Avtosedež za otroka

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Zdravo.

Kupuje se avtosedež za malega, ki bo počasi prerastel lupinico.
V avtu imamo isofix, pa kolikor sem do sedaj izvedel, je isofix prednost predvsem za fiksiranje avtosedeža, ko je prazen, sicer pa naj bi bil sedež brez isofixa po varnosti enako varen tistemu z (ob pravilni namestitvi s pasom).
Kako je s tem? Kakšne so dejanske izkušnje iz prakse?

Menda pride sedaj novi zakon glede sedežev in se bo moral otrok do 1,5 leta starosti voziti obrnjen v nasprotni smeri vožnje. Glede na to, da bo imel mali še kakšnega bratca ali sestrico v prihodnosti, je najbrž smiselno gledate take sedeže?

Kaj pa sedeži skupine 1/2/3?

Prosim za mnenja in izkušnje.

Nazadnje urejeno:

MiHa88

Pripravnik
13. apr 2008
729
4
18
Mi smo vzeli Cybex, Tole
Nastavljaš naklon, obračaš lahko. Zdaj je v uporabi 3 mesece in zaenkrat super. Vozimo jo obrnjeno nazaj in v najbolj “ležečem položaju”, nevem kakšno imate zdaj lupinico ampak naša je bila bolj “sekret” zato je položaj tukaj neprimerno boljši. Prednost je tudi, da ta imaš tukaj podloženo hrbtišče, da ni “luknje” pod otrokom oz. pade v neudoben položaj. Mi smo to dodatno podlogo vzeli pri cca. 4 mesecih ampak to je odvisno od posameznika, naša je malo večja glede na vrstnike
grin1.gif

Glede isofixa je bilo tudi nam rečeno da je stvar samo v hitrejši namestitvi itd... jaz osebno bolj zaupam isofixu kot samo pasu, upam pa da nam nobenemu ne bo potrebno tega preizkušati v praksi.

Neuromancer

Fizikalc
24. jul 2007
344
116
43
Pejte z otrokom v Babycenter in ga posadite v par različnih sedežev, pa boste takoj videli, v katerem je najbolj zadovoljen. Velika verjetnost je, da to ne bo kak oklopljen Cybex s sprednjo poličko, ki je dobil najvišjo oceno na testih ...
Vožnja nazaj obrnjenega otroka je mučenje - prvič ne vidi staršev, če oba sedita spredaj, drugič mora sedeti v nasprotni smeri vožnje, tretjič ne vidiš, če ti dela kako neumnost, ali je zaspal itd.
Zapenjanje na nosilce ISOFIX ni vedno enostavno, odvisno od izvedbe sedežev.
Skupine pa so pač glede na kilažo in sedež raste z otrokom tako, da odstranjuješ določene dele in/ali ga širiš.

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.868
113
Ta novi zakon prihaja ¼e 10 let. Predvsem v babycentrih. Naredi malemu uslugo in ga obrni da bo med vo¼njo gledal kaj drugega kot sede¼. Pa še normalno se lahko pogovarjaš z njim. Za 340 eur imaš tri zice, od vsake kategorije po enega. Ne pa enega ki ga bo prerasel v enem letu.
bonk.gif
ja vem, na otrocih se ne špara, ko gre za varnost pa sploh ne. Dobro da to vedo prodajalci takšnih in drugačnih neumnosti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Ali pa ti otrok bruha, pa sploh ne ves. Mogoce ga slisis, ce imas radio ugasnjen. Sicer mi je saj enkrat v avtu bruhal, pa takrat je ze lepo gledal naprej pri cca 2 letih, ampak...
Isofix priporocam. Sedez je bolj na miru ko otroka ni v njem. Da o kasni alter voznji ali karambolu ne govorim. Takrat dobis takoj sedez v glavo od zadaj. Kdo pa pripenja sedez ko v njem ni otroka. Saj isofix sedeza pri hudem karambolu najbrz ne zadrzi ( ali pa vsaj naslonjalo) gre svojo pot, ampak takrat ni nujno da bo sedez zadaj kriv za...

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.956
-391
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ali pa ti otrok bruha, pa sploh ne ves. Mogoce ga slisis, ce imas radio ugasnjen. Sicer mi je saj enkrat v avtu bruhal, pa takrat je ze lepo gledal naprej pri cca 2 letih, ampak...
Isofix priporocam. Sedez je bolj na miru ko otroka ni v njem. Da o kasni alter voznji ali karambolu ne govorim. Takrat dobis takoj sedez v glavo od zadaj. Kdo pa pripenja sedez ko v njem ni otroka. Saj isofix sedeza pri hudem karambolu najbrz ne zadrzi ( ali pa vsaj naslonjalo) gre svojo pot, ampak takrat ni nujno da bo sedez zadaj kriv za...

