Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Sandra, jaz tvoj strah razumem. Ampak zdaj na podlagi ene fotografije posplošuješ kar na vse otroke.
Imaš sicer kakšne slabe izkušnje z otroki iz tujine? Si predstavljaš, da boš svoje poslala na Erasmus+ izmenjavo in jih bodo tam tako obravnavali?
Na podlagi enega sirskega zdravnika, ki je bežal s familijo, so v medijih vsi migranti postali begunci - astrofiziki, znanstveniki...
Ja, posploševanje je problem, prav tako predsodki. Je pa vse to razumljivo, ker so ljudje v vsej tej zgodbi preprosto izgubili zaupanje v to kar poročajo mediji in kar počnejo oblasti. Ljudje so začutili negotovost. Verjetno prvič v več desetletjih. In tisti, ki bi jih morali pomiriti, tega ne morejo, ker so si z laganjem in zavajanjem zapravili zaupanje velikega dela ljudi.
Tudi v Nemčiji, Avstriji, na Švedskem... so najprej začeli z "refugees welcome", sedaj, ko je postalo jasno, da med migranti niso le begunci ampak tudi, verjetno kar večina, "begunci", pa se je javno mnenje izrazito obrnilo.
Prepričan sem, da bi tudi Slovenci še pred par meseci drugače reagirali na zgodbo z azilanti. Ampak, ljudje so uvideli, da se tega, kdo prehaja mejo, sploh ne kontrolira ustrezno (zdaj, ali je to mogoče ali ni, je stvar druge debate).
Še enkrat - nekritično sprejemanje vseh migrantov (tudi iz Afrike, Pakistana, Afganistana, Irana...) pravzaprav najbolj škoduje tistim pravim beguncem, ki dejansko bežijo pred vojno v Siriji. Zato, dragi zagovorniki masovnih in nenadzorovanih imigracij, bi lahko tudi vi uvideli, da svet ni črno-bel in da niso vsi migranti zgolj ubogi begunci. In dokler se ne loči "zrno od plevela" bo ljudi strah. Veliko bi bilo že, da vlada pošlje jasen znak ljudem, da vsaj dela na tem. Doslej še nič od tega - razen bednega poizkusa z bedno žico na meji.
In še - smo Slovenci nestrpneži in rasisti. Kaj pa vem. Jaz nisem zasledil, da bi masovno gorele kitajske trgovine in restavracije ali kebabi in burekdžinice, sladoljedarne...