Anodized aluminium

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
A je še kdo opazil, da ko s prstom rahlo potegneš po aluminiju (prenosnik, telefon), je občutek kot da prst vibrira? Zakaj pride do tega?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Samo kako to obrazloži občutek vibracij?

(tudi mene zanima, od kje tak občutek...)

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Pa ni vedno isti občutek. Se mi zdi, da ob polnjenju macbook veliko bolj vibrira, kot če je samo na napajanju. Čeprav je meni bolj občutek tresenja (napetost), kot pa vibriranje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Enako na iPod Nano-tu... tudi med polnjenjem.

Sem se že večkrat spraševal in napol zaključil, da je pač neka napetost na površini naprave, ki se odvaja v kožo.
confused-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.492
457
83
Tudi prvi aluminijasti ajfon med polnjenjem ščegeta, če se ga dotakneš.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.203
4.178
113
KSZ.

Statična elektrika fantje, pač na površini se nabira naboj. Sicer ne vidim finte v aluminiju, tudi nokia E71 (rostfraj) ima isti učinek (oz. večina električnih naprav s kovinskim ohišjem, recimo PC, štedilnik itd.).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zakaj pa med polnjenjem bolj?

(sicer pa se mi zdi tvoja ideja bolj verjetno kot trenje)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.203
4.178
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zakaj pa med polnjenjem bolj?

(sicer pa se mi zdi tvoja ideja bolj verjetno kot trenje)

Pač elektroni ki prihajajo v baterijo malce zalutajo in pridejo potem na površje!
grin1.gif

Če je kriv el. naboj potem se da enostavno preverit, napravo ozemljiš (recimo daš na radiator ko se polni) in stvar bi morala manj tresti.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Eloksirana površina aluminija ni električno prevodna - tko da teorije o statiki in podoben bš odpadejo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.770
113
Za statiko ne rabiš nobene prevodnosti. Saj se menda spomneš fore z drgnjenjem balona in njegovem "limanju" na strop.
Sicer pa to tresenje nima veze s statiko. Glede na to, da vibrira s 50hz, se dobro ve, od kje prihja. Nobena izolacija pač ni čisti izolator, pa tudi galvanska ločitev od omrežja je ponavadi v poceni napajalcih za en drek.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Ok, opazil sem, da “trese“, če priklopim laptop na elektriko direkt (mali nastavek brez ozemljitve). Če zamenjam nastavek s podaljškom (okrogel vtikač z ozemljitvijo), še malo čutim, ampak je razlika dokaj očitna.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.770
113
Se pravi, da imaš slabo galvansko ločitev. Pa po možnosti še nula v vaši bajti ni glih 0V proti zemlji.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.203
4.178
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Za statiko ne rabiš nobene prevodnosti. Saj se menda spomneš fore z drgnjenjem balona in njegovem "limanju" na strop.
Sicer pa to tresenje nima veze s statiko. Glede na to, da vibrira s 50hz, se dobro ve, od kje prihja. Nobena izolacija pač ni čisti izolator, pa tudi galvanska ločitev od omrežja je ponavadi v poceni napajalcih za en drek.

In kje si izmeril da vibrira s 50Hz?
grin1.gif

Pa nekam slab transformator in AC/DC pretvornik je to da spusti 50Hz izmenične preko, se ti ne zdi!

Ja za staičen naboj ni potrebe po el. prevodnosti, zato sem tudi napisal da se naboj nabira na površini. Vseeno se navadna plastika ne more sama tako nabit, nek aluminij/jeklo ki je čez "lakirano" je pa idealen kondenzator (hint: kako zgleda kondenzator ko ga razstaviš).

Anyway do nobene od tu omenjenih naprav (laptop, ipod, telefon) ne pride ozemljitev (nisem še videl) torej je vseeno kako je izvedena napeljava (in ravno tu je fora, brez ozemljitve se statičen naboj shranjuje na "kondenzatorju").

jest5

Guru
18. avg 2007
26.162
-8.770
113
Stikalni transformator spusti marsikaj skozi
grims-1.gif
To ni obični, stari traflc.

Ozemljivev si ti. Če nisi dobro ozemljen, si pa kondenzator. V vsakem primeru se nekaj naboja pretaka med tabo in napravo. Od tukaj tresenje.

Sicer pa statični naboj te ne bo tresel. To te samo enkrat rukne, da se nabiješ in gotovo. Trese te samo in le zaradi izmenične komponente.