Avstrija - novi davek za online nakupe

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.197
1.107
113
Gremo ugibat, kdaj bo pljusknilo preko meje?
Avstrija obdavčila spletne pakete: Vsako spletno naročilo po novem do 2,40 evra dražje

Majica, čevlji, knjiga ali kakšna druga malenkost, naročena prek spleta, je za številne kupce v Avstriji od oktobra dražja. S 1. oktobrom je namreč začela veljati nova paketna dajatev, ki znaša dva evra na paket oziroma naročilo. Plačujejo jo veliki spletni trgovci in platforme, a številni strošek že prenašajo na kupce. Med njimi je tudi Amazon. Pri izdelkih, za katere velja običajna 20-odstotna stopnja davka na dodano vrednost, tako dodatni strošek za kupca znaša 2,40 evra.

Nova dajatev ne velja za vse spletne trgovine. Zavezanci so veliki spletni trgovci in spletne platforme, katerih promet od prodaje na daljavo v Avstriji je v predhodnem poslovnem letu presegel 100 milijonov evrov. Po podatkih avstrijskega Handelsverbanda je trenutno zajetih okoli 15 oziroma 16 velikih trgovcev in spletnih platform. Med njimi so Amazon, Temu, Zalando, Otto, Shein, AliExpress, eBay, MediaMarkt, Apple, Ikea, XXXLutz, BestSecret in Shop Apotheke.
Zakon trgovcem omogoča, da dajatev obračunajo za vsak paket ali za celotno naročilo. To je za kupca pomembna razlika. Amazon in Otto sta se denimo odločila za obračun na naročilo. Če kupec na Amazonu hkrati naroči pet izdelkov in mu jih trgovec dostavi v treh različnih paketih, bo 2,40 evra plačal le enkrat. Amazon je svoje avstrijske kupce ob začetku veljavnosti nove ureditve tudi obvestil, da bo nova paketna dajatev, imenovana Paketsteuer Österreich, na blagajni prikazana kot posebna postavka še pred zaključkom nakupa.

• Wow
Reactions: MrDaco

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.845
641
113
V zadnje pol leta sem naročil v Borovlje poštno ležeče z nemškega amazona vsaj 5 izdelkov, ki jih v SLO ne pošiljajo. Z veseljem plačam 2.40 zraven, samo da dobim robo.

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.845
641
113
Kako pa to izgleda? Za naslov napišeš pošto in te potem paket čaka tam?
ja plačaš nekaj malega letno, naslov imaš pač svoje ime, Freibacherstrasse 11,, POSTLAGERND, FERLACH 9170
Fora je, da pošte ni več, temveč je v lokalni zadrugi v Borovljah Lagerhaus / Landwirtschaftliche Genossenschaft agricultural and hardware cooperative

Kot da bi pri nas v lokalni zadrugi imeli še posebej poštni pult.

So pač izdelki, ki jih v Slovenijo ne moreš naročiti iz amazona, dejstvo. Tudi amazonov izdelek je lahko, recimo Echo spot ne gre.

• Všeč mi je
Reactions: erikson

darwin

Majstr
17. avg 2007
866
638
93
Plačaš?
Jaz sem tja naročal preko nekaterih at spletnih trgovin, ki to kmetijsko zadrugo obravnavajo kot paketomat in ni nobenega dodatnega stroška?

Ali plačaš letni pavšal ali ob vsakem prevzemu posebej?

Sicer sem pa že dosti Slovencev srečal na poti na zadrugo v Borovlje in nazaj.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj