Avtoradio bi spremenil v radio :D

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Za škatlo ne vem, ampak če bi potegnil 6 žic in malo improviziral bi pa že delalo!
evil.gif

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Mi smo imeli svoje čase doma nekaj takšnega. Škatla doma narejena iz centimeterske vezane plošče in oblepljena s samolepilno tapeto imitacije lesa, vanjo pa zmontiran avtoradio z enim zvočnikom. Takrat napajalnikov še ni bilo, zato je bil pa zraven "custom-made" 12V usmernik, tudi doma narejen.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Torej se en zvocnik od nekje poberi. Namig: ljudje mecejo stran CRT TVje ( www.podarimo.si itd.), v vsakem se najde nekajwattni zvocnik, ki ropota cisto dovolj naglas za poslusanje radia. Ce bi zelel, bi tudi napajalnik lahko ven pobral ...

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
ksz
Tako nekako imam jaz v garaži in kuhinji. Avtoradio+star napajalnik oz usmernik+zvočniki = špila. Kako si pa urediš ohišje je pa stvar tvoje domišljije.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Če že modruješ pa nam prosim povej zakaj naj ne bi bilo dovolj? Meni je še vsak na ta način štartal, čeprav sem resda probaval na precej starih.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Tusi pravi:
Če že modruješ pa nam prosim povej zakaj naj ne bi bilo dovolj? Meni je še vsak na ta način štartal, čeprav sem resda probaval na precej starih.

ne vem zakaj, vem samo da zelena in ground povezava ni dovolj. so pa napajalniki novejsega tipa, veliko manjsi in bolj podolgovate oblike ...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik Tusi pravi:

ne vem zakaj, vem samo da zelena in ground povezava ni dovolj. so pa napajalniki novejsega tipa, veliko manjsi in bolj podolgovate oblike ...
Še nisem imel napajalnika, kjer to ne bi delalo.

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Napajalniki generirajo ostale napetosti glede na 5V linijo, zato je priporočljivo, da se to linijo nekako obremeni (upori, žarnice, whatever). Samo glede na to, da se neke ultra natančne tehnike ne bo poganjalo, avtoradio pa tudi sfolga špice do 18V, je tukaj taka obremenitev nepomembna.

Torej, obremenit bi bilo treba samo, če bi rabil bolj stabilni izhod (ali pa če bi se napajalnik sam od sebe ugašal ipd.), ker ga pa tukaj niti ne rabiš, prvo priklopiš avtoradio (rumena žica = 12V, črna = 0V), potem pa priklopiš zeleno in črno, in zadeva špila.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Starega samo uštekaš in dela, novejšega pa moraš malo zmanipulirati, da misli da je priklopljen na PC.
WikiHow

na tem linku je dodan mocnostni upor na 5v izhod, jaz sem vezal gor ventilator ...

brez tega napajalnik ni potegnil ...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
Citat:
Uporabnik wilin pravi:
Napajalniki generirajo ostale napetosti glede na 5V linijo, zato je priporočljivo, da se to linijo nekako obremeni (upori, žarnice, whatever). Samo glede na to, da se neke ultra natančne tehnike ne bo poganjalo, avtoradio pa tudi sfolga špice do 18V, je tukaj taka obremenitev nepomembna.

Torej, obremenit bi bilo treba samo, če bi rabil bolj stabilni izhod (ali pa če bi se napajalnik sam od sebe ugašal ipd.), ker ga pa tukaj niti ne rabiš, prvo priklopiš avtoradio (rumena žica = 12V, črna = 0V), potem pa priklopiš zeleno in črno, in zadeva špila.
Obremenitev 5V linije je priporočljiva, če pričakuješ visoke obremenitve na 12V liniji. In napisano velja za starejše napajalnike. Novejši imajo tudi neodvisno regulacijo 12V linije, saj se že nekaj let večina naprav v računalniku napaja preko 12V.

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
55
1
8
jest5
Tole kar si napisal:" ..... saj se že nekaj let večina naprav v računalniku napaja preko 12V.", pa sploh ni res!
šE VEDNO je najbolj pomembna in najbolj obremenjena in najbolj regulirana 5V linija, iz nje se napaja (preko še dveh ali treh regulatorjev napetosti - cca.1,3v CPU), potem RAMi, in vsa ostala elektronika na osnovni plošči, pravilnost napajanja se tudi kontrolira preko 5V linije (signal PG -power good on board), potem vsu USB-ji.
12 V linija pa se v glavnem uporablja za napajanje perifernih enot, pa še grafične kartice!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Procesor ima napajanje preko 12V linije. Skupaj z graficno sta dalec najbolj pozresni stvari v skatli (ce odmislim kaksne varcne zadeve).

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Radirko, mislim da nimaš čisto prav!

Original IBM PC standard

The original IBM PC power supply unit (PSU) supplied two main voltage rails: +5 V and +12 V. It supplied two other voltages, −5 V and −12 V, but with limited amounts of power.
Most of the standard silicon microchips of the time operated on 5 V power. Of the 63.5 watts these PSUs could deliver, most of it was on this +5 V rail.
The +12 V supply was used primarily to operate motors. Fan motors, floppy disk drives and later, hard disk drives. As more peripherals were added, more power was delivered on the 12 V rail. However, since most of the power is consumed by chips, the 5 V rail still delivered most of the power.
The −12 V rail was used primarily to provide the negative supply voltage to the RS-232 serial ports.
An additional wire referred to as Power Good is used to prevent digital circuitry operation during the initial microseconds of power supply turn-on, where output voltages and currents are rising but not yet sufficient or stable for proper device operation. Once the output power is ready to use, the Power Good signal tells the digital circuitry that it can begin to operate.

izvor in detaljna obrazložitev: "http://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_rail"

Stair ata se pa tudi moti, ker novejši proceosrji tudi precej bolj uporabljajo 12V linijo.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
Citat:
Uporabnik stariata pravi:
jest5
Tole kar si napisal:" ..... saj se že nekaj let večina naprav v računalniku napaja preko 12V.", pa sploh ni res!
šE VEDNO je najbolj pomembna in najbolj obremenjena in najbolj regulirana 5V linija, iz nje se napaja (preko še dveh ali treh regulatorjev napetosti - cca.1,3v CPU), potem RAMi, in vsa ostala elektronika na osnovni plošči, pravilnost napajanja se tudi kontrolira preko 5V linije (signal PG -power good on board), potem vsu USB-ji.
12 V linija pa se v glavnem uporablja za napajanje perifernih enot, pa še grafične kartice!
Točno tako je, kot sem rekel. Večina porabnikov ima napajanje iz 12V(CPU, grafika, pogoni diskov, DVD pogonov,...) in poraba na 12V liniji pri povprečnem sistemu doseže 150-200W. Pri navitih in grafično sposobnih tudi preko 400W. Medtem ko je poraba na 5V liniji okoli 50W, ozeroma še to ne.
Časi prvih ATX napajalcev in matičnih, ko je bila 8A 12V linija čez glavo dovolj in ni potrebovala regulacije so že davno mimo
tongue-1.gif
(od P4 procesorjev dalje)