Blackberry

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Mene pa zanima čisto banalno - kaj je fora Blackberryev? Mislim v smislu, da kaj je njihova posebnost?
Kaj je fora Blackberry storitve, ki jo ponuja Simobil? Jo ima tudi mobitel?

In kdo posega po Blackberryih? Človek, ki preferira kaj?

Hvala.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mAn pravi:
Mene pa zanima čisto banalno - kaj je fora Blackberryev? Mislim v smislu, da kaj je njihova posebnost?
Kaj je fora Blackberry storitve, ki jo ponuja Simobil? Jo ima tudi mobitel?

In kdo posega po Blackberryih? Človek, ki preferira kaj?

Hvala.

Enostavnost, zanesljivost in učinkovitost mobilne uporabe e-pošte s prednostjo
majhne količine prenesenih močno kompresiranih podatkov v pogojih počasnega
(GPRS, EDGE...) prenosa podatkov oziroma visoke cene prenosa podatkov (tujina, post paid...).
Bistvo vsega je PUSH tehnologija, ki te zanesljivo obvesti takoj, ko e-pošta pride na
server tvojega e-poštnega strežnika. BB je uporaben tudi z vidika varnosti uporabe, sploh
BES (BB enterprise service), ki zajema vrhunsko varovanje podatkov in dostopa do
njih na sami napravi.
Če je e-pošta bistvo BB naprav, je kvalitetna tipkovnica povsem samoumevna. Tudi sicer so
aparati zanesljivi, trpežni, z dolgo avtonomijo baterije.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Hvala!
Bi kater model posebej priporočil (pri mobitelu ali simobilu, no saj pri tušu jih itak nimajo)?

Torej v praksi (poleg dobrega varovanja podatkov), push tehnologije... Kakšna je prednost teh aparatov pred recimo Nokio s qwerty tipkovnico?
A ima prav kakšen poseben program za pošto?

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Pa še to... PUSH tehnologija gre preko česa? GPRS-a, ki mora biti zato stalno vklopljen?
Ali je to kakšna posebna storitev, ki jo nudijo operaterji?

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mAn pravi:
Pa še to... PUSH tehnologija gre preko česa? GPRS-a, ki mora biti zato stalno vklopljen?
Ali je to kakšna posebna storitev, ki jo nudijo operaterji?

Ja, PUSH in prenos podatkov delujeta preko GPRS, EDGE, UMTS... katerekoli povezave z operaterjem in
sicer preko dostopne točke blackberry.net (kot tudi nekateri BB programi). PUSH je podoben sistemu SMS,
ko operater dejansko potisne podatke na aparat, ne da bi to uporabnik sam zahteval oziroma nastavil
časovno preverjanje pošte. PUSH deluje non stop.
Ostalo browsanje gre preko druge dostopne točke (simobil.si za S!...)
BB storitev omogoča tudi popoln daljinski nadzor naprave in nastavitev s strani
operaterja oziroma uporabnika.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
A potem to pomeni, da je tudi baterija bolj porabljena, ker je povezava na telefonu skos aktivna?

In še nekaj ne razumem. Kaj je fora raznih Blackberry paketov? A ni isto, kot če imam na svoji Nokii nonstop vklopljeno preverjanje pošte (GPRS non-stop prižgan)?

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mAn pravi:
A potem to pomeni, da je tudi baterija bolj porabljena, ker je povezava na telefonu skos aktivna?

In še nekaj ne razumem. Kaj je fora raznih Blackberry paketov? A ni isto, kot če imam na svoji Nokii nonstop vklopljeno preverjanje pošte (GPRS non-stop prižgan)?

Varčna tehnologija Push-a in kompresije podatkov poskrbi za manjšo porabo energije pri prenosu pošte.
Primerjiva 1500 mA baterija Nokie E71 z Nokia messaging storitvijo (permanentna povezava) in BB 9700
se izkaže v korist BB-ja. Sem preizkušal E71 in sem jo polnil dvakrat na dan, medtem ko mi BB zdrži dva dni.
Poleg tega zanesljivost Nokia messaginga pred časom (pol leta...) ni bila niti približno takšna, kot na BB.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mAn pravi:
Hvala!
Bi kater model posebej priporočil (pri mobitelu ali simobilu, no saj pri tušu jih itak nimajo)?

