Ali obstaja programček..

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

tortej v prenosniku imam prenutno 1GB rama (2x512MB). Razmišljam, če bi kupil nov RAM (2x1GB), ampak me obenem zanima, če se mi ga sploh splača, če se bo računalnik kaj pohitril...? Obstaja torej kakšen rpogramček, ki ti pove, da bi recimo z močnejšim RAMom računalnik deloval hitreje.. ker mi je malo neumno dati 50€ za RAM, spremenilo se ne bo pa nič..

Hvala

Lp

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Za program ne vem, bi pa blo fajn, če bi še napisal ostalo specifikacijolaptopa in seveda, kateri OS in katere zahtevne, požrešne programe uporablaš.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
HP nx8220
IntelPentiumM 2.00GHz
1GB RAM
grafična: ATI mobility Radeon x600

Hja, uporablja se predvsem za internet, muzika, filmčki.. s tem, da mi HD 720p predvaja s težavo - oziroma samo v XBMC playerju recimo da gre...

naživce mi gre, ker traja in traja, da mi karkoli naredi.. 700MB mi recimo 5min odzipuje.. pa nevem, ima kle kej RAM veze, al je pač comp tolk švoh in je to to... fora je v tem,d a bi jaz pohitril vse skupaj, da namesto da nekaj čakam 10sekund da se zgodi, če se bo pol zgodilo to v petih sekundah... in zato bi jaz kakšen programček - če seveda obstaja - ki ti nekako pove, da se splača dokupit RAM, nekaj v tej smeri pač...

Vem,d a je comp že svoje preživel, ampak mi je pa neumno dati zdej evrčke, da bi dobil podobno zmogljiv računalnik (v bistvu ga momentalno niti ne rabim) --> namreč - vsaj jaz imam tako predstavo, da je ta moj računalnik bil par let nazaj top shit, se pravi ga recimo lahko primerjam z recimo z današnjim HP EliteBook, ki pa stane preko 1000€...

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
HP nx8220
IntelPentiumM 2.00GHz
1GB RAM
grafična: ATI mobility Radeon x600

Hja, uporablja se predvsem za internet, muzika, filmčki.. s tem, da mi HD 720p predvaja s težavo - oziroma samo v XBMC playerju recimo da gre...

naživce mi gre, ker traja in traja, da mi karkoli naredi.. 700MB mi recimo 5min odzipuje.. pa nevem, ima kle kej RAM veze, al je pač comp tolk švoh in je to to... fora je v tem,d a bi jaz pohitril vse skupaj, da namesto da nekaj čakam 10sekund da se zgodi, če se bo pol zgodilo to v petih sekundah... in zato bi jaz kakšen programček - če seveda obstaja - ki ti nekako pove, da se splača dokupit RAM, nekaj v tej smeri pač...

Vem,d a je comp že svoje preživel, ampak mi je pa neumno dati zdej evrčke, da bi dobil podobno zmogljiv računalnik (v bistvu ga momentalno niti ne rabim) --> namreč - vsaj jaz imam tako predstavo, da je ta moj računalnik bil par let nazaj top shit, se pravi ga recimo lahko primerjam z recimo z današnjim HP EliteBook, ki pa stane preko 1000€...

Sigurno bo PC delal hitreje , če dokupiš ram, vendar imaš še vedno počasn procesor poleg.Če res misliš uporabljat ta pc še dobro leto ali več, pol dokupi ram, drugače ga jaz nebi in bi menjal pc.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ja vem ja, procesor ni boh vej kaj... ampak sej pravim, za tisto kar jaz rabim, je še v redu comp...valda bi pa imel boljšega, če bi glih z neba padel, hehe

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če imaš XP po moje ne boš nič pridobil. Sicer pa lahko pogledaš pod porabo ram-a koliko ti ga porablja s par odprtimi programi (ki jih ponavadi uporabljaš). Če je čez giga ga seveda dokupi, če je manj je brezveze.

Je pa to žal tako, da kar je bilo par let nazaj vredno 1000 je zdaj vredno ''en drek''. Ker lahko zdaj kupiš en poceni laptop za 400€, pa bo prehiteval tvojega po desni.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Če bi rad predvajal HD filme je najhitrejša in praktično edina opcija za tvoj laptop coreavc kodek + media player classic. XBMC uporablja vgrajen ffmpeg kodek, ki je zelo počasen.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Preprosto-odpreš Task Manager in spremljaš porabo rama.
Če je kdaj poraba rama večja od količine rama v kišti, ti bo dodatni ram koristil. V nasprotnem primeru ne bo razlike.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Windows XP?

