Bank@Net RSA ključek, WTF?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Danes začudeno opazim, da je ključek "mrtev", na ekranu ne izpisuje številk, le spodaj desno se nahaja cifra "3", taka..bolj mini, zelo majhna, manjša kot so normalne cifre.

Obrnem na zadnjo stran in tam je nek datum: 09/30/15.

Kaj to pomeni da so po novem začeli vgrajevat "rok trajanja" in je dejansko crknil? Ker doma še imam tisti prvi ključek, star cca 10 let, pa še vedno laufajo številke gor in dol, ampak sem ga moral zamenjati pred nekaj leti, ker je kao potekel.

Pa ne bi rekel, da je več kot 2-3 leta od menjave, menjava pa seveda stane 30 eur...

Je to zdaj spet kaka nova finta da te banka lupi ali je mogoče z mojim kaj narobe, pa ga grem komot menjat? btw, kaj vpogled v stanje na bankomatu se kaj zaračunava, ker verjetno že nekaj let nisem tega delal
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Ključek ti je potekel, na banki imaš novega kar si dobil tudi obvestilo v (bankanet) nabiralnik. Tako je ze od vsega začetka ne vem kaj se čudiš. Ključki so veljavni okoli 4 leta (zadnjih par tednov ti je kazal desno neke številke ki kažejo na to da se veljavnost bliža koncu)!
evil.gif

Načeloma je stvar povezana z baterijo, ko 1x crkne je ključek zanič. Baterije se ne da menjat ker je v zaščitenem ohišju ki je toliko pametno da ob odpiranju na silo to zazna in kjuček ti bo spet crknil.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Kolikor vem, je to pričakovano delovanje. Ko datum na ključku poteče, generator gesel ni več uporaben.
Čudi me, da te banka ni obvestila, da te čaka nadomestni ključek. Ali pa raje prej vprašaš mamo in na alter, kot pogledaš obvestila banke?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Ravno to me čudi. Pred leti, ko sem moral "plačati" novega, sem dobil obvestilo na dom, plus odtegnili so dinar in ga tudi avtomatsko poslali po pošti.

Zdaj se nič od tega ni zgodilo. Potem je spet treba dat 30€ za novega al kaj, saj niso resni...

Če pa sem res mogoče spregledal obvestila v bankanet (kdo pa sploh gleda tisto tam?), bi pa lahko kako drugače obveščali. Kaj jih pa stane pošta na dom, 10c, glede na stroške upravljanja računa bi lahko to storili, ker se gre za bolj resno zadevo, kot pa obvestilo novostih banke in kako se zavarovati pri naslednjem potovanju na hrvaško.

Dare1

Pripravnik
20. jul 2007
524
2
18
Kdo sploh gleda obvestila na bankanetu
sprasujem se.gif
Pa saj te obvesti, ko se logiraš v BN, da imaš obvestilo, a ni logično, da potem greš in pogledaš, kaj si dobil v nabiralnik - ali račun, obvestilo o trajniku, od banke. Potem boš najbrž tudi spregledal obvestilo, da je potrebno sporočit mobilno številko, na katero se bo po novem poslala avtorizacijska koda, ki jo bo potrebno vpisat ob plačilu...

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Darjan ... ta ključek in bankanet sta tvoja lastnina? Če še ne veš, ti bom pa jaz nekaj svetoval ... Nikoli si ne jemlji oz. naročuj nekaj, za kar ne poslušaš dobro oz. si premalo informiran ... ker ko si si odpiral elektronsko bančništvo, ti je tam ona na banki zagotovo vse povedala kako dolgo velja ključek, pa da se treba zamenjati takrat.

Dare, meni v obvestilo hodijo čeki za telefon, internet, najemnino, zavarovanje itd ... zato morem vedno gledati, je pa res, da ne gledam tistih obvestil, kjer me ne zanima, oz. nima veze z mano.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
mobilno imam vpisano že od pantiveka, sporočila gledam, zaradi "trajnika", ampak to o ključku sem res spregledal očitno.

Ampak vseeno je zadeva bolj resna, kot obvestilo o trajniku in komot bi tole poslali domov, še posebej ker se zgodi 1x na 4 leta. Če slučajno spregledaš obvestilo v bankanatu te lahko potem drago stane, ker si nekaj dni neoperativen. In res kakšen strošek bi bil poslati enkrat na 4 leta pisemsko na dom.

Drugače pa WTF, na sms bomo po novem dobili kode ali kaj? Že itak so bedni s tem, ko moraš zaradi login v bankanet uporabit RSA, zdaj še s tem komplicirajo, saj ne obračam miljone, da rabim tako varnost....

Dare1

Pripravnik
20. jul 2007
524
2
18
Itak je bankanet postal "kompliciran" zaradi tega, ker je potrebno pri loginu sedaj uporabljat ključek in ne več user/pass. Sploh je s tem postal zame neuporaben za mobilne naprave, ko nap. hočem pogledat samo stanje, ključek pa je doma ene 100km vstran...

Drugače pa so takole napisali:

Citat:
Spoštovani,

z namenom preprečevanja poskusov zlorab vas prosimo, da nam sporočite svojo mobilno številko, ki jo želite uporabljati za dodatno potrjevanje vaših zahtev. Telefonsko številko nam sporočite na telefonsko številko 02 229 27 60. Naš bančni svetovalec bo uredil vse potrebno, da boste lahko nemoteno dodatno potrjevali zahteve.

