bedaki na cesti

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.319
3.064
113
Se pač pelješ desno. A je mogoče prepovedano? Meni se večinoma tudi z osebnim avtom ne ljubi voziti levo, ker moraš biti res zbran in predvidevati še, kaj bo mogoče tisti desno naredil. Sploh pa, če imam avto, ki ga nisem najbolj vajen. Na koncu tako ali tako 50 % tistih, ki so se prej mučili na levem pasu z 10 km / h več kot jaz, prehitim v 10-ih km po koncu gradbišča, ker ugotovijo, da je treba varčevati z gorivom. Kaj točno so pridobili?
Zakaj se pa v zamiku ne bi peljali kot priporočajo za čim večjo pretočnost?

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.495
6.128
113
Nobenega ne preganjam, če se pelje v zamiku. Sam tega ne delam, ker obstajajo za mano taki, ki se imajo namen peljati mimo. Mogoče so boljši vozniki od mene. Večina jih sicer niti ni, ampak to se mene v tistem trenutku ne tiče. Slej ko prej nekdo hoče naprej in jaz se umaknem desno, ali grem po levem pasu mimo, kadar se mi ljubi.
Obstajajo vozniki, ki vrhunsko obvladajo mere avta. En sodelavec je tak. Me krepko presega in meni sram priznati. In kot na vsakem področju siva večina voznikov, ki jih ne in ne vedo peljati na cm natančno. In bla bla je, da so vozniki tovornjakov glavni problem, ker so vseeno profesionalni šoferji in povprečen šofer tovornjaka krepko presega glede tega povprečnega šoferja osebnega avtomobila in sploh denimo avtodoma, ki ga amater vozi redko.

• Všeč mi je
Reactions: Corvette

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.040
8.787
113
pri taščici
Moja "statistika" je, da vsaj 80 % na desnem pasu v zoženju vozi znotraj črt, ki so predvidene. Na levem pasu pa jih približno tak odstotek sili z vozilom preveč desno, ker se niso sposobni peljati znotraj predvidenega prostora. Naj se ne silijo potem tja, če jim ne gre. Ni obvezno. Razlika v času je minimalna.
Zadnji teden zmaga avtodom z nizozemskimi tablicami, ki sem se mu prav tako z avtodomom umaknil še dodatno desno, da si je upal mimo, ampak potem je zmrznil za tovornjakom, ki je vozil lepo po "šolsko" po sredini desnega pasu, kar je pomenilo nekje 20 cm desno od rumene črte. Načeloma bi tudi njegov avtodom šel lepo mimo, če bi se bil v stanju peljat po levem pasu po sredini ali malce levo.
Avtodoma ne spravis mimo tovornjaka verjetno niti na 2.2m sirokem pasu,kaj sele na 2m.
Sem z navadnem kombijem brez razširitev rinil nekajkrat mimo dokler nisem plastike spegla pustil na tisti cestarski kvadratni tabli meter od tal.
Zdaj se rinem samo se na 2.2m širokem pasu ob pogoju da gre kamion manj kot 40 in da vidim da zna iti naravnost ter da njegova desna kolesnica ni podobna njivi.
Avtodomom je cez ogledala sirok.verjetno blizu 2.5m. kam bos to rinil v 2m sirok pas.
Ce bo samo spegu odletu bo se najmanj.

igiNo1

Guru
24. feb 2018
1.568
742
113
Nihče zadaj ni bil toliko neumen/pogumen, da bi za mano šel mimo kamiona na 2 m širokem levem pasu, tako da z vožnjo po DARS-ovih priporočilih nisem oviral nobenega hitrega Alteraša :)
Naslednjič se umakni na levi pas, opazuj in se uči, pa boš videl koliko alterašev se pelje mino! Ni si potrebno upati, moraš znati. Nekateri si vozniško dovoljenje nismo kupili.

• Ljubezen

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.319
3.064
113
Zakaj bi se na levi pas umikal? Boš šel po desni mimo z nekupljenim izpitom?

Znati moraš tudi predvidevati in voziti defenzivno. Kaj boš naredil, če šlepar na desnem pasu malo zavije proti tebi?

• Všeč mi je

jello

Guru
22. sep 2008
11.502
4.663
113
Naslednjič se umakni na levi pas, opazuj in se uči, pa boš videl koliko alterašev se pelje mino! Ni si potrebno upati, moraš znati. Nekateri si vozniško dovoljenje nismo kupili.
Mogoče bi si pa lahko rodilnik v nikalnih stavkih.

Trezne presoje se ne da kupit. Med to sodi tudi da ne rineš tam kjer ni treba. Za to ne potrebuješ nobenega znanja.

• Všeč mi je

Corvette

Majstr
6. nov 2008
560
495
63
Si pa očitno kupil šolo ... pravopis, podvojeni presledki, rodilnik, klicaji :fredi: Bodi pa brez skrbi, če s čim na cesti nimam težav, je to umikanje hitrejšim voznikom in motoristom.

Kot rečeno, v omenjeni situaciji ni nihče niti želel, niti ponavljal iti mimo, kar se je pokazalo v praksi, ko so osebni avti zadaj še naprej vozili v zamiku. Tudi sam sem menil, da določeni pretiravajo o ozkih pasovih pred Postojno iz smeri KP ... pa v praksi spoznaš, da je razlika med 2 m in 2,2 m še kako opazna, sploh z večjim enoprostorcem mimo levosredinskega šleparja.