A taborniki niso več tisto, kar so bili?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.566
5.129
113
Slovenski taborniki so že zelo dolgo prijavljeni v mednarodno skavtsko organizacijo (verjetno že v stari jugi). Ti organizaciji sta k sreči dve, zato so tudi slovenski katoliški skavti v eno prijavljeni (sicer menda v "žensko linijo"), ker je sicer iz vsake države lahko samo ena organizacija prijavljena. Več bi pa moral kak tabornik ali skavt napisati. Sicer pa nič si ne domišljaj, zveza komunistov bi se nekdaj prijavila tudi v red svetega Petra, če bi ji to prineslo nek renome.
Bistvo skavstva (in s tem tabornikov) je ideologija in ne šotori. Ustanovitelj je bil vojak in to se pač pozna.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Za hec preberi povezavo na njihov 2. zakon.
rolleyes-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
ja. v južnih delih SFRJ se je tabornikom reklo izviđači , kar je čisto nedvoumno scout oz izvidnik.
mi smo pa bili bolj taborniki in kolikor se jaz spomnim ni bilo veliko komunistične indoktrinacije ( razen dvig zastave, pa kakšna partizanska pesem )

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
skavti so bili pa vedno bolj krščansko usmerjeni. pa pri nas , kar se znaja tiče so jih naši taborniki precej prekašali. so pa bili, tam kjer sem jaz bil malo, šefi + ustanovitelji odreda aktivni vojaški oz oficirji TO ( tudi oprema je bila vojaška + kak klasičen taborniški šotor zaradi učenja za tekmovanja
smile-1.gif
)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.566
5.129
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:Za hec preberi povezavo na njihov 2. zakon.
rolleyes-1.gif
Vzel si 2. zakon od katoliških skavtov. Obstajajo pa tudi muslimanske skavtske organizacije, kjer gotovo ni enak temu.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:Za hec preberi povezavo na njihov 2. zakon.
rolleyes-1.gif
Vzel si 2. zakon od katoliških skavtov. Obstajajo pa tudi muslimanske skavtske organizacije, kjer gotovo ni enak temu.

Ja katerega pa naj pri nas, v Sloveniji?!

Židovskega, budističnega ali zaratustrskega?
bonk.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.566
5.129
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:Ja katerega pa naj pri nas, v Sloveniji?!
Židovskega, budističnega ali zaratustrskega?
bonk.gif
Intrepretiraj moj odgovor tako, da najbrž imajo slovenski taborniki malo drugačne zakone kot slovenski katoliški skavti in da so še zmeraj oboji lahko del skavtskega gibanja, brez da bi se tepli in udrihali drug po drugem.
Pri nas so sicer samo skavti, ampak kolikor sem jaz bil na kaki prireditvi, so bili pogosto povabljeni in prisotni tudi taborniki iz sosednje občine in širše. Tudi lučko miru iz Betlehema prinesejo taborniki in skavti skupaj. A si jo mogoče ti prinesel k nam?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.406
7.519
113
Kaj tebe sedaj muci? V bivsi jugi so bili samo taborniki. Ki z vero niso imeli nic. Nato je prislo leto 90 ko je bilo ustanovljeno ZSKSS, ki skavte povezuje s katolisko vero.

Vse skavtske organizacije imajo kot obvezen del programa duhovnost. In zato poznamo katoliske, protestantske, muslimanske skavte. To je tudi pogoj za sprejem v svetovno zdruzenje vodnikov oz vodnic.

To je bil za tabornike seveda problem, vendar so nekako vseeno dobili potrdilo ljubljanske nadskofije, da izvajajo duhovnost in je bila zadeva resena.

Razlika je tudi v tem, da taborniki delujejo v solah, skavti pa obicajno v zupnijah, kar pomeni da imajo na prehodu osnovna sola srednja sola manj osipa (iz cisto tehnicnih razlogov)

Poznam skavte ki niso verni pa so vseeno bili normalen del skupnosti - pac niso molili in se niso udelezevali mas.

In ce njim pase, bodo spostovali zakone ki jih imajo. Ce tebi to ne odgovarja gres komot k tabornikom. V cem vidis problem?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ko sem jaz bil tabornik, sploh ni bilo bilo opaziti skavtov pri nas.
Ponovna katolibanizacija oziroma poskus v RS pa je spet prinesel nebodigatreba katoliške skavte.

I

Izbrisan uporabnik 474

Imamo Zvezo tabornikov Slovenije, ki so tisti "tapravi" taborniki, kot so recimo na Hrvaškem izviđaæi in so člani WOSM-a (World organisation of Scouts Movement). taborniki niso povezani z vero in imajo svoje običaje. Potem pa imamo še tukaj Zvezo katoliških skavtov Slovenije, ki pa so po moje malo čez les. Sestanke imajo v kakšnem župnišču (taborniki na osnovnih šolah, lasnih prostorih ali naravi), imajo neke maše in pridiganja, katoliške igrice itd. Prav tako niso člani WOSM-a.

