Baterija v prenosniku

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Na prenosnikih delam že leta, različne firme, povprečno najmanj 8 do 9 ur na dan. Večino časa ga uporabljam kot workstation, torej je vedno na enem mestu, po terenu ga veliko nosim, a ne rabim toliko.

Večen problem je baterija, ki se je še v vseh prenosnikih po kakem letu do dveh popolnoma uničila, da ni zdržala niti minute več. Sicer sem probaval jo pazit, vendar vedno ne gre.

Študiram, če mogoče obstaja kak program (za HP), da bi preko programa lahko izključil baterijo in prenosnik dela le na zunanje napajanje, brez da baterijo polni. Tako bi imel polno napolnjeno baterijo zadaj v pripravljenosti in je ne bi non stop malo filal, pa praznil in bi po moje precej pomagalo k njeni avtonomiji na dolgi rok. Ali razmišljam narobe?

Da bi fizično jemal baterijo ven nonstop, ni ravno izvedljivo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Bateriji najbolj škodi polna napolnjenost in toplota. Oba pogoja sta izpolnjena, ko je vštekana v prenosnik.

Najbolje pa je na okoli 40% polna baterija shranjena v hladilniku.

Torej poišči neko kompromisno rešitev.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Thinkpadi imajo takšno aplikacijo, kjer lahko določiš da baterije naj ne napolni več kot 40%. Ostale znamke prenosnikov pa po mojih informacijah tega žal ne omogočajo.

Baterija se (vsaj na mojem HPju) sicer ne polni ves čas. Ko se enkrat napolni do konca, se začne polniti komaj ko pade pod 90%. Ampak kljub temu se je meni baterija po enem letu čisto uničila. Žal je edina možnost, da baterijo jemlješ ven. Če uporabljaš sleep, boš pač moral začeti uporabljati hibernate kadar ne boš imel vstavljene baterije.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Pri resni uporabi je življenska doba baterije taka, sprijazni se.

Če uporabljaš prenosnik za resno delo potem ga po dveh letih verjetno tako ali tako zamenjaš, če ga pač ne pa zamenjaj baterijo.

Bateriji sicer škodi če je prikjučena na prenosnik in 100% napolnjena (to je ponavadi ko delaš na kablu vedno), ampak se ji življenska doba zmanjša mogoče za 10-20%.

Recimo če imaš prenosnik VEDNO priključen samo na elektriko z baterijo notri bo baterija v mnogo boljšem stanju kot pa če ga redno uporabljaš kot "prenosnik" (torej 3-5x tedensko na bateriji ostalo na elektriki).

Ni druge, torej sprijazni se da s tako uporabo baterija crkne po 1-2 letih. Cene novih baterij so relativno nizke če imaš kakšno boljšo serijo prenosnika (se splača investirat v zamenjavo baterije), za poceni prenosnike sem pa že rekel, po dveh letih zamenjaš komplet in je rešeno (drugače pa obstajajo tudi kitajske baterije za 30EUR)!

mistique

Guru
16. jun 2009
14.001
1.805
113
Emona / Carnium
Jaz imam prenosnik (doma in v službi) 99% časa na kablu. Baterije opešajo približno takrat, ko začne tudi sam prenosnik pešat. Torej tam nekje po 4-5 letih uporabe.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Baterija se troši s polnjenjem in praznjenjem.
Slabo vpliva tudi visoka temperatura, kot je že bilo omenjeno.

Program za nastavitev nivoja polnjenja obstajaj tudi za HP (moj službeni je to imel predinstalirano, sem pozneje zbrisal).

Baterija zdrži nekje 1000 ciklov polnjenja/praznjenja (na oko, bo treba poguglati za točno cifro, mogoče je celo le 100).
Torej če toliko uporabljaš, bo baterija šla, ne glede na način in okoliščine.

Moj prenosnik je sicer 90% časa na dock-u, vklopljen non-stop. Star je 5 in pol let, baterija drži 1 uro pod obremenitvijo (memtest86) ali 2 uri pri browsanju. (kot nov je zdržal 2:30 mogoče celo 3 ure)
Zdaj ali sem zadel pravilno uporabo, ali pa sem naletel na kvalitetno baterijo (znancu je crknila v dveh letih).

Na telefonu mi recimo po 6 letih še vedno dela kot nova.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
to,da jemanje baterij iz prenosnika podaljša življenjsko dobo sploh ni res,jaz sem z mojo to delal,nevem,če sem jo vsega skupaj v 3 letih napolnil 20x pa je vseeno crknila in sedaj sem novo na ebay naročil za 20 eurov,
dejansko kolikor sem bral,baterija mora biti v prenosniku in ji to,da se vsakokrat malo napolni če pade vrednost pod 100% sploh ne uničuje,ko pa se napolni pa se itak samodejno izklopi polnjenje,poleg tega je zelo pomembno,da je baterija v prenosniku,če ga želite imeti dalj časa,saj izravnava napetostna nihanja v prenossniku in obenem deluje kot UPS,če zmanjka toka,to pa da bi jo dajal v hladilnik in ven ter noter,pol pa raje dam vsaki 2 leti kot sem že napisal 20-30 eurov in si kupim novo
in še to,za baterijo je priporočljivo,da je polna v območju med 40 in 70 %,če se jo že vzamete ven,nikoli 100% in tudi na 0% vam ne sme pasti,ker se ji napetost tako zmanjša,da jo to dejansko bolj uniči kot to,da se vsakokrat malo napolni,poleg tega se ioni v bateriji morajo gibati,to so mi razložili tipi iz elektronike,ki okvarjene baterije z posebnim aparatom popolnoma izpraznijo in nato ponovno napolnijo,da je razlika med prazno in polno spet vsaj blizu 100%,pri baterijah,ki so fuč pa je ta razlika manj kot 50% in bat ne drži več dolgo,ker takrat ko javi,da je prazna ali polna to dejansko ni,
upam da nisem preveč zatežil z predolgim pisanjem

