Avti z volanom na desni

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Kako imajo angleški avti razporejene pedale? Tako kot mi ali z levo pritiskajo na gas? Kje imajo potem poličko za nogo, kot jo imamo mi na levi?
Kaj pa menjalnik? Je zrcalen ali je razporeditev prestav enaka, kot pri nas, le da se mučijo z levo roko?
sprasujem se.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
-----------------------------Vol---------------
-----------------------------an---------------

1-3-5
2-4 ------------skolpka-bremza-gas

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
KSZ:
Uff, hvala, tole je bilo pa hitro. Malo me je zaskrbelo, da avto enostavno prezrcalijo...

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Glede na to, da še niso prišli niti do mešalne pipe pri umivalnikih... pri Angležih nikoli ne veš
wink-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Kako imajo angleški avti razporejene pedale? Tako kot mi ali z levo pritiskajo na gas? Kje imajo potem poličko za nogo, kot jo imamo mi na levi?
Kaj pa menjalnik? Je zrcalen ali je razporeditev prestav enaka, kot pri nas, le da se mučijo z levo roko?
sprasujem se.gif

Vse je popolnoma enako, razen volana. Jaz sem zadevo vozil v Melburnu in na Novi zelandiji, pa je kr moteče, ker po
par minutah vožnje več neveš kako bi šaltal, gas bi zamenjal z kuplungo ipd,... Vsaj bremza je na svojem mestu v tistem momentu
smile-1.gif

Se bi zelo težko navadil. Meni cel avto zgubi izgled in kvaliteto.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.001
10.753
113
kod Džej-Zija
Jaz pa po Malti in moram reči, da kakšnih večjih problemov ni bilo. Če le nisi totalen motorični hlod, se hitro navadiš.

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.131
68
48
123
Citat:
Uporabnik kajn pravi:
Kukr jest vem, je edina razlika, da imas zamenjane ročke za brisalce in luci

Odvisno od znamke. Mislim, da imajo Japonci zamenjano, Evropejci pa ne (ali pa je ravno obratno, se ne spomnim več). Poličko za počivat levo nogo imaš pa vsaj pri Zafiri zelo provizorično.
LP

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Citat:
Uporabnik kajn pravi:
Kukr jest vem, je edina razlika, da imas zamenjane ročke za brisalce in luci
Scenic, ki sem ga jaz vozil, ni imel zamenjanih ročk. Vse kar je bilo različno je bil samo položaj volana, vse ostalo je enako, od razporeditve podalov, menjalnika itd. Edino brisalci so zrcalno postavljeni, da ti ustrezno očistijo šipo.

Ni problem se navadit, prvi dan ti nič ni jasno, z desno roko stalno tolčeš po vratih, ko hočeš menjati prestavo, notranjega ogledala kar ni na tvoji desni, ampak se moraš navadit pogledat levo itd., drugi ali tretji dan pa si že čisto lokalc, samo enkrat sem se uspel spozabit in sem s parkirišča zavil na desni pas, kar sem hitro opazil po nasproti vozečem avtu
smile-1.gif

Meni najhujše je bilo se navaditi koliko imaš avta na levi, ko sem vozil po ozkih ulicah me je sopotnica stalno opozarjala, da skoraj tolčem ogledala parkiranih avtov
smile-1.gif

splash

Fizikalc
1. sep 2007
439
49
28
43
In zakaj je sploh fora, da nimajo vsi na levi volana, kot je normalno.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik splash pravi:
In zakaj je sploh fora, da nimajo vsi na levi volana, kot je normalno.

še zmeraj priblizno cetrtina sveta vozi po levi strani, vecinoma angleske kolonije. izjema je egipt, ki ga je napoleon osvojil preden je je postal britanska neodvisna kolonija. in japonske, ki je prevzela angleske navade z industrializacijo, razlog pa je preprost, vcasih so potovali po levi strani saj je velika vecina ljudi desnicarjev in so se tako lazje branili z meci, helebardami, kopjem ipd...iz podobnega razloga ima angleski parlament tako ozke sedeze, da ni bilo mogoce izvleci meca iz noznice, mimogrede.

precej logicno. tudi turnirji in dvoboji so potekali tako. spremembe so se zacele dogajati sele kasneje z vec vpregami, ko je coach sedel na zadnjem levem konju...

drzave, kjer vozijo po levi
1. Anguilla
2. Antigua and Barbuda
3. Australia
4. Bahamas
5. Bangladesh
6. Barbados
7. Bermuda
8. Bhutan
9. Botswana
10. Brunei
11. Cayman Islands
12. Christmas Island (Australia)
13. Cook Islands
14. Cyprus
15. Dominica
16. East Timor
17. Falkland Islands
18. Fiji
19. Grenada
20. Guernsey (Channel Islands)
21. Guyana
22. Hong Kong
23. India
24. Indonesia
25. Ireland
26. Isle of Man
27. Jamaica
28. Japan
29. Jersey (Channel Islands)
30. Kenya
31. Kiribati
32. Cocos (Keeling) Islands (Australia)
33. Lesotho
34. Macau
35. Malawi
36. Malaysia
37. Maldives
38. Malta
39. Mauritius
40. Montserrat
41. Mozambique
42. Namibia
43. Nauru
44. Nepal
45. New Zealand
46. Niue
47. Norfolk Island (Australia)
48. Pakistan
49. Papua New Guinea
50. Pitcairn Islands (Britain)
51. Saint Helena
52. Saint Kitts and Nevis
53. Saint Lucia
54. Saint Vincent and the Grenadines
55. Seychelles
56. Singapore
57. Solomon Islands
58. South Africa
59. Sri Lanka
60. Suriname
61. Swaziland
62. Tanzania
63. Thailand
64. Tokelau (New Zealand)
65. Tonga
66. Trinidad and Tobago
67. Turks and Caicos Islands
68. Tuvalu
69. Uganda
70. United Kingdom (England, Wales, Scotland and Northern Ireland)
71. Virgin Islands (British)
72. Virgin Islands (US)
73. Zambia
74. Zimbabwe

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Ni problem se navadit, prvi dan ti nič ni jasno, z desno roko stalno tolčeš po vratih, ko hočeš menjati prestavo,

tole sm si pa tok v živo predstavljala, ko sem prebrala, da sem se mogla smejat
hysterical-1.gif

drgač pa moje mnenje, glede na to da sem že "pomagala" vozit in sem šaltala z levo (ostale stvari je delal voznik), mislim, da nebi mela problemov vseh stvari speljat, tko k se zagre
grin1.gif