Alternativa trenutnemu ogrevalnemu sistemu?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Montažna hiša, 2 etaži, odprta klet, greje se 190 kvadratov, talno gretje povsod, svoj vod v glavno kopalnico, kjer se greje le zjutraj in zvečer z višjo temp.
Primarno ogrevanje je na olje, voda se greje preko sončnih kolektorjev, če zmanjka se dogreje z oljem. Čez poletje par mesecev je glavna peč ugasnjena, razen izjemoma, ko par dni ni niti malo sonca, čez zimo so sončni bolj za okras.

Za 1 leto porabimo okvirno 1500l olja. Če je mila zima mogoče okoli 1200 do 1300, drugače pa ob normalnih pogojih 1500, več praktično nikoli. Kljub temu bi si rad stroške znižal, saj gre olje le še konkretno gor.

Kaj bi priporočali, pa da prenova kurilnice ne sega v neslutene višave? Ker mi ni dat 10.000+ EUR za prenovo opreme, če bom potem na letnemu nivoju prišparal 200 EUR, pa še pucal nekaj vsak teden.

Razmišljal sem tudi o uvedbi klime za prehodna obdobja, ker napeljavo že imam, ampak to bi bilo aktualno za spodnji štuk, zgornji pa rabim imet toplih par prostorov in notri klim seveda ne bo, na hodniku pa nič ne koristi.

Peleti, razne črpalke, paneli (za vmesna obdobja),...?
confused-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
koliko izolacije v stenah, stropih, tleh?

Ojle je počasi za odmislit. Ker imaš talno in želiš udobje (nedelo okoli kurjenja) bi bila zate najbojlša rešitev TČ - najcenejša zrak/voda nizkotemperaturana. Kolektorje seveda obdržiš. Oboje skupaj je dobra kombinacija (O kolektorjih še malo napiši...vrsta, kvadratura (število), naklon, velikost zalogovnika)...ob primernem zalogovniku in kvadraturi kolektorjev (ki so pametno pozicionirani) se da požet marsikatero kWh toplote in ob sončem vremenu še kakor pidejo prav).

Investicija v TČ? Na uč z vključeno subvencijo cca. 7 jurjev. Poraba...stroškovno garantirano pol manjša.

aja..lokacija objekta je?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Samo tako, tvoja poraba je way to big. Tolikšno porabo ima hiša iz opeke samo z ometom brez izolacije.

Montažna hiša take dimenzije bi morala s takim načinom gretja imeti pod 1000l olja na sezono.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Stene so 30 do 35 cm izolacije (od tega 16cm stiropor, ostalo volna). Imam pa okna zelo velikih površin, sicer so troslojna pa kljub temu.
Okoli 20cm je še izolacije v strehi, podobno v tleh. Klet je neogrevana. Temp. notranjosti imam okoli 22 stopinj.
Lokacija je pa gorenjska.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Meni se sicer ne zdi velika poraba za 190 kvadratov
confused-1.gif

Imamo 22 stopinj konstantno 24 ur na dan, peč imam tako nastavljeno, da greje 24 ur, ker se po moje ne splača, da se zvečer recimo izklopi in potem ponoči enkrat vklaplja, glede na to, da je nizkotemperaturno ogrevanje in nima efekta nobenega. Za par ur ugašat se ne bo poznalo ne vem kaj.

Hiša ima velika okna, ki so sicer troslojna, a gre sigurno čez njih več ven, kot čez steno. Sistem tudi nima nekih notranjih senzorjev, pač pa zunanjega samo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Pa to bi ti mogel pasivno vzdrževat ne pa da gre 1000l olja!
cheer.gif

Okna ne bi smela biti problem če so obrnjena na jug, streha je malenkost kritična v primerjavi z ostalim. Ampak ajde, 1500l olja?!

Pri taki izolaciji (če bi delovala) je dejansko olje kratkoročno in srednjeročno (pa verjetno tudi dolgoročno) najcenejši energent, opcisko še klasična el. peč. Ampak ker so očitno izgubi tako velike boš pač moral it na eno od dražjih investicij da se boš potem ceneje grel.

Za talno ogrevanje je sicer idalna (nizkotemperaturna) toplotna črpalka.

