Bankomati - 50 EUR bankovci

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.170
1.153
113
OK, dajva še enkrat.
Najprej predpostavke:
1. reciva, da imajo banomati 4 kasete po 1000 bankovcev.
2. reciva, da se kasete vedno polnijo do konca.

Imam dva banomata:
Bankomat A: v kasetah naj ima 1000x10€, 3000x20€ = zavarovan na vsoto 70.000€
Bankomat B: v kasetah naj ima 1000x10€, 1000x20€, 2000x50€ = zavarovan na vsoto 130.000€

Imam dve lokaciji:
Lokacija A: v interšparu, zraven Loterije, dostopen 10h/dan, tveganje minimalno.
Lokacija B: v Spodnjem Dupleku, na ulici, slabo osvetljen, dostopen 24h/dan, tveganje večje.

Če postavim bankomat A na lokacijo A bo hitro prazen -> tveganje najmanjše, vendar nezadovoljni uporabniki
Če postavim bankomat B na lokacijo A -> tveganje minimalno, maksimalno zadovoljne uporabnike.
Če postavim bankomat A na lokacijo B -> večje tveganje
Če postavim bankomat B na lokacijo B, tvegam, da ga poskušajo oropati skoraj vsak mesec.
Pri tem tvegam uničenje bankomata, posledično nedelovanje, posledično zelo nezadovoljne uporabnike.
-----------------------------
Oba se verjetno strinjava, da vsi bankomati niso enako ogroženi, kar se tiče kraj in uničenja.
In z apoeni 50€ bi samo po nepotrebnem povečal verjetnost poskusa kraje pri tistih bankomatih,
ki so že tako ali tako postavljeni na bolj tveganih lokacijah.

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
No pa dajva še enkrat. Začelo se je takole:

Citat:
Ponavadi se vse bankomate polni z 10€, 20€ in 50€ bankovci.
Koliko katerih bo notri pa se odloči skrbnik glede na potrebe.

Podatki o tem, koliko bankovcev je v kateri od kaset niso javno dostopni - bi pa bila te vrste informacija za zmikavte zelo zanimiva.
in odgovor na to je bil:
Citat:
ni res.

odločitev pade glede na tveganje
polnijo se z 10 in 20, NLB ima ob poslovalnicah polnjene z 50, drugje NLB nima 50.
Pa še moj odgovor:
Citat:

In kaj ima tveganje veze z apoensko sestavo? Kolikor vem, so bankomati zavarovani do določene vsote. Zavarovalnico pa nekak ne zanima a so ukradl 2x po 20 in 1x po 10, ali enega za 50.

Bankomati so zavarovani do določene vsote. Npr, recimo 50k€. zdaj če da skrbnik v bankomat 1500*20, 1000*10 in 200*50, kakšna je razlika v tveganju proti primeru da bi dal notri 2000*20 in 1000*10€? Jaz ne vidim razlike. Zdaj ne vem zakaj vpletaš notri stvari, ki nimajo veze z mojim vprašanje in na kar se je nanašal.

Citat:
Oba se verjetno strinjava, da vsi bankomati niso enako ogroženi, kar se tiče kraj in uničenja.
In z apoeni 50€ bi samo po nepotrebnem povečal verjetnost poskusa kraje pri tistih bankomatih,
ki so že tako ali tako postavljeni na bolj tveganih lokacijah.

Se strinjava. Samo to nima veze z apoensko sestavo bankomata. Ne vem zakaj bi nekdo raje ukradel npr 1 bankovec za 50, kot pa 2x20 in1x10. Razen če noče imet drobiža. Koliko je bankomat ogrožen pa je stvar zavarovalnice in banke, da se pač dogovorita za premijo. In dogovorita se da je zavarovan do določene vsote in ne glede na število apoenov. Tako da tvoj primer da je v bankomatu več denarja, če so notri bankovci po 50€ nekak ne more spadat pod primer apoenske sestave bankomata, ker bi s tem ko si dal notri bankovce po 50€ povečal tudi vrednost celotnega polnenja. In nikjer nisem trdil, da ni tveganje odvisno od zneska, ki je v bankomatu.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.170
1.153
113
Citat:
zdaj če da skrbnik v bankomat 1500*20, 1000*10 in 200*50, kakšna je razlika v tveganju proti primeru da bi dal notri 2000*20 in 1000*10€? Jaz ne vidim razlike.
V tveganju in vrednosti bankomata ni razlike.
Je pa razlika v tem, da v prvem primeru kasete niso izkoriščene do konca, ampak samo četrtinsko polne.
Ko grem jaz na črpalko, tudi ne tankam samo do pol, ampak napolnim do konca,
ker se mi ne da dvakrat hodit na črpalko za isto količino bencina.

Enako je z polnjenjem bankomata.
Vsak obisk blindiranega kombija, treh ljudi in nedelovanje bankomata eno uro, stane.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.367
241
63
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Če so 4 kasete je ena rezervirana za denar, ki ga stranka "pozabi" (se je že zgodilo) vzeti in ga potegne v to dedicirano kaseto. Notri gre lahko samo ena transakcija, druga se ustavi v transportnem mehanizmu in bankomat se ugasne...
Torej če hočeš imeti 3 apoene rabiš 5 kaset, če imaš še depozitno enoto pa 6 kaset...
Večina bankomatov ima potem 4 kasete in posledično samo 2 apoena...

LOL, tole govorenje na pamet me zelo zabava. Kaseta v katero gre retract se imenuje reject. Ta kaseta je v vsakem BA, saj gre v njo tudi divert. Še vedno ti ostane na volj 4-5 pozicij (odvisno od tipa BA).
Retract je izklopljen na vseh BA, saj je bilo na ta račun preveč goljufij (ne spraševat na kakšen način, ker vas ne bom učil neumnosti).
V divert gre lahko precej bankovcev in BA se zaradi tega ne ustavi!
Apoenov imaš lahko neomejeno, vendas so v slo zaenkrat certificirani samo 3je (10, 20 in 50). Več kot je apoenov v BA, več časa vzame samo oskrbovanje BA.

Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Je pa moral biti bankomat defekten...
Pač smo se pogovarjali ob jutranji kavi v službi tudi o tej temi (pred časom smo kupili tudi firmo ki na veliko servisira bankomate)
Firma ki ste jo kupil servisira vedno manj BA. Lahko kar sami preveriš pri njih...
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
A misliš, da je bankomat vedno polno napolnjen? Ti kar takoj povem da ni. Pravzaprav je redko do konca napolnjen. Zakaj? Ker od tega, da ti v bankomatu leži 100k€ nimaš dobička. Na banki, kjer sem pred leti delal, so polnili bankomate celo vsak dan, pa ni bilo takega silnega povpraševanja, da bi moral vsak dan imeti poln bankomat.

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Sej je dobro, da se vsak dan pobere ven zadržane kartice, depozite in položnice. Drugače komitenti niso preveč veseli.