve, česa bi 1000L boljer za vodo več porabil, elektrike ali olja, kjer bi se poleg ogrevanja hiše še bojler ogreval?

e moj zemo.

elektrike bi porabil kilowate
olja litre

najbrž te zanima v €.

odpreš eno tabelco, kje rpiše kok energije da liter kurilca. čez palc rečeš 80 do 90% izkoristek in cena in to je to.

a nisi ti šofer?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Zakaj bi sploh grel m3 vode na elektriko/olje. Imaš nepotrebne izgube. Če že pozimi rečeš da vse v hiši ostane (kart ni čisto res), je poleti tako ogrevanje....
Zakaj elektro ceneje? Cena po kwh je približno enaka - 10 centov. Je pa elektro peč najbrž cenejša, manj prostora zasede, nimaš cisterne,nimaš stroška čiščenja dimnika ( še prej pa gradnje....). Edino po zakonu se ni dovoljeno greti z elektriko ( TČ so izključene). Če bi ti zaradi zalogovnika uspelo greti samo v času MT potem je sploh cenejša.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.360
308
83
39
Ljubljana
Ker se mi zdi, da če ogreva preko elektrike dobim preveč štroma za plačat, če preklopim na peč je položnica manjša, ampak več olja pokuri.. zato iščem nekak primerjavo, da preračunam kaj se mi bolj splača.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
kwh elektrike več koliko stane? (okoli 10 centov, poglej na položnico in seštej postavke za MT in VT)
Nekateri pravijo da ima elektropeč 100% izkoristek. REcimo da ga ima, da zanemariš nekaj % morebitnih izgub)

koliko kwh da liter olja imaš zgoraj v linku podatek.
ceno za liter dobiš na petrol.si
Potem moraš pa vedet kak izkoristek da tvoja peč. To pa bo malo težje izvedljivo. Vsaj tistim tovarniškim podatkom ni kaj preveč za verjeti, sploh pa ne na kakšni zapacani peči, razštelanem gorilcu, prevelikem vleku dimnika itd...