Bitne grafike shranjene kot EPS

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Ne vem če je lih za ta forum, ampak vseeno:

Že večkrat sem dobila sliko shranjeno kot EPS, pa mi ni čisto jasno zakaj. Vektorska definitivno ni, tak da mi no čisto jasno zakaj je tako shranjena.. Naj bi bla jumbo plakat, ampak kaj mi to pomaga, če morm potem belo ozadje odstanjevat v fotošopu.

Zdaj pa ne vem, če je to shranjeno tako s kakšnim namenom, al je pač kr nekaj.. Grafiki?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hm... pa si sigurna da ni vektorska?? zakaj brišeš belo ozadje? sej ko bo sprintano, bo tam itak belo?

Pač nekaterim ni jasno, za kaj se kakšen format uporablja. Ko nekomu rečem, dej mi vektrosko, lahko je eps, ai, pdf... pa naredi bitno sliko v eps in misli, da mi je vektorsko poslal...

ubistvu je kar nekaj. lahko je narejeno ozadje bitno, pa so čez črke in logotipi recimo vektorski...

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
nimam pojma, mislim da je eps neke vrste kontejner, v katerega lahko shranis vektorsko ali bitno grafiko. naceloma se shranjuje kot vektorska in jo lahko potem importas tako v corelu kot v illustratorju. eps je ql, ker nekdo uporablja corel, drug adobe in tako ni tezav z zdruzljivostjo. probaj import as editable v corelu.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kje pa je funkicija import as editable v corelu?

drugače je boljši Ai format, ker bolje naredi prehode in jih corel lažje razume... pa še to ni rečeno, da bojo vsi efekti enaki v Corelu in Ilustratorju... illustrator je mal bolj napreden, corel pa je še malo zadaj za nekatere efekte...

in tak kontejner je pdf, zato je bil tud narejen. Samo nekateri tega še ne vedo...

Nazadnje urejeno:

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ja pdf je itak najbolse za te zadeve. ej ne spomnim se tocno, vem da je slo nekak tak. jaz samo adobe uporabljam

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Saj to mi lih ni jasno.. Delam v illustratorju neki jumbo, pa sem mislila, da je kaka fora v tem, da mi pošljejo v eps.. Po velikosti je sicer manjša kot psd, ki sem ga pol iz nje naredla, ampak uporabna pa ni nič kaj bolj kot jpeg.

Moram belo ozadje spravit stran, ker sem dodala pisano.

Pa glede na to, da mislim, da slika ni prišla od nekega amaterja, ampak z enega studia, mi zdaj lih ni več nič jasno..

Sem pa 1000%, da ni vektorska
grin1.gif
, ker je dejansko fotka nečesa, izoliranega na belem ozadju..

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja sej ga vsi ja... pomoje nas je sam še ene par, k se še matramo s corelom. Sam to najbl znam... vem pa, da bo treba enkrat narest prehod na Ilustratroja... sam piliš tole znanje že 15let... potem pa vse na novo... jest se kar potrudim, da ai spravim v corela takega kot mora bit, pa ga tam do konca obdelam, če je kaj treba...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hehe... kako je pa potem z dpi? jih je dovolj?

verjetno so ti poslali samo osnutek, in ga moreš zdej potrdit, potem ti bojo pa poslali pdf vektorski. ponavadi tko zadeve tečejo... in če je studio pripravljal file, zakaj oni ne dodajo pisanega ozadja? in posljejo naprej končni file?

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Neka mutacija je za naredit, nima veze.

Zadeva pa definitvno nebo vektroska, ker govorimo o fotki..

Ja nič, sem mislila da je kak finta, ki je ne poznam..

Hvala vsem!

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Ja vem.

Sam še vseeno je shranjena kot EPS, pa si zdaj glavo razbijam zakaj
grin1.gif

Če je kje kaki keč glede resolucije al pa kaj..

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ne ne... resolucije je tok, kolikor je naštimano. samo če je to jumbo 1:1, in da je zadovoljiva resolucija, mora bit to kar velik file.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ja zato, ker je pac lahko in ker je PostScript ze "sto let" standardni format za prekladanje graficnih podatkov (vsak "profi" ti bo dal v tej obliki). Lahko so vstavili bitmap v dokument, preostanek pa je vektorski (npr. kaksen tekst, robovi, dimenzije) ?

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Nope. Fotka, obrezana na belem ozadju, nothing else... Mnjah, meni je bolj pri srcu kaki jpeg, ki ma mogoče že kako masko narisano, da je sama ne rabim
smile-1.gif

Ampak okej, bom že ...

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Ker ste tu sami profiči, me zanima še nekaj..

Kakšna mora bit najmanjša fotka za na jumbo plakat? Širina, dolžina, dpi? Ker pomoje je ta, ki jo mam premala.

Do zdaj sem se uspešno izogibala jumbotom s slikami, z vektorskimi pa ni problema..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Ma resolucija jumbotov je nekaj IPD (ja inch per dot)!
evil.gif

To je tako kot pri velikih zaslonih, ogromen zaslon resolucija je pa VGA.

Pač stvar je namenjena ogledu od daleč in viskoa resolucija ni zahtevana. Sicer pa odgovor bo vedel tiskar ki bo to tiskal.

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Pri Europlakatu piše sam resolucija 300 dpi, pa plakat pripravljen v razmerju 1:10.. Zdaj pa slikice 10x6 cm lih nebom šla raztegovat na 30cm, ker bo adijo vse skupaj..

Ampak okej, sem že dobla večjo, tak da mislim da bo zdaj..

Hvala!

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja malo matematike.

če je slika 1:10 in ima 300dpi, jih bo imela 1:1 30dpi.

sam sm hotel predlagat da je 120dpi še dovolj, pa očitno je lahko še manj...
jumbo je drugač 4x3m al tm nekje... in če boš raztegavala slko 10x6cm z 180dpi, se raje na matraj...