akvarij par vprašanj

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.693
113
Bilo je nekje okoli 10 let nazaj, ko se je zaslišal nek do takrat neznan pok v dnevni sobi....
nekaj minut za tem je bila dnevna soba poplavljena z 250l akvarijske vode ....
po dveh letih je steklo akvarija popustilo in počilo.
od takrat vsi deli akvarija razen steklo ležijo na podstrešju, sedaj so pa pri punci doma izrazili željo po akvariju. in ker pri nas doma mati niti slišati noče o akvariju sem seveda čist navdušen da bom mel spet akvarij
smile-1.gif

no zdaj pa k vprašanju. ali prodajajo trgovine tut samo stekla? mam pokrov in podstavek 100x40. in zanima me še nekaj (glede na to da je vzrok loma stekla na prejšnjem akvariju neznan) ali je možno, da je krivec plastičn podstavek pač tak ki se kupi v trgovini. plastičn potem so pa čepi nekje 10cm premera vsake tolko malo dvignjeni. kot neka legokocka ogromna zgleda. je možno, da je zaradi tega podstavka prihajalo do kakšnih napetosti?

v bisvtu nei rad še enkrat da akvari piči. čeprav naj se to nebi zgodilo. ampak jebat ga 1x se je že.

izida

Pripravnik
30. avg 2007
30
0
6
Klasične trgovine ala Tukano verjetno ne prodajajo stekla, lahko pa se oglasiš pri enem izmed steklarjev in ti bo naredil steklo po meri. Npr. Amazona vem da dela kvalitetne akvarije po meri.
Predvidevam, da je počila daljša stranica in ne dno ali krajša stranica? Možni vzrok loma stekla: neravna podlaga (povzroči neenakomerno porazdelitev pritiska na steklo), pretanko steklo (vedno raje daj kak mm debelejše steklo), poškodovano ali nekvalitetno steklo (risi), morda je tudi silikon bil kaj kriv, morda se je kak kamen zrušil in zadel ob steklo? ... Možnosti je ogromno.
Glede na opis "lego kocke" bi raje svetovala, da je akvarij položen na ravno podlago, da je pritisk po celotni površini enak. Morda ta podlaga ni bila vzrok, ampak jaz osebno tega ne bi dajala pod akvarij, ker je steklo obremenjeno le v nekaj točkah, pritisk tam pa zato toliko večji. Običajno se daje pod akvarije npr. stiropor, da se še bolj izravna površino (izjema so nekateri akvariji, npr. Juwel, ki imajo že svoj podstavek). Pa kot sem že omenila, raje kak mm debelejše steklo, kvaliteten silikon, prečna ojačitev (da se steklo ne izboči). Glavna je pa seveda kvaliteta strekla in lepljenja, tako da to raje prepusti strokovnjaku.

Je pa zelo malo možnosti, da akvarij poči, če je kvalitetno narejen. Zdržijo tudi 15 let in več brez problema.
Pa zavarujte stanovanje/hišo proti izlitju vode za vsak slučaj.

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Akvarij ti lahko skupaj zlepi steklar ampak je komplet akvarij z filtrom, pokrovom, lučjo, termometrom tolko poceni, da vprašanje, če se ti splača.

Mislim, da sem videl v Bauhaus(Tržaška v Mb)-oddelek za bazene, komplet za 60€ pa kar solidna velikost akvarija.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Če si iz Maribora ali okolice idi v steklarstvo Breg. Tam delajo mojemu fotru akvarije in do zdaj še niti eden akvarij niti pomislil ni, da bi kje kaj spustil, kaj šele da bi počil.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.693
113
@ izida
glede podstavka že rešen problem
smile-1.gif
temu boom odrezal dno in ga uporabil samo kot zakluček na koncu da skirjem rob peska. pod akvarij ap pride neka pena ki je namenjena prav za pod akvarij.
za to amazono sem glih danes bral
smile-1.gif
ju3 kličem da vidim kake so cene.

@ egonislav
na kraj pameti mi ne pride da grem v bauhaus akvarij kupit. za 60€ ni akvarij ampak kozarec. za ta dnar še poštenega filtra ne dobiš,

@nobody
te lahko prosim za kak kontakt na PM?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.693
113
akvarij pri steklarstvu breg me pride 130€
zakon zadeva rešena.

danes sem pa še dobil eno staro mizo ki ima 35x35 železno konstrukcijo :D
malo se bo predelala da bojo mere ustrezale in je to to, pa mam stabilno podlago brez skrbi da se zvija

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
To pa je naša "bučka"
grin1.gif

moj_akvarij11.jpg

moj_akvarij10.jpg

Dimenzije akvarija: 120 x 65 x 55
Prostornina: 430 litrov
Debelina stekla: 12 milimetrov brez dodatnih ojačitev

luka51

Guru
16. avg 2007
14.414
5.693
113
in kako se obnese kot filter? je dovol dostopno ko je treba filtrirni material spucat.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Akvariji niso moje področje. To je fotrova zadeva
grin1.gif

Ampak stvari vrei laufajo ja
tongue-1.gif

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Kje kaka svinarija? 2 uri na tedn za čiščenje je dovolj.

Pri nas je to fotrov hobi in tud samo on to počne
grin1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Se strinjam, DVE uri, zato da maš "ambience"... hvala lepa, raje psa dvakrat na dan ven peljem, ko pa se dva uri na teden ukvarjam z ribami (ki mi sploh ne pripadajo).
No sej, sem napisal samo tako v razmislek... ker če pa česa ne bom imel ko "bom velik" je pa to akvarij.
tongue-1.gif

Lp

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Veš kak je ne. To niso zlate ribice ampak ribe katerih cene se gibljejo 200-300€ (tudi 500€ ali več) za posamezno odraslo ribo.

In vedno več ljudi se odloča za akvarije.
smile-1.gif