AdBlue - osebni avtomobili

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Za uporabnike motorjev z AdBlue dodatkom.
Kako veliki tank ima avto in kako dolgo zdrži eno polnjenje?
Dolivate na pooblaščencu?
Morebitne slabe izkušnje?

drajver

Zelenc'
26. feb 2015
4
0
1
Moja alhambra ima tank, v katerega ponavadi natočim cca. 13 litrov. Natočiti moraš najmanj 10 L, da sistem prepozna polnjenje.
Po tankanju moraš imeti prižgan kontakt kakih 20 s preden ga zaverglaš, da računalnik prepozna.
Eno polnjenje (teh mojih 13L) zdrži cca. 18.000-20.000 km, odvisno od načina vožnje. Preden ga zmanjka, te BC opozori. Ponavadi je to 2400km pred koncem, tako da imaš več kot dovolj časa, da ga napolniš.

Dolivam na Petrolu, tam, kjer imajo ad-blue za kamione. Cena je nekih 7€ za teh 13 L. Če pa kupiš v flaškah , ali pa na pooblaščencu, boš plačal, da boš videl vse zvezde. Razlika v ceni je najbrž zaradi količin, ki gredo v kamione.

Slabe izkušnje: ročka na Petrolu je za kamione in kot taka seveda prevelika za odprtino na osebnem avtu. Posledično moraš biti zelo previden, da ne poliješ, ker je ta prekleta scavnica baje agresivna. Naredijo se taki kristalčki, če se kaj polije. Sicer pa do sedaj še nisem opazil, da bi zaradi tega kaj rjavelo. V bodoče si bom omislil lijak. Problem je tudi to, da ročke ne vrže avtomatsko ven, ko je tank ad-bluja poln (tako kot pri gorivu)-zato tudi pišem o 13-ih litrih. Pač natočim nekaj čez zahtevanih 10 litrov.

Sicer je pa to opravilo in strošek zanemarljivo, če upoštevaš, da imaš avto s 170 KM, ki je naložen težak 2 toni, leti kot raketa, prostora kot v kombiju, pije pa 6,5L/100km.

bose

Pripravnik
23. sep 2009
293
14
18
daleč,daleč,daleč proč
Kako velik tank je ne vem (verjetno piše v navodilih). Eno polnjenje zdrži najmanj servisni interval (15.000 km). Dolivanje se opravi na pooblaščenem servisu - cena cca. 15,-€. V glavnem naročim jim, naj mi nalijejo polnega, da mi med intervalom ni potrebno dolivati.

Slaba izkušnja je bila enkrat, ko sem uspel poškodovati cev za doziranje AdBlue in je zadeva stekla iz rezervoarja.
So mi na servisu popravili pod garancijo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
prodajajo tudi v bauhausu. V tem pri btc-ju imajo skrite med zadnjo blagajno in tuši/kopalnicam

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.827
2.081
113
Sama urea nima vonja, ostali adblue je pa demineralizirana voda.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.444
425
83
Če v dizle vlivajo olje iz fritez, 2t olje, bencin... a bi lahko namesto adblue-ja v rezervoar opravil malo potrebo?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Če v dizle vlivajo olje iz fritez, 2t olje, bencin... a bi lahko namesto adblue-ja v rezervoar opravil malo potrebo?
Ne ker se s tem izogibas placevanju davka in izogibas placevanju komunale.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Zanimiv. 22 dci, cez dve toni v grandu, poraba na odprtem pa dobrih 7. Brez dpf, wtf, add, btw.

Vceraj vozil vel satis. 30 dci, brez vseh tricrkovnih zadev. 6,1 na odsekih, kjer je ge imel 9,5.

Tako da je zanemarljiv strosek 15€, ko gre pa tehnologija v rit, je jok. Pa na koncu vidis, da sploh ni varcen kot se navaja.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ko so naredili prve kamione z Adblue so se tudi hitro našli junaki ki so vozili brez oziroma tankali vodo

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Citat:
Uporabnik drajver pravi:
Moja alhambra ima tank, v katerega ponavadi natočim cca. 13 litrov. Natočiti moraš najmanj 10 L, da sistem prepozna polnjenje.
Po tankanju moraš imeti prižgan kontakt kakih 20 s preden ga zaverglaš, da računalnik prepozna.
Eno polnjenje (teh mojih 13L) zdrži cca. 18.000-20.000 km, odvisno od načina vožnje.

/sarcasm on
Verjetno zato drži tako dolgo, ker računalnik vmes velikokrat izklopi njegovo uporabo.
evil.gif

/sarcasm off

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
NOx emisij z vodo sicer ne zmanjšaš drugače posledic ni. Ščasoma bi lahko vodni kamen kaj zapacal ker destilirane seveda niso vlivali. So pa potem proizvajalci morali zadevo rašit v vgradnjo NOx senzorja tako da kamion s prazno Adblue posodo ali okvarjenim sistemom ne gre več kot 50km/h
d055.gif

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
A to je rešitev? So kakšne znane okvare SCR sistemov ali je to pač samo neka čudna želja po tej odstranitvi?

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Zanimiv. 22 dci, cez dve toni v grandu, poraba na odprtem pa dobrih 7. Brez dpf, wtf, add, btw.
Vceraj vozil vel satis. 30 dci, brez vseh tricrkovnih zadev. 6,1 na odsekih, kjer je ge imel 9,5.
Tako da je zanemarljiv strosek 15€, ko gre pa tehnologija v rit, je jok. Pa na koncu vidis, da sploh ni varcen kot se navaja.

adblue nima nikakršne veze z varčnostjo
13.gif
, tak da ti lahko voziš kaj češ, tudi wartburga 40dci če hočeš

Nazadnje urejeno:

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
KSZ...

Moj dizel še nima tega sranja. Zadevo pa poznam. Avta s tem sistemom ne kupim, ker AdBlue kristalizira tako da ni res.Definitivno pa nekaj kar šopaš v izpuh ne more imeti kakršnekoli povezave s porabo goriva, razen če motor tako naredijo, da ima zaradi nizke porabe preveč NOx-ov in jih potem čistijo s tem sranjem.
Zadevo sem videl že niki let nazaj, ko to začen kristalizirat pride v vsako poro.