Baza podatkov - pomoč

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Imel bi bazo podatkov (recimo ene 30 polj, raznorazni tipi, od datuma do kakšnih opomb ali samo da/ne). Baza bi morala biti hkrati dostopna za branje in pisanje iz večih računalnikov. Povsod je možnost interneta, vsi računalniki pa so tudi na lokalni mreži. Software mora biti zastonj ali poceni, nikakor pa ne s pašnikov.

Zadeva mora biti varna (osebni podatki), tako da je zaželjena kakšna verifikacija z geslom. Dobrodošla bi bila tudi možnost izvoza podatkov.

Na baze podatkov se ne spoznam najbolje (tisti, ki bi zadevo uporabljali, pa še konkretno manj), tako da je ključnega pomena tudi enostavnosti uporabe.

Malo sem razmišljal o SQL bazi in dostopu preko brskalnika, ampak ne vem niti, kje začeti. Nekaj sem se igral z Libre Base-om, ampak so malce težave pri hkratnem dostopanju do podatkov.

Prosil bi za kakšen nasvet. Hvala!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Rabiš bazo kot bazno okolje in spletni odjemalec za pisanje po tej bazi? Na kakšnem okolju bo server tekel? Kolikšna bo predvidena velikost baze (stolpci)?

SQL baze imajo misel če jih misliš napredno rabit, drugače nima smisla komplicirat in lahko kot bazo uproabiš TXT (šifriran) in pa potem nek web vmesnik.

Za bolj napredno rabo bi bila dobra katera od web hitov (mysql ali postgre) v kombinaciji z webguijem.

Da bi obstajalo kaj "in the package" kar bi samo instaliral pa ne poznam, ne trdim pa da ne obstaja.

Edit: oz. dobiš malce bolj zmogljivo okolje spletnega strežnika kot install aplikacijo xampp (zadeva vsebuje mysql bazo + phpmyadmin ki je WEB GUI za bazo, jasno v ozadju teče še spletni strežnik apache)

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Rabiš bazo kot bazno okolje in spletni odjemalec za pisanje po tej bazi? Na kakšnem okolju bo server tekel? Kolikšna bo predvidena velikost baze (stolpci)?

Pravzaprav oboje. Malce čudno sem morda napisal... dejansko mi je vseeno, kako bi zadeva izgledala, pomembno je samo, da se podatki na najenostavnejši način dajo vpisovati, shranjevati nekam na varno in nato po potrebi izvažati (Excel). Predvidena velikost baze ni velika... največ 1000 stolpcev.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Glej moj edit posta, ni pa to ena aplikacija ampak skupek aplikacij. Dejansko dobiš full verzijo spletnega strežnika s podporo za PHP z baznim okoljem, FTPjem itd. .. kar ne rabiš jasno lahko izkjučiš.

phpmyadmin je dokaj napreden spletni vmesnik za urejanje baz, ni pa to preprosta stvar ker je pač namenjena profijem, se jo pa da uporabljat tudi kot začetnik. Poglej si kakšen live primer kako zgleda pa ti bo jasno ali zadosti tvojim potrebam ali ne. Omogoča tudi exporte v excel, pdf pa iskanja s pomočjo form ipd.

Če bi rabil akj bolj enostavnega pa ne morem pomagat!
grin1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Mogoče pogledaš po zastonjskih verzijah "velikih" dbms? Oracle in MS imata oba Express verziji, če se ne motim tudi IBM?

Pri vmesniku za pregled/vpisovanje pa ne znam svetovat. Mogoče je že kaj priloženo osnovni namestitvi, zagotovo pa imaš nebroj takšnih in drugačnih opcij, od Excela do namenske spletne aplikacije. Ti so lahko poponoma nevtralni in neodvisni od baze in se z njo pogovarjajo preko višjenivojskega vmesnika (standarda), recimo preko ODBC, ki ga poznajo praktično vse baze.

Upam, da ti to kaj pomaga...

Pa še to: praviš, da je predvidena velikost "največ 1000 stolpcev"? Si mislil na vrstice (zapise)?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Pa še to: praviš, da je predvidena velikost "največ 1000 stolpcev"? Si mislil na vrstice (zapise)?

Ja, tako... stolpcev nekje 30.
redface-1.gif

V Excelu recimo imam nekaj podobnega za vodenje osebnih financ. Težava se pojavi pri hkratni dostopnosti iz večih računalnikov in enostavno sem malo brez idej, kako bi zadevo najenostavneje realiziral.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Fly pravi:
1000 stolpcev ni ravno majhna baza

Verjetno je mislil 1000 vrstic, kar sem tudi jst mislil ko sem vprasal!
grin1.gif
Stolpcev naj bi bilo 30 kolikor sem razumel!

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
V Excelu recimo imam nekaj podobnega za vodenje osebnih financ. Težava se pojavi pri hkratni dostopnosti iz večih računalnikov in enostavno sem malo brez idej, kako bi zadevo najenostavneje realiziral.

Če ostaneva kar pri Excelu, se ponuja prvi možen scenarij - imaš Excel, s katerim dostopaš do baze X nekje na drugem računalniku. Ta pristop pomojem pije vodo, hkratni dostop je itak osnova funkcionalnost vsake resne baze, vključno z zgoraj omenjenimi.

Opcij je seveda več, ampak če imajo uporabniki Excel, bo ta ena bolj smiselnih. In še vzpostavitev in testiranje verjetno nista ravno rocket science.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Za osebno rabo imam jaz Oracle XE, je zastonj, za aplikacije imaš vgrajen APEX, ki omogoča ne preveč zapleten razvoj osnovnih funkcionalnosti.
Pri meni je bil prevladujoč faktor to, da zelo dobro poznam "ta pravo" Oraclovo bazo in nimam volje odkrivati tople vode.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Če te zanima, sem moral zase naredit Oracle XE strežnik na novo, ker mi je crknil PC, samo da sem tokrat bazo stlačil v virtualno mašino, da mi ne smeti novega Maca
smile-1.gif
Če se hočeš malo igrat s to rečjo mi sporoči, ti pošljem že narejen image z OS in svežo upgradeano instalacijo baze, rabil pa boš Virtualbox za to zagnat.
(OS je linux CentOS 6.0, baza je 10.2 XE, APEX je zadnji 4.1, vse je freeware)