lp

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Lepo, si pa jasno nekaj stvari pobrkal.

Kot prvo jemanje baterije iz prenosnika podaljšuje njeno življensko dobo. Baterija dlje zdrži na hladnem, kot če jo greje prenosnik.
Kot drugo pa se pri litijevih baterijah "ioni v bateriji prav nič ne rabijo gibati" Litijeve baterije nimajo spominskega efekta in jim neuporaba nič ne škodi. Ti si tiste tipe malo narobe razumel
grims-1.gif
Hoteli so ti povedati, da je občasno fino izprazniti baterijo, da se kalibrira vezje, ki skrbi za polnenje le te.

22. jul 2007
13.547
1.739
113
124
kakšna je pa baterija po 5 letih, katera še ni bila nikoli napolnjena - prenosnik se je uporabljal le na štromu ali bi stvar sploh še delovala
sprasujem se.gif

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
V mojem prastarem prenosniku (HP) ki je star 7 let, drži baterija še cca 30 min. (Večina časa je računalnik preživel z vstavljeno baterijo in priklopljen na el. omrežje)
Moj trenutni prenosnik je star blizu 2 leti (Toshiba) in je samo še nekje 30 % baterije, cca 1h. Deluje skoraj 24/7 baterija se veliko uporablja.
Moj občutek je da baterija more delovati eno leto, kar je več je šenkano, zato tudi noben proizvajalec ne pokriva z garancijo več
smile-1.gif

Tisti ki prenosnik uporabljamo kot prenosnik si običajno z tem ne delamo skrbi, ker vemo da baterijo rabimo in je potrošni material. Tisti ki pa imajo prenosnike večina časa doma na mizi pa imajo te težave --> baterije niti ne rabite
smirk-1.gif

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
to glede toplote drzi,samo moj dell se itak ni grel,eno leto sem imel baterijo zunaj(mesečno izpraznil in polnil) jo čuval,pa je vseeno sla k vragu,sedaj mi drzi le še pol ure,bi prej rekel,da je res potrošni material,tako kot je rekel wild

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.360
1.239
113
www.adriamedia.si
Z baterijami je boljkotne loterija.
Na prejšnjem MBP je zdržala leto in pol, (cca 300 ciklov), potem sem jo menjal (health je bil nekje na 75%, zdržala je le še 2,5 do 3 ure normalnega dela). Nova je zdržala naslednje leto in pol potem je bilo isto. Po drugi strani imam doma bel MB, star, hmmm. ene 5 let, ima prvo baterijo, helath ima na cca 95% in še vedno zdrži 4 urce (ali nekaj takega). Razlika? Oba sta večino časa na štromu, ampak na MBP je bila batrerija precej bolj topolotno obremenjena (jebiga, je bil za delo, ne kot MB samo za net, kak film ipd).
Sedanji MBP je star leto dni, baterija je pri cca 100 ciklih kot nova ...
Pred maci sem imel od nekdaj le laptope, od sonyja, HP, dell, gericom, asus, ibm you name it ... Baterije so prio sonyjih vedno kar dobro držale, najslabši so bili gericomi in hpji, kjer je baterija redko zdržala več kot leto dni, preden je bila popolnoma mrtva (niti minute dela več). Je pa res, da je tehnologija od takrat močno napredovala.
Skratka, malo je treba imet sreče, malo je vprašnje požrešnosti ssitema vs. kapaciteta baterije, največ pa temperature, na katerih je baterija. Če je v bolj vročem koncu prenosnika in če je ta stlano obremenjen, bo šla zelo hitro. Če je pa na hladnem, rečunalnik stalno neobremenjen pa vsake toliko čsa razmigana (da ni na polnilcu laptop), bo pa dellala in delalla in delalla ...

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
Zgleda res... moj 5 let stari bel macbook ima 750 ciklov in je še na 80% health (drži okol 3.5urce) medtem, ko je v alu macbooku po manj kot 4 letih in neki čez 350 ciklov na 60% health
sprasujem se.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
...
Program za nastavitev nivoja polnjenja obstajaj tudi za HP (moj službeni je to imel predinstalirano, sem pozneje zbrisal).
...

Mogoče veš kako se reče temu programu? HP Elitebook je prišel brez OS, na priloženem DVDju pa je samo neki power assistant, ki pa nima te funkcionalnosti.