Arhaični disk

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
upam, da ti bo.
sicer pa bi po vsej verjetnosti pasal tudi kak malce večji ali manjši disk tega tipa ( MFM ) - razen če je kje v biosu te mašine specialno zapisano koliko glav, sektorjev ipd mora biti , da se potem disk inicializira ( formatira ) - se pa je to včasih dalo malce počarat pa je tudi delovalo

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
pravzaprav... disk bo treba sformatirat in program prenest iz tračne enote, če se bo pognala... 75€ je še sprejemljivo za poskus rešitve. Če bo treba zamenjat cel sistem smo na cca 50k€, kar je pa no-go in smo brez spektrometra. Mogoče bom moral koga najet, da poskusi tole rešit (idelano bi bilo sklonirat disk).

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
diska ne moreš klonirat , če je crknil.
Zelo dvomim, da ima še kdo kaj tega železja , to je že cca 30 let staro. sam sem se tega losal pred 7 leti, ker sem smatral, da tega res več noben ne uporablja. Zunaj pa se najdejo podjetja, ki znajo recovery iz teh diskov narediti

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
upam, da ti bo.
sicer pa bi po vsej verjetnosti pasal tudi kak malce večji ali manjši disk tega tipa ( MFM ) - razen če je kje v biosu te mašine specialno zapisano koliko glav, sektorjev ipd mora biti , da se potem disk inicializira ( formatira ) - se pa je to včasih dalo malce počarat pa je tudi delovalo

V BIOS-u je to zagotovo zapisano : MFM oz RLL diski so bili po številkah, če se ne motim, torej je tam vpisana številka od 1 do 47 ali kolk so že bile .. torej če nima dostopa do BIOSA ni variante da zbuta z drugačnim diskom.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
seveda. so pa bili biosi, kjer si mu napisal koliko imaš cilindorv, glav sektorjev.

je pa vprašanje ali sploh ima dostop do biosa in kak OS fura vse skupaj. lahko je samo firmware v ROMu

lahko, da bo tudi moral elektroniko iz starega diska prešraufati na zamenjavom, zaradi posebnega firmvera. ene mašine imajo tudi take finte

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
KSZ
prišel disk iz ebaya, zgleda nov in nerabljen :D
vse skupaj sem dal kolegu, ki se maltretira s prazgodovinsko elektroniko, kot kaže je v starem disku šel ležaj (!) in ga bo lahko premontiral od novega, potem ga pa poskusimo pognat. To bi bilo idealno, saj mi potem ne bo potrebno nalagat sistema iz neke plesnive tračne enote, s katero je 100% kaj narobe.

Ko bo kaki update, se še javim!