Ko je počasen, poglej v Task Manager (najbolje da skoz laufa, da imaš potem graf za nazaj) na tretjem zavihku ("Performance"), koliko je RAM-a porabljenega (spodnji stolpec oziroma graf).

Pri ZIP-u _načeloma_ ne igra RAM preveč vloge, ampak disk. (vseeno poglej v Task Manager, koliko je poraba).
Lahko probaš tudi kaki drugi ZIP program, recimo 7-zip.

Je pa res, da je PC star. Predvsem novi programi so razvajeni in laufajo bolj komot.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ja, zaenrkat imam XP - če bi šel na Win7, bi verjetno moral imeti najmanj 2GB ne? Samo bi bil spet procesor šibka točka..

Sem zdej malo spremljal TaskMananger - sem imel kar veliko stvari odprtih - recimo max stvari, kukr jih imam ponavadi - in je RAM prišel do ene 850MB - kar pomeni, da mi verjetno dodatni RAM ne bi kaj veliko pomagal.. ali je potem tako, da če ga je več, se ga lahko tudi več kuri?

Sem pa dal zipat datoteko veliko 350Mb in se pri RAMu praktično ni nič spremenilo - se je pa procesor zabil do 100%... torej je procesor tisti, ki je šibka točka.

Overall, verjetno se mi dodatni RAM ne bi poznal kaj prida?

Fora je v tem, da je to trenutno službeni prenosnik, imam pa možnost ga odkupit za cirka 100€ - torej, dam 100€, pa imam prenosnika, ali pa če kupim katerikoli drug prenosnik, pod 500€ ne pridem, pa še ne bom kupil takega, ki bi ga dejansko si želel. Ker pa momentalno prenosnik ni življenskega pomena, bom verjetno vzel ta jajca, kakšen let bo še zdržal verjetno... če ne drugega, bom Win/ gor testiral, ko bom dokupil RAM.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Vsekakor se ti bo poznala razlika če boš imel 2 GB ali kot sedaj ko imaš 1 GB. Tudi strošek nabave 1GB je zanemarljiv. Mašinca pa za nezahtevnega uporabnika popolnoma zadovoljuje.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Vsekakor se ti bo poznala razlika če boš imel 2 GB ali kot sedaj ko imaš 1 GB. Tudi strošek nabave 1GB je zanemarljiv. Mašinca pa za nezahtevnega uporabnika popolnoma zadovoljuje.

Če sedaj ne porabi več kot 1GB rama, mu 2GB ne bo prav nič koristilo(lažja denarnica se pa tudi ne šteje kot korist)

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ja, jaz ne vidim, kje se mi bo poznalo - če mi kuri max 800-900MB? Ali je potem tako, da več ko imaš RAMa, več ti ga pokuri in s tem manj obremenjuješ procesor?

Ker na stacionarni mašini imam 3x 2 GB RAMa - ok, v WinXP mi ga itak prikaže samo 3GB - ampak če odprem program za video obdelavo, Mozilla in še in še, mi preko 1.5GB ne pride... se pravi, da bi teoretično imel lahko samo 2GB RAMa, če bi ga prodajali v triple channel?
smile-1.gif

Vsaj jaz tako razumem to...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nič ti glede CPU obremenitve ti dodaten RAM ne bo pomagal.

Žal star PC. Scier tak CPU naj ne bi bil tak slab.
Pa verjetno je disk tudi predpotopen.

Zdaj če ti je to OK, ga odkupi.

Lahko probaš test dodatnih RAM-ov, če se lahko s kom zmeniš, da ti posodi. Da vidiš če je razlika.

Nazadnje urejeno:

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ja, disk je 80GB ATA.... sem bil že vesel,d a ga bom zamenjal za ene 250GB SATA, pa pol ugotovim,d a imam ATA not, ahhhh... - tuki tudi ne morem nič ne?

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
huh, pa sploh ni tako drag
smile-1.gif
Pa sigurno je hitrejši kot obstoječi disk ne..?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Skoraj 110%.

Lahko pa malo teste pogledaš. Da ne boš dva dni po nakupu videl, da je en boljši za isto ceno.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Disk bo zagotovo hitrejši - na tom's hardware so naredili primerjavo med ''enakim'' modelom 80 GB in 250 GB (ista firma, isti vrtljaji, isti cache) in je bila razlika v hitrosti precejšnja.

Vedno je tako, da najprej bremza disk, potem šele ostalo. Zato pa je pomembno, da na starejših kištah redno čistiš navlako, čistiš register (recimo s ccleaner), defragmentiraš disk... In tudi redno formatiraš ter na novo nalagaš sistem (pogostost je odvisna od tega kaj uporabnik počne).