I

Izbrisan uporabnik #488

To pa res ni ne vem kakšna poraba.
Eni pač imajo radi normalno toplo. Ded po moje še špara da skuri samo 1500l.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Stene so 30 do 35 cm izolacije (od tega 16cm stiropor, ostalo volna). Imam pa okna zelo velikih površin, sicer so troslojna pa kljub temu.
Okoli 20cm je še izolacije v strehi, podobno v tleh. Klet je neogrevana. Temp. notranjosti imam okoli 22 stopinj.
Lokacija je pa gorenjska.

Se hecaš!? In s porabo 1.500 litrov kurilca?

Ma takoj po novem letu (da dobiš od Eko sklada kaj nazaj) poklič enega monterja za TČ pa naj ti pove kako in kaj, pa čim prej zamenjaj. Pri taki izolaciji letno ne bi smel preseči 400 EUČ za ogrevanje s TČ.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
To pa res ni ne vem kakšna poraba.
Eni pač imajo radi normalno toplo. Ded po moje še špara da skuri samo 1500l.

Sej pravi da ima 22C, kar ni problem. Pri taki izolaciji tudi ni problem 24/7 gretje (kar je za talno itak "nujno") ampak 1500l je veliko. 1500l porabi navadna hiša iz ceglov enake velikosti brez izolacije če malce paziš kako greješ (jasno gretje na 22C na 24/7 pri taki hiši ni ravno racionalno).

Dobro ker pravi da živi na gorenskem to lahko štejemo tudi kakšno hišo na 1000m+ višine kjer ogrevaš od avgusta do maja, pozimi imaš pa konstantno temperature pod -10C. Takrat bi bila poraba realna.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Imam zunanje alu žaluzije.
Hiše je na nižini, kuri se povprečno od sredine oktobra do maja, seveda odvisno od vremena.

Kako ugotoviti potem, kje mi žre olje? Narediti termo test hiše, ker peč je kar dobra in ni problem v njej? Ali je mogoče problem ker nimam notranjih termostatov, čeprav je temp. čisto ok, mi ne niha in sem mnenja, da jih ne rabim. Potrebo po ogrevanju urejam preko ventilov za pretok v omaricah.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Pa povej se kaksen sistem imas za kurjenje. Kaksno pec, imas zalogovnik, servis peci, meritve?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Peč je Viessmann Vitorond 100, zalogovnik 450l. Servis opravljen pred letošnjo zimo...odlične meritve.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
No, to pa ne vem, zagotovo se nekaj zgubi tudi skozi sevanje, kolk so pa troslojna super duper, ne vem.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Hiša s 170m2 in 8cm siporexa kot izolacije, nova okna: 3200l olja na leto povprečno v zadnjih desetih letih. Ena glavnih težav: 40 let stara peč s 60 let staro tehnologijo.

Investicijo v plinsko peč bomo dobili nazaj v štirih letih.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Glavna težava je najbrž to, da siporex ni ravno neka izolacija... toplotna prevodnost siporexa je 0.14, stiropora 0.04 W/mK. Torej si na ekvivalentu cca 2.3 cm demit fasade

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Hiše je na nižini, kuri se povprečno od sredine oktobra do maja, seveda odvisno od vremena.

Kako ugotoviti potem, kje mi žre olje? Narediti termo test hiše, ker peč je kar dobra in ni problem v njej? Ali je mogoče problem ker nimam notranjih termostatov, čeprav je temp. čisto ok, mi ne niha in sem mnenja, da jih ne rabim. Potrebo po ogrevanju urejam preko ventilov za pretok v omaricah.

Kot že prej napisano, to ni neka poraba olja za 190 m2 ogrevane površine!!??
Še drv ne bi porabili za manj kot 600€. Moje mnenje je, (tudi jaz živim na Gorenjskem), da si sploh ne moreš želeti manjše porabe in da bo vsaka investicija za zmanjšanje porabe, vržen denar skozi okno! Morda dodaj zalogovnik in to je to !

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik krengorenc pravi:
Citat:
Uporabnik sumica pravi:

Kot že prej napisano, to ni neka poraba olja za 190 m2 ogrevane površine!!??
Še drv ne bi porabili za manj kot 600€. Moje mnenje je, (tudi jaz živim na Gorenjskem), da si sploh ne moreš želeti manjše porabe in da bo vsaka investicija za zmanjšanje porabe, vržen denar skozi okno! Morda dodaj zalogovnik in to je to !

ne vem no, sam men se zdi zadeva kr realna... dobro s toplorno črpalko bi zadevo verjetno razpolovil, ampak za trenutno stanje je to to. Sej kolk se pa plačuje ogrevanje po blokih? potegnite skupaj in boste na polovici te cene za tistih 70m2.