AKTUALNO: VZDRŽEVANJE KLIMATSKE NAPRAVE

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Zanima me če je možno da sm uničil kompresor klime, ker sem flikal cev, ki je puščala, in sem iskal kje pušča tako da sem nabil notri tlak cca 7 barov. Se mi zdi da sem slišal nekaj pri kompresorju kot bi sedaj puščalo tam?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
raje daj novo cev, ker je tezko zaflikat da ne spusti potem je polnjenje je predrago

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Ma je taka mikrorazpoka, da smo komaj nasli z barvo kje pusca. Zalil sem z al21 dvokomponentno maso, za hladno varjenje aluminija. Bomo vidli kaj bo.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Jaz sem imel podoben problem pri renoju
evil.gif
. Peljal sem na uradni servis..napaka. Nato peljem k Beji, kjer so imeli avto čez vikend tako, da so testirali zadevo. Na koncu je bil slab stik na enem konektorju bogu za leđima...

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
No bil danes na Beji, zgleda sem dobro zaflikal cev, drži in avto piha ledenico ven, bomo vidli kako bo ko grejo temperature nazaj proti 30 zunaj.
Kar se pa Beje tiče pa zaenkrat same pohvale, so malo dražji ampak tudi vejo kaj delajo.

ps: ko sem bil prejšnjič pri njih je majstr sistem zvakumiral in je držalo potem pa je dal notri plin in sva našla da spušča čisto malo, je potegnil vse ven in ni računal nič, čeprav sem bil eno uro tam.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
No znalci, zdej mi pa dejte vi nekej povedat...

Situacija je taka: lani sredi poletja sem kupil avto in kima je delovala oz vsaj vroče mi ni bilo. Letos spomladi pa nekako stvar ne deluje več. V torek sem imel redni servis kočije in s klimo so se fantje ukvarjali 3 ure. Bila je na novo napolnjena in stvar bi morala delat kot je treba. Ampak ni. Sumili so nek senzor ampak se je na koncu izkazalo da to ni to.

Dajo mi XC60 za 3 ure - češ: pejt se peljat, mi bomo pa tacajt zrihtal. Pridem nazaj in mi šef pove, da je situacija rahlo neugodna. Namreč manjka nek serijski ventil (SHUT-OFF VALVE), ki ga je očitno prejšnji lastnik zamenjal z neko ne-elektronsko izvedenko iz kakšnega Partnerja ali drugega elektronike-okleščenega avtomobila s PSA dieselom. Cena novega ventila + ohišja je 262EUR minus nekaj malega popusta.

Sem rahlo v dvomih, da je to res problem - ker je lani klima vseeno delala letos pa ne. Je pa tako, da tester javlja napako, da ta ventil manjka in tip na servisu pravi, da je vklop klime povezan s tem ventilom... Mu je za verjeti ali ne?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Ventil imajo novejši kompresorji, ki so stalno vklopljeni in nimajo elektromagnetne sklopke. Gre za električen ventil, ki ni nadomestljiv z ne-električnim. Drugih ventilov klime nimajo, razen če jo ima ta tvoja specifična, v kar 99% dvomim. Fajn bi bilo, če bi poslikal kompresor klime spredaj in zadaj ter ga prilepil sem.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Sicer bi bila slika od spredaj ali zadaj boljša, ampak če prav vidim, gre za klasičen kompresor z elektromagnetno sklopko. Tu dodatnih ventilov ni, razen mogoče varnostnega, ki pa je itak mehanski in igra vlogo le takrat, ko gre kaj narobe.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
Nisem preveril, vendar je ta (vsaj na zunaj) standarden glede na ostale za Volva V50/S40 katere sem videl... Torej ti si menja, da bo prej kriv kompresor kot ventil?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Isti modeli vozila istega letnika imajo tudi do 4 različne kompresorje gor, zato je treba pogledat, kakšna je zadeva v tvojem primeru. Ventil (če ga sploh ima) je lahko samo mehanski. Nisem še imel primera, da bi varnostni ventil delal probleme, ker je skoraj nemogoče. Tako na pamet, preko računalnika ti težko rečem, kaj bi bilo narobe. Ko vžgeš klimo, se kompresor aktivira? Je slišat "klik" pri motorju ali ne? Se obrati povečajo?

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
Nop, nič se ne sliši in tudi obrati se ne povečajo...

Bom danes popoldne poslikal zadevo (upam da bom prišel zraven) pa potem vidimo kako in kaj.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
Jupi, klima SE JE popravila
smile-1.gif
. Sama od sebe. Kakšen dan sem se vozil z "na off" in nato sem jo iz firbca vklopil. Sedaj hladi kot hladilnik. Zgleda je bila neka napaka v softwaru...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Žiga, problem se ne reši sam od sebe. Čimprej popravi, ker prej ali slej ti bo vroče...
grin1.gif