Ponavadi katoliški skavti nimajo kaj dosti pojma o taborništvu (čeprav se to zadnja leta spreminja). Katoliški skavti so nastali po osamosvojitvo Slovenije, ko je pač Cerkev pri nas dobila (pre)več moči.

Drugače pa se taborniki ravnajo po 12 taborniških zakonih:
1. Tabronik je zvest
2. Tabornik je zanesljiv
3. Tabornik je prijazen
4. Tabornik je pripravljen pomagati
5. Tabornik je discipliniran
6. Tabornik je veder
7. Tabornik je pogumen
8. Tabornik je plemenit
9. Tabornik je spoštljiv
10. Tabornik je vedoželjen
11. Tabornik je varčen
12. Tabornik živi zdravo

Temeljna razlika med taborniki in skvati pa je ta, da te taborništvo uči, kako priživeti v naravi in jo spoznavati, medtem ko se skavti učujo, da je Bog narava, da je Bog ogenj, da je Sveti duh dim, ki gre iz ognja, da se je treba zahvalit Njemu, za vse darove narave itd
stupid-1.gif

Medtem, ko so se oni to učili, sem jaz že spekel dva polha...

LP
Gargy

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.406
7.519
113
Dej ne nabijaj no. Ne resno =)

ZSKSS je bilo ustanovljeno 1990 in so clani WAGGS ker WOSM ne morejo biti ker so clani ze taborniki. Pozabil sipovedati da imate vi tocno od RKC potrdilo da se ukvarjate z duhovnostjo ker sicer bi nastal problempri clanstvu v WOSM.

Glede na to da so katoliški je nekako logično sosledje da imajo v svojih aktivnostih tudi verske zadeve (mase, skupne molitve).

O tem koliko kdo zna bi lahko razpravljala, verjetno vsaka organizacija v cem prednjaci.

Je pa prav da se na tem mestu omeni, daobe organizaciji vedno bolj sodelujeta in da se je ze skoraj popolnoma izkoreninilo medsebojno preziranje (no pri nekaterih ocitno se ne)

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
A nekatere spet preganja Cerkev?
rolleyes-1.gif
Taborniki in skavti so nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi mladini, ampak ne, že vidim, kako eni tastari rečejo svojim otrokom: ne, ti pa že ne boš šel h skavtom, ker so cerkveni. In tako se potem vse skupaj naprej prenaša. Dvomim, da se skavti in taborniki grdo med sabo gledajo potem. Vem pa iz druge roke, da je zdravo rivalstvo med njimi.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.622
3.988
113
Kaj bi šele bilo če bi vedel da so Zvezo tabornikov ustanovili skavti po tem ko so skavte prepovedali
smile-1.gif

Citat:
Po drugi svetovni vojni skavtska organizacija zaradi političnih razmer ni bila dovoljena. - Nekaj skavtov in gozdovnikov je skupaj ustanovilo ZTS (Zvezo tabornikov Slovenije), ki je skušala ohranjati ljubezen do narave in prenašati to na mlajše generacije.

I

Izbrisan uporabnik 474

.. in duhovnosti v ZTS ni bilo, dokler dokler niso začeli ZSKSS pritiskati na WAGGS in posledično na WOSM glede duhovnosti. Pa še ta vsiljena duhovnost je bila na začetku bolj tako tako. On njej se je razgljabljalo le na inštruktažah, pa še to ne v povezavi z vero.

Vidim le eno "veščino", v kateri katoliški skavti prednjačijo - verstvu. V vseh drugih veščinah so nekej daleč od zadaj... pri repu. Lahko si ogledaš kakšen jamboree, pa boš videl naše vrle skavte, koliko imajo pojma. Še dobro, da imajo igluje, ker kakšno Savico bi že imeli problem postavit. da o kakšnih orientacijah ne govorimo... Njim bo Bog pokazal pot.

In res je, da si gredo taborniki in skavti vedno bolj z roko v roki. In ja, me moti. Ker naši skavti nimajo kaj dosti veze s taborništvom, še manj pa z izročilom Collina Badena Powella....

LP
Gargy

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.406
7.519
113
Ko ravno omenjas jamboree - jamboreese tudi rece sotorom v katerih spijo izvidniki (od 5 razreda do 1. letnika), vedno skupaj v sotoru spi cel vod, pri tabornikih pa spijo po 2 v sotoru. Glej s svojim nacinom pisanja dokazujes da o skavtih v sloveniji dejansko pojma nimas. In ja, s tem ko se spi skupaj v sotoru se razvija tovaristvo in to je to kar mladi potrebujejo.

Je pa zadeva taka, taborniki hodijo na ustaljene taborne prostore, kjer je tekoca voda, dostikrat ze pripravljeni sotori (to so mi prijatelji iz zts razlagali), docim pri skavtih se prve dva dnipostavlja tabor in dela stavbe.

Upas trditi da v stavbarstvu skavti zaostajajo za taborniki. Ne smesi se - namrec eni k drugim hodijo na tecaje, tako da kvecjemu enako znajo.

In iz tvojih prispevkov je razbrati da te moti le eno - vera. Ampak ce bos dobro pogledal so tudi metode drugacne. Sicer pa vsakemu svoje.