Torej v praksi (poleg dobrega varovanja podatkov), push tehnologije... Kakšna je prednost teh aparatov pred recimo Nokio s qwerty tipkovnico?
A ima prav kakšen poseben program za pošto?

Uporabljam BB 9700 na S! in sem zelo zadovoljen z delovanjem. Dvomim, da bi bilo pri M@ slabše,
čeprav sem slišal nekaj pomislekov (morda zaradi njihovega Integrala - PUSH za Symbian in WinMobile).
6 poštnih predalov precej različnih provajderjev deluje brez napake. Edino... pri Exchangu potrebuješ "BES" storitev,
saj je "BIS" za POP, SMTP, IMAP...
Tipkovnica BB je kvalitetna (shortcuts!), čeprav meni bolj leži na E71 oz. E72.
Naj me kdo popravi, če govorim b.s.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
No točno ta telefon imam.
Kakšen pa je operacijski sistem? Praktičen ali preveč enostaven?
Moti me malo to, da ima zelo slab fotoaparat, pa najbrž še kakšno takšno tehnično zadevo...

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mAn pravi:
No točno ta telefon imam.
Kakšen pa je operacijski sistem? Praktičen ali preveč enostaven?
Moti me malo to, da ima zelo slab fotoaparat, pa najbrž še kakšno takšno tehnično zadevo...

Kamera na BB9700 je po mojem občutku precej boljša kot na E71. E72 je pa preceeej boljša (5MP)
Operacijski sistem BB je dokaj nastavljiv, v nekaterih pogledih sicer podoben Symbianu, izgled
nekaterih menijev pa je bolj špartanski... Oglej si teste na gsmarena.com in ti bo bolj jasno.
BB9700 naj bi dobil BB OS6, kar pomeni precejšen napredek... poglej test BB Torch.
Manjka možnost solidne offline navigacije za naše področje (kak Garmin, Igo, Sygic...)

Sicer sem se nekoč želel posloviti od njega, pa mi je zelo manjkal (ne glede, da sem imel
na izbiro in sem preizkusil marsikaj drugega (razen Iphona, vendar mi le ta ne ustreza zaradi
svoje zaprtosti in omejenosti OS-a... čeprav menim, da je sicer to vrhunski stroj).

Predzadnja revija Monitor je med aktualnimi modeli izbrala BB9700 in Desire. Ta dva nosim v žepu
zadnjih pet mesecev... vem zakaj.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Hvala! Še eno vprašanje - recimo, da nočem doplačati tistih nevemkolikoevrov za storitev Blackberry. Kaj potem?
Kako bo delovala pošta?
A je potem sploh smiselno imet ta aparat?

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mAn pravi:
Hvala! Še eno vprašanje - recimo, da nočem doplačati tistih nevemkolikoevrov za storitev Blackberry. Kaj potem?
Kako bo delovala pošta?
A je potem sploh smiselno imet ta aparat?

Ne. Mislim, da bi morala pošta delovati preko drugega apn-ja, vendar to zgubi svoj smisel.
Če ne vzameš storitve BB, je za ta denar na voljo marsikaj boljšega, vsekakor Android s Froyotom
oz. E72, če ti ustreza ta oblika aparata.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
A si je ne morš tako kot recimo pri E71 nastavit, da se ročno povezuješ in pregleduješ pošto?

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Ne. BB-ji sploh nimajo odjemalca e-pošte. Ko si nastaviš (tako ali drugače) enega izmed njihovih servisov dobiš "na tiho" ustrezne nastavitve na telefon in zadeva deluje. Brez BIS/BES tudi ne delajo nekatere third party aplikacije, BB aplikacije (ala messenger, maps ipd.) pa sploh ne.

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
To je pa potem web pošta. Tukaj pa ni problema

Najbrž bo šlo, ampak BB aparati niso ravno najbolj elegantna rešitev za kaj takšnega.
Če ne potrebuješ BIS ali BES stroritve, obstaja precej drugih, po mojem mnenju zmogljivejših
in primernejših aparatov.

mAn

Pripravnik
13. sep 2007
930
0
16
Kateri aparati torej?

zdaj bom sprobal nokia messaging in se potem odločil - če prav razumem je skoraj isto kot na blackberryju?