V Bank@Netu smo zaradi zagotavljanja še višjega standarda poslovanja preko spletne banke uvedli dodatno potrjevanje določenih zahtev. Po običajni potrditvi zahteve s štirimestnim PIN-om in enkratnim geslom s ključka SecurID boste določene zahteve morali še dodatno potrditi z enkratnim geslom, ki ga boste prejeli na svoj mobilni telefon.

Svetujemo vam, da nam telefonsko številko sporočite takoj, saj boste le tako lahko nemoteno opravljali storitve preko spletne banke.

Storitev je za vse uporabnike spletne banke brezplačna.

Pravila in pogoje obveznega dodatnega overjanja posameznih storitev ali zahtev v spletni banki določa banka.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na e-pošti: bankanet@nkbm.si, Skypu: NovaKBM.Bankanet in po telefonu: 02 229 27 60.

Hvala za razumevanje.

Nova KBM. Pripravljeni na jutri.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Mislim...a tole bodo pa komot pošiljali brezplačno, SMSe, 1 pismo na 4 leta pa ne morejo.

Res mi ni jasno zakaj se mora pri loginu uporabiti RSA kodo, itak je login samo za vpogled, če hoče nekdo prenakazati sredstva oz plačati račun, oz izvesti neko krajo denarja, rabi RSA.

Tudi sam bi šel drugam, če ne bi to pomenilo stroškov pa jebarije, pa čakanja na vrsto na bankah, etc etc...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Zaenkrat namenska aplikacija BankaNet za Android/iOS in še zmeraj deluje zgolj s prijavo z geslom. Moraš pa napravo upariti s svojim računom.

Dare1

Pripravnik
20. jul 2007
524
2
18
Hvala za informacijo o Bankanet appu, sam sem vedno na telefonu/tablici uporabljal kar chrome. Bankanet sem instaliral, ko je prišel v store in je bila zadeva ful hroščata in je letela dol, grem sedaj spet instalirat, če omogoča login brez ključka.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
pri nkbm si, bi ti moglo bit logično, da pri njih nič ni logično

Lahko bi bilo kaj boljše zdaj ko so jo prodali, al ni novi lastnik zamenjal "vodilnih"?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Meni je aplikacija super, dela tako kot pričakujem. Mogoče si res nisem prav prvih verzij namestil. Kolikor vem, jo informatiki NKBM razvijajo sami in ker poznam vodjo oddelka, bi rekel, da bo izdelek ok, če bo le dobil dovolj virov na voljo.
Uporabljam predvsem skeniranje položnic, ostalo pa delam na PC-ju. Za izvedbo plačila do konca je seveda tudi v mobilni aplikaciji potrebno enkratno geslo. Lahko pa vpogleduješ v promet brez tega.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Potem je opcija, da si na windows PC namestiš adroid emulator in tam not laufaš bankanet app?
smile-1.gif

Ps, nimam android telefona

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.931
6.004
113
Pri skb kalkulator nima roka trajanja, oz samo zamenjaš baterijo ko crkne.,

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Ali pa, da komitentom NKBM podariš Win Phone in če bo vsaj 30 % uporabnikov spletne banke z WinPhone, bodo na banki gotovo rade volje razvili aplikacijo tudi za Windows Phone.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ta je res butasta, da le za gledanje prometa rabiš ključek. Naj bo pri nakazilih magari 2x treba vpisat cifro za plačilo, kot je to bilo včasih pri pokojnem EPP programu. Zakaj so ga upokojili, sam bog ve.

Je pa na ključku kak teden prej gorela neka zvezdica ali cifra, ki ti signalizira, da je čas za menjavo. Tudi SMS bi lahko poslali. Lahko bi sicer marsikaj, a očitno ni interesa... Zadnji čas za menjavo banke.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.249
7.048
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Zadnji čas za menjavo banke.

467716-post_slo.gif

Katera ima najbolj simple spletno banko, brez nekih silnih zaščit, da ne človek porabi več časa okoli tega, kot za vnašanje plačilnega naloga?

Edino kar mi je všeč, da po novem pri VISI plačilni (te ko so zdaj namesto starih maestro) imajo zdaj 20€ za plačilo preko NFC brez PINa, prej je pa bilo 15, ampak ponavadi imam v hoferju ravno med 15 in 20, tako da to je edini plus
smile-1.gif

Še imajo ostale banke NFC plačilne kartice, ali je to posebnost NKBM, NLB..?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
Vsekakor je prednost za uporabnike razširjenih mobilnih platform, da lahko skenirajo položnice in je plačilo krepko hitrejše in z manj možnosti za napake pri vnosu. Uporabno za izdajatelje, ki ne pošiljajo e-računa. Ključna slabost NKBM po mojem je cena. NKBM je med ponudniki ena dražjih. Res pa je, da avta tudi nisem kupil najcenejšega. Niti telefona ne.
Varnosti ni nikoli preveč. Elektronsko mi še niso nič ukradli, so mi pa že spraznili denarnico v omarci na bazenu. Čeprav ni bilo veliko, me je bolelo. Takrat bi raje videl, da bi bil prostor vsaj pokrit s kamerami, če že varnostnikov ni.
Katera banka pa sploh omogoča, da brez nekega resnega varnostnega elementa (certifikat, enkratno geslo) vidiš vsaj stanje? NKBM sicer zgleda to omogoča, če imaš samo vpogledni dostop. Vsaj tako piše na prvi strani banka net-a. Takrat bi še naj omogočali dostop z navadnim geslom.