Kako to mislis da sedez vedno posebej pripenjas? A ga vsakic odpnes ko das tamalga ven?

Mi mamo tistega od babycentra v enem avtu, v drugem pa maxi cosi na isofixu... Edina prednost mi je v nacinu pripenjanja, k cosi sam sprosti trakove.

Je pa fajn od babycentra da je sedez lahko na sovoznikovem sedezu s pasom pripet...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Ta mali sedez (po starem do 18kg ) je ze fiksno pripet, vecji sedezi 12-36kg pa niso. Ko se otrok odpne, gre pas samo preko "zanke" pri glavi, pa eventuelno spodaj pri stegnu preko tistega "rocaja"

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Mi smo vzeli lansko leto takega.
https://www.mimovrste.com/avtosedezi/cybex-avtosedez-pallas-fix-2016-cobblestone
Sicer je cena ampak ga bo imel do konca, saj ko malo zraste se odstrani ta spredna "blazina" in se privezuje s pasom. Kasneje se odstrani še spodnji del, tako da se celoten sedež še zniža. Ramenski del sedeža se tudi nastavlja po višini.
Pa še bolj varen je v tej prvi fazi kot tisti 5 točkovni, saj v primeru trka blazina enakomerno prevzame energijo, glava ne omahne toliko naprej in dol... Isofix je itak in je sedež čisto fiksiran.
Navadil se ga je pa čisto lepo.
Mi smo zelo zadovoljni. Ko bo naša prerastla lupinco dobi enak sedež seveda v drugačni barvi.

Kar se tiče tega isofix ja ali ne je lep primer kok je npr. lupinca fiksna ko jo pripneš s pasom ali pa ko jo daš na izofix podstavek. Ni primerjave.

Nazadnje urejeno:

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.575
4.494
113
49
Na sončni strani ALP
Moje izkušnje s fixiranjem zica. Pri ISOFIX ni nobene panike. Zapneš na ogrodje avta in je fixen. Otroka pripneš s pasi od zica. Pri fixiranju zica s pasi od avta pa se moram prej ornh naslonit na zic, da ga lahko fixno zapnem. Drugače zic pleše po avtu z otrokom vred.... Otroka pripenjam s pasi od zica.

Ko sta prerasla, sem ju dal v sedeže z ISOFIX in jih pripenjam s pasi od avta. Nobenega "plesanja" po zadnjih sedežih. Mislim, da otroka ne moreš tako fixirat s pasi od avta, če nimaš ISOFIXa.

Smo pa obiskovali trgovine kjer je bil malček v sedežih. Na koncu si je zaželel nemogočo varianto in smo se skoraj skregali, ko ga je v avtu čakal drugačen zic. Ta mali pa je lepo tiho ker ve, da bo dobil sedež od ta večjega... Malo poglej po testih in izberi kar je za tvojo denarnico najboljše v smeri cena/varnost...

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.366
159
63
37
A se je tole rotiranje obneslo? Si prakticiral? Tud naša tamala bo kmalu prerasla lupinco, tako da razmišljam o takem, ki se obrača.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Citat:
Uporabnik Neuromancer pravi:
Pejte z otrokom v Babycenter in ga posadite v par različnih sedežev, pa boste takoj videli, v katerem je najbolj zadovoljen. Velika verjetnost je, da to ne bo kak oklopljen Cybex s sprednjo poličko, ki je dobil najvišjo oceno na testih ...

confused-1.gif

Naši otroci so v sedežkih zaradi varnosti. Sicer bi jih najbolj veselilo, če bi lahko med vožnjo prosto plezali po kabini in v prtljažniku, pa jim ne dovolim. Zakaj jih ti tišiš v sedežke (če jih imaš)?

Ne razumem, zakaj bi enoletnemu otroku zaupal glede izbire varnostnega pripomočka?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Oziroma da on izbira model in barvo. Itak bi vsak dan zbral drug model in drugo bavo.odvisno na katero.risanko bi dobil asociacijo.
Tole imas in pika. Lahko si doma.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Ja nekateri so res "flegma" kar se tega tiče. Se zadnjič peljem po avtocesti in v nekaj km vožnje vidim tri, ki so imeli otroke spredaj na sovoznikovem sedežu v naročju. Kaj takim špila po glavi mi nikoli ne bo jasno.

Za tamalega smo imeli Romer King Plus brez ISOFIXa in je bil dober. Zdaj je v Cybex Solution M Fix z ISOFIX in je tud dober.
V drugem avtu je pa še Romer Evolva 123 brez ISOFIXa in je tud ok.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Ampak kako to da je še vedno tako slaba izbira sedežev z isofixem. Potrebujem še en sedež od 9-18 za drugi avto. A Romer King II ima?