Akumulator pomoč

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Pred kratkim mi je odpovedal alternator, potrebno je bilo popravilo (menjava regulatorja), po dobrem mesecu pa mi avto ni več vžgal. Akumulator crkot. Gre zgolj za naključje ali bi lahko slabo(?) popravljen alternator škodoval bateriji?

Drugo vprašanje: ima kdo pri sebi vpogled v podatke kakšen aku potrebuje določeno vozilo? Internetni konfiguratorji mi najdejo sila različne rezultate, tako po amperaži, kot po dimenzijah. Pri sebi nimam ne vozila, ne autodate... ničesar.

Gre za vozilo Megane I. letnik 2000, bencinar 1.6 16V (karavan).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Lahko škoduje, par 0.1V previsoka napetost pa bo akumulator hin ker ga bo pregrevalo oz. vrelo elektrolit in posledično bo ta izginjal. Še nevarnost za eksplozijo (sproščanje vodika) obstaja.

Če ti je med okvaro alternatorja spraznilo akumulator do konca je pa možno da tudi to vzrok. Akumulatorji niso namenjeni popolni spraznitvi in se v stanju globoke izpraznjenosti kvarijo. Tako izpraznjenje (četudi samo za par ur) pusti zagotovo posledice na življenski dobi.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Thanks. Mogoče veš tudi dimenzije? In tule velja "več je bolje" ali kako?

Akumulator se po odpovedi alternatorja ni izpraznil. Sem preventivno ustavil in so mi odšlepali vozilo, vžgal je še normalno. Po popravilu sem odpeljal še kakih 2k km - brez kratkih relacij -, parkiral za dva tedna in... the end
frown-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Probaj akumulator priklopit na polnilec, preveri nivo elektrolita, če se da ipd..mogoče bo oživel.

Dimenzije recimo 75 Ah so pa približno višina 20, dolžina 28 in širina 17cm. najbolše je pa seveda, če daš enakega, kot je tastar.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Več ali manj si izvedel vse, je pa 55Ah zagotovo za omenjeni avto dovolj in tudi noter bo šel. Če te skrbi pa pomeri obstoječega in z merami pojdi po novega.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Imajo prodajalci kataloge, kateri aku gre v kater avto. Tudi predvsem zaradi dimenzij in obrnjenosti +/-.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ja, sploh v Leclercu
smile-1.gif
. Pišuka no, večina evropskih avtov ima desni + (sicer se ga pa vidi takoj ko se hauba odpre), mere tudi ni težko pobrati pa tudi te so dokaj standardne.

bostjangtline

Fizikalc
12. dec 2012
217
29
28
Takega rabiš, imaš napisane dimenzije in vse ostalo, je pa seveda lahko od drugega proizvajalca, sam osebno ti ga pa priporočam, ker sem ga imel v istem avto kot ga imaš ti in ni bilo nobenih problemov:

FULMEN Starter Battery FORMULA XTREME ***
Voltage: 12 V, Battery Capacity: 53 Ah, Cold-test Current, EN: 540 A, Length: 207 mm, Width: 175 mm, Height: 190 mm, Terminal Placement: 0, Terminal Type: EN, Hold-down: B13
Technical Information:
The HIGH PERFORMANCE Battery with exclusive Carbon Boost Tec
hnology
- Recharges up to 1.5 times faster
- 30% extra starting power
- Ideal for highly equipped cars with powerful engines and d
emanding electrical needs
- Ideal for extreme weather and urban driving conditions
- 3DX Grid Technology
- Original equipment experience inside
Supersedes:
- FC01

ali

FULMEN Starter Battery FORMULA **
Voltage: 12 V, Battery Capacity: 50 Ah, Cold-test Current, EN: 450 A, Length: 207 mm, Width: 175 mm, Height: 190 mm, Terminal Placement: 0, Terminal Type: EN, Hold-down: B13
Technical Information:
The REFERENCE Battery
- 15% extra starting power
- Ideal for cars with standard equipment
- All-round battery for standard use
- 3DX Grid Technology
- Original equipment experience inside
Supersedes:
- FF05

lahko tudi sam preveriš:

http://www.exide.com/fr/en/product-solutions/transportation/Find%20a%20Battery.aspx

Prodajalec v Sloveniji, pa verjetno se najde še kakšen;

http://www.akumulator.si/katalog/305/avto-akumulator-fulmen-xtreme

Lp B.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
v bistvu ce dobis razlicne podatke na netu je stvar ponavadi v temu kolk in kaksno opremo imas v avtu, jest sem imel svoh avto ampak z polno opremo in sem rabil najmocnejsi aku od treh moznih. To so razne auto klime, vse sajbe strom, in ostala elektricna pomagala