Ali je potrebno zaračunat nagrado?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Podaril sem neko nagrado; svojo storitev v vrednosti par deset EUR.
A moram za to nagrado izdati račun in recimo 100% popust ali kako je potrebno zadeve zakonsko urediti?

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Če človeka poznaš pojdi in naredi pa je to to... Drugače pa verjetno plačuješ računovodjo, da ti pove kakšen papir moraš izdati ali?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Podaril sem neko nagrado; svojo storitev v vrednosti par deset EUR.
A moram za to nagrado izdati račun in recimo 100% popust ali kako je potrebno zadeve zakonsko urediti?

Uradno: nagrada je nagrada. Je pa treba (iz glave, ker se s tem na firmi ne ukvarjam) pobrat podatke od človeka in vodit nek seznam, ki gre potem na davčno. Pa če je manj od XX eur ni treba plačevat akontavije dohodnine, drugače se jo plača ...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Mislim pa, da gre nagrajencu vsaka nagrada v dohodnino ali pa je neka nizka meja . Vem, da je kolega p.zdil, ko je dobil nagrado (primerek SW, ki ga ni zanimal in ni niti odprl CD-ja), potem pa je videl, koliko ga to stane na obračunu dohodnine naslednje leto.
Če se daje nagrada in poberejo podatki za FURS, naj bo nekaj, kar je uporabno tistemu, ki je to dobil. V nasprotnem bo nagrada negativna reklama in dobimo sovražnika, ne pa "prijatelja".
V starih Financah piše:
Citat:
Dobitki v nagradnih igrah se, skladno s 3. točko 3. odstavka 105. člena Zakona o dohodnini - ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/2006), štejejo za druge dohodke in zato zapadejo pod dohodnino.

Davčna osnova za druge dohodke je, skladno s 108. členom ZDoh-2, doseženi dohodek. Vendar pa se v davčno osnovo ne všteva dobitka v nagradnih igrah, ki niso igre na srečo, kjer je potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje, če vrednost dobitka ne presega 42 eurov.
Vprašanje, če je to do danes kaj spremenjeno...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pri nas na firmi so vedno skrbel, da ni bila nagrada čez 40 al 45€, ker drugač bi nekdo še nekaj moral plačat...
če hočeš po regelcih, bi mogoče lahko spisal tudi račun za 1€. Neka fora, kot gostilničarji niso smel delit zastonj malce za brezdomce...
Najlažje pa, da upoštevaš @gustav
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Mislim pa, da gre nagrajencu vsaka nagrada v dohodnino ali pa je neka nizka meja . Vem, da je kolega p.zdil, ko je dobil nagrado (primerek SW, ki ga ni zanimal in ni niti odprl CD-ja), potem pa je videl, koliko ga to stane na obračunu dohodnine naslednje leto.
Če se daje nagrada in poberejo podatki za FURS, naj bo nekaj, kar je uporabno tistemu, ki je to dobil. V nasprotnem bo nagrada negativna reklama in dobimo sovražnika, ne pa "prijatelja".
V starih Financah piše:
Citat:
Dobitki v nagradnih igrah se, skladno s 3. točko 3. odstavka 105. člena Zakona o dohodnini - ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/2006), štejejo za druge dohodke in zato zapadejo pod dohodnino.

Davčna osnova za druge dohodke je, skladno s 108. členom ZDoh-2, doseženi dohodek. Vendar pa se v davčno osnovo ne všteva dobitka v nagradnih igrah, ki niso igre na srečo, kjer je potrebno določeno znanje, spretnost ali naključje, če vrednost dobitka ne presega 42 eurov.
Vprašanje, če je to do danes kaj spremenjeno...

Meja je mislm 42€, ampak kumulativno v celem letu. Zato je pa terba beležit in poročat tudi za manjše nagrade, ki so same po sebi pod mejo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Po mojih trenutnih podatkih je takole:
42 EUR enkratna nagrada ali 84 EUR v enem letu isti osebi od istega darovalca.
Glede na to, da te zadeve potegnejo za seboj vodenje seznama in verjetno še xy birokratskih budalaštin in da se gre za par 10 EUR (pod mejo 42 EUR), bom jaz obdarovancu izstavil račun brez popusta (seveda brez zahteve za plačilo
grin1.gif
) in pozabil zadevo. Raje to, kot da se jajcam z nekimi seznami, itd...

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Na kontu 120 – Kratkoročne terjatve do kupcev v državi bo izkazana terjatev. Malo poglej SRS v zvezi s tem ali vprašaj računovodjo.
nahrung002.gif

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
predvidevam da je blo za srecelov na lokalni gasilski veselici? jaz ze leta nic ne kompliciram in nikamor ne zavedem. gre se pa za 2 x 50 eur letno.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Sem raje kar račun napisal in dal adacta.
Bolje to, kot da me potem enkrat kdo je... v glavo zaradi tega in mi še kakšno ''lepo'' kazen zaračuna. Po možnosti v višini letnega prometa.