bedaki na cesti

tony

Guru
23. jul 2007
11.164
1.936
113
Glej pametujes o necem o cemer malo ves. Ker ne ves kaka so bila navodila zaposlenim, ne ves na cigavem zelniku je zrasla ideja da so to tako poceli. In ce mislis da na vsakem gradbiscu nek sef stoji pol pac slabo mislis.
Že zopet se ne razumeva: nič ne govorim o stanju na gradbišču in o tem, kje je kdo prisoten.

Govorim o tem, da bi bilo prav, da bi se zaradi nepotrebne smrti človeka hlače tresle tudi njegovemu šefu in direktorju. Ki sta odgovorna za varno delo delavcev v vsaki firmi, tudi če tam tipkajo po tipkovnici.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.000
1.469
113
Že zopet se ne razumeva: nič ne govorim o stanju na gradbišču in o tem, kje je kdo prisoten.

Govorim o tem, da bi bilo prav, da bi se zaradi nepotrebne smrti človeka hlače tresle tudi njegovemu šefu in direktorju. Ki sta odgovorna za varno delo delavcev v vsaki firmi, tudi če tam tipkajo po tipkovnici.
Saj se. Poznam kar nekaj primerov, ko so imeli direktorji precej težav in s eje vleklo leta na sodiščih. Ampak ker so nereidli vse, kar je potrebno (redna izobraževanja, redno opzarjanje, sankciniranje, kadar je bilo zaznano, primerna oprema in stroji) niso bili kaznovani (tudi v DE ne). Če pa bi bili ignoranti in za to ne bi skrbeli, bi pa naj...
Ampak na koncu: ko imaš na gradbišču 1 ali 2 delavca brez nadzora (oz sta recimo 2, pa je eden od njiju zraven še v funkciji nadzopra), jima pač lahko kaj na pamet pade kljub vsem navodilom in opozorilom. Na koncu mora vsak nase pazit. In dostikrat do teh stvari pride, ker si poskušajo delavci pač olajšat delo (ne le fizično, tudoi npr to, da se ne rabijo okvarjat s klicabnjem šefa, da se nečesa ne da naredit brez dodatnih strojev / procesov). Pač "brezveze, daj daj vrzi 3 palete skupaj da gor stopim, saj je sam en šrauf za zategnit". In je p...

• Všeč mi je
Reactions: tony in jendomen

tony

Guru
23. jul 2007
11.164
1.936
113
Se strinjam.

(Tudi sam sem bil zraven, ko smo rabili zamenjati 1 UTP kabel v kom. omari iks metrov visoko. Kaj smo naredili? Vzeli smo paleto in viličarja in je sodelavec stopil nanjo... Pa smo imeli košaro na objektu, samo malo daleč je bila :zmaga:. Ampak, če malo poracionaliziram: šlo je za zaprt objekt, ravna tla in okrog ni bilo drugih premikajočih vozi, in ni se dvigovalo težkih bremen na višini...)

V primeru, ki ga tle objedamo bi moral iz tega vidika svoj del kazenske odgovornosti nositi tudi voznik bagra, ki je v žlico naložil celo 2 človeka, čeprav ve, da je to prepovedano.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.300
11.167
113

Ja pa saj se… obstaja specialno kaznivo dejanje ravno za te primere. Ampak redko je da direktor predlaga take kombinacije.

In me zbodejo ti komentarji ker res izpade da eni zivite v nekem izoliranem svetu kjer vodje nic ne delajo in sam izkoriscajo folk pod seboj

tony

Guru
23. jul 2007
11.164
1.936
113
Oprosti, to je tvoja interpretacija - da sogovornik ne ve ničesar o ničemer.

Vsak človek ima kakšno slepo pego, tukaj te je počakala nezmožnost se postaviti v uvid drugega, ker drugi itak pišejo nekam v tri dni.

"Ja pa saj se… obstaja specialno kaznivo dejanje ravno za te primere. Ampak redko je da direktor predlaga take kombinacije."

Sem zadovoljen, da je tako in nisem, da se premalo uporablja.

Se pa ponavljam: odgovornost vodstva obstaja zato, ker dobra varnostna kultura lahko pride samo od zgoraj navzdol. Delavci bodo mnogo prej večkrat dnevno kršili načela varnega dela (predpise?), če so v časovni stiski in pritiskih, naj hitreje končajo projekt (kar je vse rezultat pritiska vodstva) kot pa iz lastne iniciative, brez brižnosti ali - kot sem pisal na primeru z viličarjem zajebancije.

(Mi smo si to zajebancijo privoščili enkrat na 10 let (nas je izučilo, naslednjič smo zahtevali in dobili košaro) in jo še danes povemo kot dober štos, tle sta pa 2 delavca plezala v žlico bagra ker drugače (verjetno) nista mogla narediti dela. Če bo kazenska preiskava naj bi odkrila, če je bilo tako ravnanje že rutinsko ali pa morda ne.)

"In me zbodejo ti komentarji ker res izpade da eni zivite v nekem izoliranem svetu kjer vodje nic ne delajo in sam izkoriscajo folk pod seboj"

Če nekdo umre je pizdenje upravičeno. Hujšega faila delovnega procesa kot ko - za brezveze - umre delavec ne vidim. Lahko bi se cel most podrl, pa bi bila to relativno mala malica.